BEN STANSALL/AFP/PROFIMEDIA Ben Stansall/Afp/Profimedia
POVRATAK DO WIMBLEDONA

Sada je jasno - stiglo je novo doba u tenisu! Veliki Roger Federer ovako nešto nije doživio 21 godinu

Oproštajna turneja bio bi posljednji ples u novoj teniskoj epohi, u kojoj su Zverev, Medvedev...
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 27. siječanj 2022. 08:16

Dvadeset i jednu godinu nakon što je posljednji put bio tako nisko rangiran, Roger Federer sljedeći će ponedjeljak, 31. siječnja, osvanuti na 30. mjestu ATP ljestvice.

Ako vam je trebala pismena potvrda da je osvanulo novo vrijeme u tenisu, ne treba tražiti dalje od te činjenice iako su protekle dvije sezone bile "odgađanje neodgodivog". Samo zahvaljujući pravilima koja je ATP Tour uveo uslijed pandemije, Federer je sa šest turnira odigranih u razmaku od 17 mjeseci egzistirao pri vrhu ljestvice. Bio je, štoviše, i u društvu Top 10 sve do potkraj prošle sezone, prije nego što je počelo ozbiljnije otpadanje bodova i spuštanje renkinga.

Za šest dana Švicarac će ostati bez svojih 720 bodova koje je u Melbourneu osvojio 2020. godine, što mu je ujedno bio i zadnji polufinale na Grand Slamovima. Nekoliko tjedana poslije javio se iz bolnice nakon operacije koljena i najavio da će preskočiti Roland Garros, što je bila prva gruda u lavini problema koji su mu karijeru gurnuli prema završnom činu.

Kada će se Federer opet pojaviti u ždrijebu nekog ATP Toura, nitko se ne usudi predviđati. Ipak, protekli je tjedan njegovim navijačima donio tračak nade. Arnaud Cerutti, novinar švicarskog RTS-a, locirao je Rogera u Dubaiju, gdje je, navodno, počeo s laganim treninzima i pokušava ispitati koliko opterećenja njegovo tijelo može podnijeti u 41. godini, nakon dvije uzastopne operacije.

image
RECEP SAKAR Anadolu Agency Via Afp

Brže od prognoza

"Glasine kažu da je Federer sa svojim timom htio vidjeti je li konačno u mogućnosti odigrati pokoji trening-set. Bivši broj jedan nada se da će moći istrčati posljednji krug u Wimbledonu", napisao je Cerutti.

Započne li doista Federer s treninzima, bilo bi to brže i od njegovih vlastitih prognoza, koje su sugerirale da će mu cijela prva polovica 2022. biti velika utrka s vremenom. Kada je lani najavio otkazivanje Australian Opena, procijenio je da će se vratiti "otprilike na ljeto", uz dodatak da će u siječnju tek početi "potiho trčkarati" te da ga na terenu ne trebamo očekivati "prije ožujka ili travnja".

Povratna informacija iz Dubaija tek se čeka, no Federeru ni u petom desetljeću očito ne manjka motivacije da još jednom rastvori svoju škrinju čarolija i podsjeti na dobra stara vremena. Osvajač 20 Grand Slamova i osam Wimbledona, rekorder po broju ATP pobjeda (1251) među aktivnim igračima i čovjek koji je 237 tjedana zaredom bio broj jedan (2004. do 2008.) ne želi karijeru završiti porazom od Huberta Hurkacza, makar se to dogodilo i na njegovu omiljenom turniru.

Novak i Rafa mogu pobjeći

Oproštajna turneja bila bi zadnji dašak osvježenja u novoj teniskoj epohi, u kojoj su Medvedev, Zverev, Tsitsipas, Sinner i ostali već preuzeli ili preuzimaju glavne uloge. Federer se sa statusom "GOAT-a" vjerojatno već pozdravio jer je malotko spreman okladiti se da Đoković ili Nadal neće dogurati dalje od 20 velikih naslova, no zadnji valcer ionako je predviđen za guštanje

Linker
26. travanj 2024 05:11