Ivana i Josipa Jurković

 DAMIR KRAJAC Cropix
VESLANJE

Jubilarno izdanje regate Croatia Open na Jarunu: Dvije pobjede sestara Jurković i jedna braće Sinković

Zanimljiva, štoviše i vrlo važna borba na nacionalnoj razini vodila se u disciplini dvojaca na pariće
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 08. travanj 2024. 19:25

Na zagrebačkom je Jarunu proteklog vikenda održano 40. izdanje tradicionalne regate Croatia Open, na kojoj se i ovoga puta okupio veliki broj veslačica i veslača iz čak 15 država, a najvažnije je što su nastupili i najbolji hrvatski reprezentativci i reprezentativke.

Svima su jarunska dva natjecateljska dana bili prva provjera “zimskog” rada, odnosno zagrijavanje za sve ono što ih čeka u narednim mjesecima, s kulminacijom, nadamo se za što više naših posada, na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tako je Croatia Open bio prvi ovogodišnji test za braću Sinković, Valenta i Martina, po povratku u dvojac bez kormilara. Za podsjetnik, iz dvojca na pariće, u kojem su veslali od završetka OI u Tokiju 2021., odlučili su se opet prebaciti očekujući da će u rimen disciplini lakše do novog olimpijskog uspjeha. No, da ni tu neće imati lagan zadatak pokazala je upravo subotnja utrka.

- Očekivali smo da će biti teško, ali da nisam očekivao kako će biti toliko teško. No, za prvu utrku, dobro je - rekao je Martin za HR2.

image

Valent i Martin Sinković

VANESA PANDZIC Cropix

Stigli su do pobjede (6:33.96), no srpski par Vasić - Mačković, finalisti SP-a 2022., ali i tek 18. na lanjskom SP-u, imali su manje od dužine čamca zaostatka (+2.15), odnosno nisu se Sinkovići mogli opustiti niti u jednom trenutku utrke...

Damir Martin, naš također trostruki olimpijski medaljaš, u samcu je osvojio drugo mjesto (+4.45), bolji je bio jedino Nikolaj Pimenov, Rus sa srpskom putovnicom.

- Zadovoljan sam, pogotovo treninzima u posljednje vrijeme. Ritam je u utrci bio odličan i vjerujem da ću tijekom sezone još podići za dva-tri zaveslaja. Imam još mjesta za napredak - rekao je Damir.

Ohrabrenje uoči Pariza

Sestre Jurković, Ivana i Josipa, veslale su oba dana i oba puta, jasno, u dvojcu bez kormilara, disciplini u kojoj će pokušati izboriti vizu za OI u Parizu. U tom su kontekstu ohrabrujuće uvjerljive pobjede i u subotu i nedjelju u konkurenciji austrijskih i turskih posada.

image

Ivana i Josipa Jurković

DAMIR KRAJAC Cropix

Zanimljiva, štoviše i vrlo važna borba na nacionalnoj razini vodila se u disciplini dvojaca na pariće. S obzirom na to da u njoj već imamo izborenu olimpijsku normu, ali da su je Sinkovići prepustili prebacivši se u dvojac “bez”, ostalo je otvoreno kojoj će od hrvatskih posada dopasti ta kvota. I prije Croatia Opena najbliži su joj bili braća Lončarić, Patrik i Anton (kojima su Sinkovići zauzeli mjesto u dvojcu “bez”), a sada su svoju poziciju dodatno učvrstili.

U svom prvom nastupu u “dublu” dva su puta nadjačali “izazivače” za olimpijsku normu, Frana Šuka i Davida Šaina. Prvo su u kvalifikacijskoj utrci bili bolji za 17 sekundi, a onda u finalnoj utrci za nepunih 8 sekundi. Inače su u finalu Lončarići bili srebrni, sa osam sekundi iza turskog para.

image

Patrik i Anton Lončarić

PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

U ostalim utrkama na Jarunu još je nekolicina hrvatskih posada veslala u A finalima, uz pokoju osvojenu medalju. Što se reprezentativnih posada tiče, dakle za braću Sinković i Lončarić sestre Jurković te Damira Martina, već ovoga vikenda (12. - 14. travnja) čeka ih još jedan, ali ozbiljniji test. Na rasporedu je, naime, prva regata Svjetskog kupa.

Linker
08. travanj 2024 19:25