RASPRODAN U SAMO NEKOLIKO SATI

PRVI BROJ STUDIJA RASPRODAN JE U SAMO NEKOLIKO SATI: A ZNATE LI TKO JE BIO NA NASLOVNICI? Komičar i jedna od najvećih zvijezda u bivšoj državi

 

Beatlesi su napravili golem podvig - čak pet njihovih pjesama (“Can’t Buy Me Love”, “Twist and Shout”, “She Loves You”, “I Want to Hold Your Hand”, “Please Please Me”) zauzele su vrh Billboardove ljestvice top 100 hot. U kinima je upravo počeo igrati sjajan film, “Dark Purpose” sa Shirley Jones i Rossanom Brazzijem u glavnim ulogama. U Zagreb je svojim zrakoplovom stigao veliki dirigent Herbert von Karajan da bi pogledao operu “Boris Godunov” u Hrvatskom narodnom kazalištu. Tražio je, kako obavještava novinar, izvođače za izvedbu ovog djela Musorgskog sljedeće godine u Salzburgu. Von Karajan je i jedno od prvih slavnih lica koje se pojavljuje u prvom broju magazina Studio koji je izišao 3. travnja 1964. godine. Slavni maestro novoj je reviji poželio uspjeh, baš kao i druge tada velike zvijezde europske scene Mario del Monaco, genijalni talijanski tenor, pjevač i glumac Adriano Celentano te velika američka glazbena zvijezda Gene Pitney.

Na naslovnici tog prvog broja bio je Milosav Mija Aleksić, beogradski glumac, komičar i jedna od najvećih filmskih i TV zvijezda u bivšoj državi tijekom 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća.

U uvodniku glavni i odgovorni urednik Đorđe Zelmanović, poznati novinar i publicist, napisao je kako je namjera Studija - pratiti, informirati, objašnjavati i popularizirati pet medija u kulturnom i zabavnom životu “našeg suvremenog čovjeka: televiziju, radio, film, kazalište i muziku”. Poseban naglasak, dodao je, bit će na televiziji i radiju.

U prvom krugu za Zlatni studio čitatelji glasaju za po jednog od ponuđenih kandidata ili ostvarenja u svakoj od 20 kategorija, a potom se zbrajaju njihovi glasovi i kreće se u drugi krug biranja koji završava 19. veljače. U prvom krugu u svakoj kategoriji ostaju po tri nominacije, a čitatelji potom ponovno glasove daju najboljima.

Odluku o pobjednicima donose glasovi čitatelja portala Jutarnji.hr (50%) i kuponi iz Studija (50%).

Tko su pobjednici, doznat ćemo u izravnom televizijskom prijenosu na Hrvatskoj televiziji 27. veljače u 20 sati.

UPUTE ZA GLASANJE POŠTOM:

Izrežite listić i zalijepite na dopisnicu ili pošaljite u kuverti. Glasati možete do 29. siječnja, slanjem na adresu: Zlatni Studio, p.p. 221, 10000 Zagreb

Studio je odmah postao omiljen - teme su bile zanimljive svima i gotovo se prvi put pružila prilika običnom čovjeku da zaviri iza pozornice, u televizijski studio i, ne manje bitno, u privatne živote poznatih osoba, pjevača, glumaca, voditelja.

Uredništvo je odmah pozvalo čitatelje na suradnju - u prvom tjednu malenu redakciju u Frankopanskoj ulici doslovno su zasula pisma. Mnogi su se žalili da nisu uspjeli kupiti svoj primjerak nove revije. Jedan je čitatelj napisao kako mu je žao što nije imao fotografski aparat da snimi red za Studio pred kioscima.

Čitatelji su sjajno reagirali na sve sadržaje - a posebno su im se (kao i današnjima, uostalom) svidjelo to što će magazin redovito dijeliti vijence i kaktuse, tj. pozitivno i negativno ocjenjivati televizijski i radijski program.

Predstavljen je i crtani pas imena Viktor, koji će u sljedećim godinama “lajati i mahati repom” po stranicama revije i tako kritizirati (i hvaliti) poznate i njihove pothvate.

Među prvim temama je i ona o tome kako napraviti dobru pjesmu koja će postići uspjeh na Eurovizijskom natjecanju kojem se ondašnja Jugoslavija priključila 1961. godine i postigla vrlo slabe rezultate. A recept za europski uspjeh pokušao je pronaći Pero Zlatar koji će kasnije postati glavni urednik Studija u vrijeme njegove najveće prodaje. Te 1964. godine, naime Sabahudin Kurt i njegova pjesma “Život je sklopio krug” završili su na posljednjem mjestu, bez ijednog boda. Neke su teme, čini se, vječne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:30