LUDOVIC MARIN/Afp
ŠEICI PREUZIMAJU SPORT

Saudijci sada žele ‘preoteti‘ i jedan od najvećih teniskih turnira. Čeka se reakcija ATP-ja

Suradnja je formalno utemeljena u prosincu prošle godine ekshibicijom na Diriyah Cupu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. lipanj 2023. 20:37

Hoće li Saudijska Arabija u skorašnjoj budućnosti kontrolirati svjetski sport? Agresivan pristup u transfernoj politici, kojoj svjedočimo posljednjih dana u nogometnom sportu, mnogima je već postao iritantan. A čini se da je ovo tek početak...

Najbolji svjetski nogometaši dobili su barem jednu fascinantnu financijsku ponudu nekog od saudijskih klubova. Iako su mnogi odbacili soluciju igranja u tamošnjoj Premier ligi, svakim je danom sve više nogometaša, koje su Saudijci svojim ponudama uspjeli "izbaciti iz cipela".

Valja istaknuti da se radi o državnom projektu. Svi tamošnji klubovi u većinskom su iznosu financirani iz Javnog investicijskog fonda Saudijske Arabije. Public Investment Fund (ili skraćeno - PIF) utemeljio je saudijski kralj Fejsal još 1971. Dugo godina PIF je dominantno funkcionirao kao financijska potpora saudijskom sportu da bi u recentnom razdoblju (od 2015.), kada je prevladavajuću ulogu preuzeo prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, fond proširio međunarodnu aktivnost. Imovina PIF-a procjenjuje se na 590 milijardi eura i jedan je od najjačih u sportskom svijetu.

image
Fayez Nureldine/AFP/Profimedia

Osim snaženja saudijskih nogometnih klubova, PIF je otkupio i većinska prava engleskog premijerligaša Newcastle Uniteda. Također, PIF je formalno već "progutao" golf, a spominje se i ponuda od 18,5 milijardi eura za kupnju prava na Formulu 1.

Ali to nije sve. Saudijska Arabija sada želi (ulaganjima) prodrijeti i u teniski sport. Mail Sport je nedavno objavio da će se tenisko NextGen finale, natjecanje na kraju godine za osam najboljih svjetskih igrača mlađih od 21 godine, najvjerojatnije preseliti u Džedu (Jeddah).

Istovremeno, predsjednik ATP Toura Andrea Gaudenzi pohvalio se da je vodio pozitivne razgovore s PIF-om glede potencijalnog ulaganja u tenis. U stvarnosti, proces snaženja veza muške teniske turneje i Saudijske Arabije traje već neko vrijeme. Suradnja je formalno utemeljena u prosincu prošle godine ekshibicijom na Diriyah Cupu. Kao sljedeći potez u tom procesu bilo bi ATP Finale, jedan od najvećih turnira u sezoni, koje bi se održalo na nekom od terena u Saudijskoj Arabiji.

Međutim, ATP Tour na čelu s Gaudenzijem ne kontrolira četiri najprestižnija turnira, Grand Slamove, koji su pod ingerencijom ITF-a. Neprijeporno, "dualno" upravljanje teniskim sportom čine ga lakšim plijenom za preuzimanje. Ali u konačnici, logistička pitanja organizacije događanja tenis čine kudikamo složenijim od golfa. Menadžeri PIF-a u tome, međutim, ne nalaze nikakav problem...

Linker
09. svibanj 2024 13:50