STRANE TRUPE

Janša uranio s pozivom: Slovenija zasad nije u američkom planu za smještaj rotacijskih snaga

Janša je inače još ovog ljeta na svom twitter računu napisao da bi američki vojnici u Sloveniji bili dobrodošli
Ilustracija, vojnici
 615 Collection/Alamy/Alamy/Profimedia

Čini se da je poziv slovenskog premijera Janeza Janše oporbenim strankama da podrže njegovu inicijativu za smještaj "rotacijske postrojbe" američke vojske u Sloveniji došao preuranjeno, sudeći prema reakciji veleposlanstva SAD-a u Ljubljani.

U vezi s time su u utorak iz veleposlanstva naveli da "pozdravljaju" Janšinu inicijativu da Slovenija ugosti američke vojnike, da su pregovori o premještanja američkih snaga u Europi još u tijeku i da će trajati više mjeseci, no da Slovenije "za sada" u tim planovima nema, objavili su slovenski mediji.

"Razgovori s državama domaćinima glede smještaja rotacijskih snaga koji su bili najavljeni u srpnju ove godine se nastavljaju i predviđa se da će trajati još više mjeseci. Američke snage pozdravljaju svaku priliku za vježbe u Sloveniji s kolegama iz slovenskih oružanih snaga, ali Slovenija za sada nije dio tih planova", naveli su u izjavi u veleposlanstvu SAD-a.

Janša je u ponedjeljak, braneći se od optužbi oporbenih lijevih stranaka da je napravio velik politički i diplomatski kiks nekritičkom potporom Donaldu Trumpu tijekom američkog izbornog procesa i da će to ugroziti odnose s budućom administracijom, ali i položaj Slovenije u Europskoj uniji, polemički replicirao da su odnosi s SAD-om u vrijeme vlada koje je vodio on bili najbolji i da će tako ostati, dok je ljevica te odnose zanemarivala i bila skeptična u pogledu suradnje u NATO savezu i transatlantskih odnosa.

U polemičkom je tonu onda sarkastično pozvao ljevicu da podrži stacioniranje američkih vojnika u Sloveniji, što bi odnose s SAD-om učinilo još boljima.

Janša je inače još ovog ljeta, reagirajući na odluku predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju dijela američkih snaga iz baza u Njemačkoj i njihovoj relokaciji u druge zemlje na svom twitter računu napisao da bi američki vojnici u Sloveniji bili dobrodošli.

Ništa o mogućoj konkretnoj inicijativi da se dio američkih postrojbi namjesti u Sloveniji u javnosti nije bilo poznato, a dodatna pojašnjenja u vezi s Janšinom izjavom otklonili su u njegovu kabinetu i u ministarstvu vanjskih poslova, dok su u ministarstvu obrane kratko naveli da se pregovori o tome u ovom trenutku ne vode, prenose slovenski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:28