Johann GRODER / various sources / AFP
VRIJEME ZA KONDICIJSKE BLOKOVE

'PA I NAJBOLJI NA SVIJETU JE ZNAO NA SKIJE STATI TEK U KOLOVOZU' Najbolji hrvatski skijaš ima samo jednu želju: 'Valjda ćemo to moći za par tjedana..'

FILIP ZUBČIĆ Najbolji hrvatski skijaš u normalnim bi okolnostima sada bio na nekom od europskih skijališta, ali koronavirus je promijenio i njegovu rutinu i kaže kako ne pamti kada je toliko dugo bio kod kuće
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. travanj 2020. 22:39

Spavam, jedem, treniram i odmaram se.

Tako svoju izolacijsku svakodnevicu opisuje najboji hrvatski skijaš Filip Zubčić. Kao i većini svjetskih sportaša, pandemija koronavirusa mu je promijenila rutinu. Iako mnogi možda misle da su skijaši u proljeće ionako besposleni, stvarnost je potpuno drugačija. Skijanje u travnju i svibnju za većinu je iznimno važno, to je razdoblje u kojem se postavljaju temelji za sljedeću sezonu.

- Da su normalne okolnosti, prije Uskrsa bih se vratio s prvog dijela proljetnih priprema, mislim da bismo bili u Banskom. A za koji dan bismo išli na Mölltaler. Skijao bih negdje do početka svibnja i onda bih uzeo malo duži odmor. A sad nemam pojma kad ćemo ići na snijeg, hoće li to biti 20. lipnja, 1. srpnja, tko to zna.

U kontaktu je s trenerima i vodstvom reprezentacije, ali prave odgovore u ovom trenutku nitko nema.

- Nitko nema pojma, sve su to neka nagađanja, bez ikakve sigurnosti. Na žalost, nitko ne zna kad će se otvoriti granice i kamo ćemo smjeti ići. Nitko nam ne daje točne informacije zasad.

Austrijski skijaš Hannes Reichelt izjavio je ovih dana da ne vjeruje da će u lipnju skijališta biti otvorena.

Zagreb, 050120.
Najbolji svjetski slalomasi sudjeluju u tradicionalnoj 14. Audi FIS utrci Svjetskog skijaskog kupa Snjezna kraljica 2020. na zagrebackom Sljemenu.
Na fotografiji: Filip Zubcic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX CROPIX
Filip Zubčić

Hirscher kao primjer

- A i kad ih otvore, vjerojatno će prvo pustiti domaće skijaše, tek onda nas druge. Na žalost, mi u Hrvatskoj se ne možemo baviti našim sportom kod kuće, alternative su nam Austrija i Švicarska, a samo dragi Bog zna kad će nas pustiti da putujemo.

Iako bi se možda iz prethodnih rečenica dalo iščitati da ga cijela ova situacija zabrinjava, dečko koji je Hrvatskoj nakon sedam godina donio pobjedu u Svjetskom kupu je zapravo prilično opušten.

- Nisam uopće zabrinut. I Marcel Hirscher je često znao ne skijati od posljednje utrke, pa sve do 1. kolovoza. Tek tada bi stao na skije i opet bi bio najbolji sljedeće sezone. Kaj ja znam, možda će ova pauza i dobro doći, da se odmoriš od svega i da uđeš u sezonu nabrijaniji i gladniji skijanja. Najbolje je razmišljati pozitivno, nema pomoći od toga da se nerviram i očajavam.

Bitno je iz ove situacije izvući najviše što se može. Zubčić je poznat kao jedan od fizički najspremnijih skijaša u Svjetskom kupu, rad na kondiciji mu nikad nije bio problem.

- Sad je idealno vrijeme i da se dobro odmoriš i da se dobro fizički pripremiš. Za pravi odmor nikad nisam imao vremena, a sad ću, osim toga, moći napraviti nekoliko kondicijskih blokova jer na skijanje sigurno nećemo ići sljedeća dva mjeseca. Dobra se kondicija sada može natući.

Trčanje u šumi

U cijelom ovom kaosu, kad već ne može na skijanje, ima samo jednu želju.

- Volio bih da nas puste da možemo ići na more, da mogu negdje ići trenirati, odraditi kondicijske kampove. Nadam se da ćemo barem za nekoliko tjedana moći putovati po Hrvatskoj. Nikad u životu nisam bio ovako dugo doma. Već mi je muka biti na jednom mjestu, išao bih nekamo. Trenirao sam ranije na Pašmanu, išli smo i u Rovinj prošle dvije godine na kondicijske pripreme, a sad nemam pojma kamo ćemo moći ići.

Ovo je inače i važno razdoblje za testiranje materijala, ali sada je i to otpalo.

- Da, sad bismo u Banskom testirali, ali ja ni ne trebam previše. Možda malo slalom, a za veleslalom je dosta dobro pogođeno sve, možda bi samo neke finese trebalo promijeniti. Sigurno oko toga neću previše filozofirati.

Filip se redovno čuje s Istokom Rodešom, nerazdvojnim prijateljem od kojeg ga je korona ipak uspjela udaljiti na neko vrijeme.

- Istok je doma u Varaždinu, trenira i to je to. Nemamo kaj drugo za raditi. Mi realno i živimo tako cijeli život. Spavaš, jedeš, treniraš i odmaraš se, tako da nam nije ovo nekaj užasno. Kaj da drugo i radiš kad je sve zatvoreno, nemaš kamo ići. Imam kod kuće sve za vježbanje, a živim i blizu Sljemena, pa mogu ići u šumu trčati kad mi dosadi biti doma.

Pečem kolače, radim u vrtu, šećem s psom

Nije ipak Filip cijelo vrijeme u treningu, pronašao je još nekoliko sitnica kojima ubija vrijeme u izolaciji.

- Gledam Netflix, idem s psom u šetnju. Za “plejku” baš i nisam, ali sve u svemu, i nije mi tako loše, ne žalim se.

Na društvenim se mrežama pohvalio i uspjesima u kuhinji.

- Da, pečem i kolače, ha-ha. Pomažem mami i seki u kuhinji, a srećom, imamo i vrt, pa radim i u njemu i tako trošim vrijeme.

Linker
27. travanj 2024 08:05