Coco Gauff
 INSTAGRAM
Ima sve potrebno

Sasvim posebna tinejdžerica čiji se glas daleko čuje! legenda tvrdi: ‘Ona će promijeniti svijet‘

Cori Coco Gauff ima samo 16 godina, ali stavovima, ponašanjem i zrelošću izaziva sve veće zanimanje
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 07. srpanj 2020. 16:25

Ona ima samo 16 godina i klinka je u velikom svijetu koji tek upoznaje? U svijetu koji će možda jednog dana osvojiti? Ne, Coco Gauff je već danas puno više od “mlade tenisačice koja ima sve potrebno da jednog dana bude velika pobjednica”. Američka tinejdžerica veliki svijet je već počela osvajati i to svojom osobnošću jednako koliko i umijećem baratanja teniskim reketom.
- Ona je toliko odlučna na terenu i izvan njega, odgojena je s pravim vrijednostima i to se vidi i u njezinim teniskim nastupima i u tome kako je politički aktivna - rekla je Martina Navratilova, vlasnica 18 Grand Slam naslova, u razgovoru za BBC.

- Osmijeh mi postaje sve širi i širi kad vidim koliki doseg među ljudima ona ima već sad i kakav će imati u budućnosti. Coco je jedna od onih koji svijet mogu promijeniti na bolje i čini se da ona to doista i želi učiniti - dodala je Navratilova.

Šokirala je Venus

Gauff se aktivno uključila u pokret “Crni životi su bitni”, održala je i govor na mirnim prosvjedima u svom rodnom Delray Beachu, a svoj izbor je jasno izrazila rečenicom:
- Ako birate šutnju, birate stranu tlačitelja.
A prošlo je samo godinu dana od kad je svijet počeo upoznavati Coco. Taman u ovo vrijeme, na prošlogodišnjem Wimbledonu kad je kao najmlađa u Open eri izborila glavni turnir u kojem je prvo šokirala Venus Williams i završila na naslovnicama, potom izbacila Rybarikovu i Hercog, a zaustavila ju je tek prošlogodišnja pobjednica Wimbledona Simona Halep.
- Preko noći se broj mojih pratitelja na društvenim mrežama popeo s otprilike 30.000 na 500.000, a dobivala sam pohvale od nekih doista slavnih ljudi iz cijelog svijeta. To je nešto na što se još uvijek nisam naviknula, a definitivno nisam bila naviknuta na to tih dana - ispričala je Gauff za BBC.

image
EVERETT, WASHINGTON - FEBRUARY 07: Coco Gauff of USA is introduced to the 2020 Fed Cup qualifier between USA and Latvia at Angel of the Winds Arena on February 07, 2020 in Everett, Washington. Abbie Parr/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
ABBIE PARR

Iako nenaviknuta na takvu pažnju, mlada Amerikanka se sjajno snalazila pred mikrofonima i svjetlima kamera. Djelovala je potpuno mirno, ali ona će priznati da je to samo tako izgledalo…
- Bila sam jako nervozna, nemojte me krivo shvatiti, znam da nisam tako izgledala, ali u sebi sam doista bila.
No, umjesto da je to blokira, ponašala se u skladu s onim što su ju učili roditelji.
- Uvijek su mi govorili da budem mirna u takvim trenucima i da se sjetim kako je pritisak u stvari privilegij.
Obitelj je, kaže, zaslužna što uvijek čvrsto stoji na zemlji. I što je uvijek motivirana iako ju jedan od braće pomalo i ljuti “menadžerskim sklonostima”.
- Svaki put kad idem na neki turnir pitam ih što žele da im donesem. Iz Australije je Camerun, koji ima 7 godina, poželio ogrlicu od zuba morskog psa, a Cody, koji ima 12 godina, tražio me 1%, ili možda 10%, nisam više sigurna, nagradnog fonda. On je totalno orijentiran na novac, što definitivno nije dobro - odmahuje glavom starija sestra koja nije popustila “pritisku”.
- Nije još dobio ni novčić.

Isti protesti kao i baka

Ona doma još čuva fotografiju s US Opena na koji ju je kao dijete odveo otac da bi uživo gledala svoje uzore - Serenu i Venus Williams, a čuva i lopticu koju joj je potpisala Serena. Danas je ona na njihovom mjestu, djeca stoje u redu da bi dobila njezin autogram…
- Nastojim ne obraćati pažnju na kamere, trudim se biti onakva kakva jesam i nadam se da to funkcionira.
Jedan od osoba kojima se Gauff posebno divi je bivša Prva dama SAD-a Michelle Obama.
- Ona je velika inspiracija ne samo zato što je bila Prva dama, nego zato što nastavlja pomicati granice za tamnopute žene.
Upravo ono što čini i ova mlada Amerikanka, koja će reći kako je tužno što ona protestira protiv iste stvari protiv koje je protestirala njezina baka prije više od pola stoljeća. I zato je odlučna...

Samo je nebo limit

- Obećajem da ću uvijek koristiti svoj utjecaj da bih pomogla svijet učiniti boljim mjestom.
Njezino ponašanje, zrelost, odlučnost, ništa od onoga što svijet tek saznaje o Cori Coco Gauff nije iznenađenje za ljude koji ju duže poznaju.
- S 14 godina bila je zrelija od 25-godišnjih tenisačica na Touru. Ona ima unutrašnju snagu koja je potpuno neuobičajena - kaže trener Patrick Mouratoglou, koji je Gauff upoznao kad je imala 10 godina.
Venus Williams smatra da je za Gauff samo nebo limit, John McEnroe je već lani rekao kako će biti potpuno šokiran ako ona ne bude broj 1 prije nego navrši 20 godina, ali mlada Amerikanka ne želi razgovarati na taj način... Prije nekoliko mjeseci priznala je kako se osjećala depresivno zbog pritiska da mora biti dobra i što prije se probiti.
- Onog trenutka kad sam se prestala zamarati brojevima dogodio mi se Wimbledon i moji rezultati su počeli rasti.
Priznaje kako joj u ovoj pauzi fale putovanja i turniri, ali od “ganjanja”’ Grand Slam naslova trenutačno je puno više muči nešto drugo:
- Jednom kad naučim parkirati auto, sve će biti savršeno.

S Coco i Osakom budućnost je bombastična

Za legendarnu Billie Jean King nema nikakve sumnje...
- S Coco i Osakom budućnost tenisa je bombastična.
Danas 76-godišnja Amerikanka oduševljena je 16-godišnjom Gauff i šest godina starijom Osakom.
- Upoznala sam ih i obje su sjajne osobe.
Naomi Osaka, baš kao i Gauff, jasno i otvoreno izražava svoje stavove, pa je tako nedavno u članku za Esquire objašnjavajući zašto se priključila protestima nakon smrti Georgea Floyda napisala:
- Ne biti rasist nije dovoljno, moramo biti antirasisti.
Djelovanje, a ne samo gledanje sa strane i pasivno čekanje promjena. To su i Gauff i Osaka i zato je King impresionirana.
- Coco ima nevjerojatne liderske mogućnosti, jako dobro artikulira stavove, kao da slušate nekoga tko ima 40 ili 50 godina. (rb)

Linker
26. travanj 2024 11:27