Andrea Marić.
 
 ANTE BARANIC/CROPIX Cropix
EP U17

Hrvatska prvi put domaćin nekog takvog natjecanja, naše mlade vaterpolistice otvaraju protiv Malte

U Šibeniku u subotu počinje Europsko prvenstvo za djevojke do 17 godina
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. kolovoz 2021. 13:02

Prvi put u povijesti Hrvatska je domaćinom nekog velikog međunarodnog prvenstvenog nadmetanja u ženskom vaterpolu. Od subote, 21. kolovoza pa do nedjelje, 29. ovog mjeseca, otvoreni bazen u Crnici domaćinom je Europskog prvenstva za djevojke do 17 godina. U Šibeniku će se natjecati ukupno 19 sastava razdijeljenih u 4 skupine (jedna skupina ima 4 vrste).

Hrvatska u ženskom vaterpolu nema status ili snagu kakvu uživamo u muškoj konkurenciji, međutim upravo je ova generacija djevojaka koja sada čini reprezentaciju do 17 godina ona od koje se očekuje određeni pomak na bolje i više. Riječ je o možda i najdarovitijem naraštaju hrvatskog ženskog vaterpola. Ove su cure to dokazale prije dvije godine na EP tada do 15 godina u ruskom gradu Kirišiju, kada je Hrvatska osvojila visoko šesto mjesto, te je primjerice bila ispred Mađarske koja je svjetska velesila i u ženskoj konkurenciji.

- Ponavljam, jasno da sam zadovoljna rezultatom i plasmanom na tom natjecanju, ali ne i igrom. Tada nismo igrale dobro, ove djevojke sigurno mogu i znaju više, te očekujem da upravo to pokažu u Šibeniku - rekla je o snazi i kvaliteti hrvatske vrste, naša izbornica Mia Šimunić.

Inače, u našem taboru do posljednjeg su trenutka čekali odnosno odlučivali o konačnom popisu igračica. Štoviše, čekao se doslovno posljednji trening prije početka natjecanja (petak navečer), a razlog je ipak određena dvojba oko mogućnosti nastupa sidrašice Dore Kangler. Ona je naime ozlijedila palac desne ruke, te se unatoč posljednjoj dijagnozi koja je "upalila zeleno svjetlo" za Doru, ipak pričekalo s konačnom odlukom. Prvenstveno stoga što je Dora Kangler jedna od ključnih igračica ove reprezentacije. Hrvatice će inače prvi nastup na Europskom prvenstvu imati protiv doista idealnih suparnica za početak, protiv Malte.

- To je odlično za nas jer nam daje dodatnu priliku svim našim djevojkama ipak se malo više priviknuti za uvjete jednog velikog natjecanja kakvo je Europsko prvenstvo, a na kojem one prvi puta nastupaju. Barem kada govorimo o uzrastu do 17 godina. Prilika za "razbijanje treme", na bolje privikavanje, a suparnice koje svakako respektiramo ne bi nam ipak smjele raditi prevelike probleme - veli Mia Šimunić.

Drugo će kolo već donijeti sasvim drugu priču i sraz s Ruskinjama koje su među favoritkinjama za najviši plasman, a koje su prvo kolo slobodne. Budući da će samo prvoplasirane reprezentacije osigurati izravan ulazak u četvrtfinale, našim djevojkama ostaje borba po svemu sudeći za drugo i treće mjesto u skupini, a koje jamči ulazak u osminu finala. Ondje se naša C skupina "križa" s A skupinom.

Budući da je u toj grupi za očekivati lagano prvo mjesto Španjolki, za drugo i treće mjesto se nameću Izraelke, te Srbija ili Češka. Sa svim tim reprezentacijama, naše bi se djevojke mogle itekako nositi, sve su te vršnjakinje u konačnici i pobjeđivale. Makar, ne brzajmo. Primarno je uopće proći skupinu.

Budući da je Rusija kvalitativno nedodirljiva, glavne će suparnice biti Rumunjke i Njemice, te se očekuje pobjeda nad barem jednom od te dvije reprezentacije. Favoritkinje za osvajanje medalja su Španjolska, Rusija, Italija i Grčka, a ne valja zaboraviti niti Mađarsku i Nizozemsku. Sve utakmice s EP u Šibeniku bit će moguće pratiti i u tzv. stream-prijenosu na mrežnoj stranici LEN (len.eu).

Skupine EP do 17 u Šibeniku

Skupina A - Češka, Španjolska, Velika Britanija, Izrael, Srbija
Skupina B - Francuska, Grčka, Nizozemska, Turska, Ukrajina
Skupina C - Hrvatska, Njemačka, Malta, Rumunjska, Rusija
Skupina D - Bugarska, Mađarska, Italija, Slovačka

Parovi 1. kola i utakmice Hrvatske u skupini

Subota, 21. kolovoza - 1. kolo
09.00 Izrael - Velika Britanija (A)
10.30 Srbija - Ćeška (A)
12.00 Francuska - Turska (B)
18.00 Grčka - Ukrajina (B)
19.30 Hrvatska - Malta (C)
21.00 Njemačka - Rumunjska (C)
---
Nedjelja, 22. VIII. - 2. kolo: Rusija - Hrvatska (19.30)
Ponedjeljak, 23. VIII. - 3. kolo: Hrvatska je slobodna
Utorak, 24. VIII. - 4. kolo: Hrvatska - Njemačka (19.30)
Srijeda, 25. VIII. - 5. kolo: Rumunjska - Hrvatska (19.30)

Dosadašnje prvakinje Europe (od 1994.)

Rusija - 4 (2000., 2006., 2010. i 2015.)
Nizozemska - 3 (1994., 1996. i 2004.)
Grčka - 3 (2002., 2011. i 2013.)
Španjolska - 2 (2017. i 2019.)
Mađarska - 1 (1998.)
Italija - 1 (2008.)

Linker
05. svibanj 2024 13:21