NAJBOLAJ FILMSKA GLUMICA

NADIA CVITANOVIĆ 'Mnogo sam morala istraživati za ulogu prostitutke Julije'

Nadia Cvitanović
 Darko Tomaš / CROPIX

Za nagradu Zlatni Studio ove je godine u različitim kategorijama nominirano niz mladih glumaca i glumica. Među njima je i 28-godišnja Nadia Cvitanović koja je nominaciju za najbolju glumicu u filmu zaradila zahvaljujući ulozi ukrajinske prostituke Julije u nagrađivanom “Osmom povjereniku”.

Cvitanović kaže da ju je nominacija razveselila, posebno kad je vidjela tko je sve u istoj kategoriji kao i ona.

- Samu nominaciju za Zlatni Studio već doživljavam kao priznanje jer sam u društvu s izuzetnim glumicama i odabrao nas je stručni žiri - rekla nam je splitska glumica.

Film na kojem je radila dobio je Zlatnu Arenu za vizualne efekte, kostimografiju, scenografiju i glazbu te sporednu mušku ulogu. Ekranizacija rađena po bestseleru Renata Baretića postala je i hrvatski kandidat za nominaciju za Oscara. Nadia Cvitanović otkriva da nije bilo lako glumiti Ukrajinku Juliju.

- Sam proces snimanja nije bio težak, ali istraživački je bio zahtjevan. U najmanju ruku zbog toga što sam otkrila koliku odgovornost nosim. U emotivnom smislu nemam nikakvo, ni približno slično iskustvo kakvo je uloga Julije, zato se nisam niti htjela praviti kao da ga imam. Pri gradnji ove uloge oslonila sam se na ono što sam doznala gledajući dokumentarce o krijumčarenju ljudi i čitajući knjigu o Natashama. Taj dio procesa isprovocirao je u meni empatiju prema tim ljudima, koja mi je bila najveća snaga za vrijeme snimanja. Znala sam točno koga, što i kako trebam braniti - otkriva glumica.

U filmu naivna, a vrlo atraktivna djevojka Julija nakon prisilnog bavljenja prostitucijom pronalazi raj na zemlji na jednom jadranskom otoku, a vrlo brzo i ljubav svog života. Žiri je u objašnjenju nominacije napisao kako je teško naći glumicu koja bi takvu ulogu ovako dobro odigrala, a oduševila ih je i svojom glumačkom neposrednošću. Istovremeno, filmska ekipa na čelu s redateljem Ivanom Salajem ovih dana samo niže nominacije jer je objavljeno da će baš “Osmi povjerenik” ući u konkurenciju za nominaciju za Oscar. Film je u sklopu noći posvećene hrvatskim filmovima prikazan u legendarnoj i krcatoj dvorani Egyptian Theatre na Hollywood Boulevardu.

ZA NOMINIRANE U SVIM KATEGORIJAMA NAGRADE 'ZLATNI STUDIO' GLASAJTE OVDJE!

Iako je uspješan film iza nje, zaglumicu nema odmora. Odmah je nastavila snimanje, prihvativši svoju prvu TV ulogu i postavši zvijezda domaće serije “Na granici”.

- Svaki novi projekt meni je izazov, a u ovom je specifično to što imamo malo vremena i veliku količinu scena, tako da nikad nema praznog hoda. Naučiš puno iz takvog procesa - kaže i dodaje kako se ne može odrediti kao kazališna, filmska ili televizijska glumica.

- Za mene je gluma jedna, ali medij određuje glumačka sredstva - kaže mlada glumica.

Otkriva da ju nominacije vesele, posebno ove koje dolaze iz struke, ali ima i želju za sljedeću fazu svojega glumačkog rada.

- Drago mi je da je u ovoj fazi naš rad prepoznala struka, ali jednako bi mi bilo drago da u sljedećoj fazi dobijem priznanje publike. Jednako ih vrednujem - kaže.

Nedavno je otkrila da uz mnogo posla rijetko ima slobodnog vremena, a najradije ga provodi sa svojim partnerom ili uz neku dobru knjigu. Jako se raduje kraju prosinca zbog blagdana i odmora koji uz njih dolazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 15:23