Klara Birtić

 RK LOKOMOTIVA
POČINJE FESTIVAL RUKOMETA

Zagreb ide po novu duplu krunu, a žensko finale Podravke i Lokomotive moglo bi biti šlager sezone

I ove godine najbolji rukometaši i rukometašice borit će se za trofej Kupa u Poreču
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. svibanj 2023. 13:18

Od četvrtka do nedjelje Poreč će već tradicionalno biti domaćin završnice seniorskog Kupa Hrvatske u muškoj i ženskoj konkurenciji. Usporedno se igraju završnice liga mladih dobnih skupina, pa se sve to s razlogom naziva Festival rukometa. Poreč je domaćin završnice u ovom formatu četvrti puta, bio bi peti da nije bilo korone koja je to prekinula prije dvije godine. Još jednom je prije toga Poreč bio domaćin, ali samo muške završnice 2012. godine.

U Kupu svatko ima pravo na snove. Nekima je to rutina poput Zagreba, Podravke ili Lokomotive, nekima šansa kakva se ne događa svaki dan, kao recimo Trogiru ili Bjelovaru, od kojih će jedan doći u nedjeljno finale.

Neke ogromne neizvjesnosti nema. Zagreb je veliki favorit kod rukometaša, tim više jer nema Nexea. Možda je polufinalni sudar Zagreba i Sesveta u petak finale prije finala, jer je Sesvete treća momčad u Hrvatskoj već drugu godinu zaredom. Ako nije bilo nemoguće da Sesvete slave u Našicama, onda nije nemoguće ni da iznenade Zagreb, premda bi to bila totalna senzacija, to je svima jasno.

Podravkin niz od 12 godina

Zagreb je osvojio 28 trofeja u Kupu Hrvatske i jedino je Metković uz njega još uspio dva puta. Zagreb će sada igrati za svoj 29. naslov ili 20. u nizu, a kako je konstantni prvak Hrvatske to bi značio da je u prilici osvojiti 20. uzastopnu duplu krunu u Hrvatskoj. Trogir i Bjelovar igraju drugo polufinale, nikad nijedan nije bio u završnici, pa tko god uđe u finale bit će im to najveći doseg do sada. Zato taj susret u petak privlači posebnu pozornost.

U ženskom turniru kuglice su u polufinalu promašile međusobni sudar Lokomotive i Podravke. Lokomotiva je u polufinalu favorit protiv Koke, a Podravka protiv Dalmatinke. Dvaput je dosad Lokomotiva uspjela osvojiti duplu krunu u Hrvatskoj, u prvoj sezoni kada je sve krenulo (trener Josip Šojat) i 2014. godine (Irfan Smajlagić). Podravka je imala niz od 12 osvojenih kupova i od 11. duplih kruna u Hrvatskoj.

Lani je Podravka odnijela Kup, Lokomotiva je kao i sada bila prvak i dogodi li se njihov međusobni obračun u subotu, bit će to apsolutni šlager Final Foura u Poreču.

Linker
09. svibanj 2024 11:27