ZLATNI STUDIO

ŽESTOKA KONKURENCIJA U FINALU U KATEGORIJI NAJBOLJEG FILMA Schmidt protiv mladih koji su se mučili s GSS-om i životinjama

‘Uzbuna na Zelenom Vrhu’, prema prvom romanu iz serijala o Koku, bio je nagledaniji film lani. Schmidt je uoči snimanja puno piva popio s Bogdanom, a Marasović je snimao i ljeti pa kompjutorski docrtavao snijeg
Nataša Janjić u Goranu, prizor iz Uzbune na Zelenom Vrhu, Goran Bogdan u film Agape

“Uzbuna na Zelenom Vrhu” bio je najgledaniji domaći igrani film u kinima u 2017. Četvrti po redu film iz dječjeg serijala o Kušanovu junaku Koku imao je 64.642 gledatelja, prema službenim podacima Hrvatskog audiovizualnog centra. A prema mišljenju dobrog dijela kritike, “Uzbuna na Zelenom vrhu” bila je i najbolji film čitavog serijala. Mladoj redateljici Čejen Černić, koja ga potpisuje, odmah je donio i prvu veliku nagradu - “Brezu” na posljednjem Pula Film Festivalu kojom se nagrađuje najbolji debitant.

- Nisam iznenađena odličnom gledanošću u kinu jer ipak je “Uzbuna” Kušanov naslov i poznata knjiga, ali i dio otprije uspješnog serijala - odgovara Černić. Film je producirala tvrtka Kinorama koju predvode iskusni producenti Ankica Jurić Tilić i Hrvoje Pervan. Iako posljednji kojeg su snimali prema Kušanovim pričama o Koku, bio je to prvi roman koji je pokojni hrvatski akademik napisao. Tamo su mali junaci najmlađi, a zbog toga su morali biti i glumci. To je značilo da se ekipa morala upustiti u potragu za novim kastom.

Verbalni delikt

- Audicija je trajala šest mjeseci, a kroz nju je prošlo više od 700 djece - ističe Černić. Na kraju je za ulogu Koka izabran Marko Tocilj.

Drugi finalist nagrade Zlatni Studio u kategoriji najboljeg filma godine jest “Agape” redatelja Branka Schmidta.

- To nije film o pedofiliji u Crkvi, nego film o tome koliko je naše društvo netolerantno prema različitostima i sklono zalijepiti nekome etiketu bez dokaza. To me sve podsjeća na vrijeme komunizma i ideologiju jednoumlja. A onda shvatite da su danas pobjednici preuzeli navike poraženih, da nam se vraća verbalni delikt i da pojedinci na ulici odlučuju o sudbini svih nas. Želio sam progovoriti o toj netoleranciji, etiketiranju i imao misiju izazvati kod publike empatiju prema glavnom junaku ‘Agapea’, protiv kojeg ne postoji nijedan dokaz, a on ipak doživljava izopćenje. To je bilo teško i upravo zato ‘Agape’ je bio film za koji se najviše radilo na scenariju od svih mojih jedanaest filmova. U četiri godine bilo je oko 150 verzija scenarija, a na njemu su radile četiri osobe - pojašnjava Schmidt. No zato je samo snimanje trajalo kratko, čak i za hrvatske prilike. “Agape” je snimljen za 24 dana.

- Taj dio je išao lako jer smo glavni glumac Goran Bogdan i ja godinu dana sjedili i razgovarali o toj ulozi. Dosta je piva otišlo. Zato kad smo krenuli u film, brzo smo ga i snimili - uz smijeh odgovara Schmidt. Redatelj, koji najviše voli obrađivati osjetljive teme, sada već radi na drugom projektu. Ovog puta uhvatio se priče o samoubojstvima branitelja.

Film Nevija Marasovića “Goran” također je jedan od pretendenata na Zlatni Studio. No za razliku od Schmidtova filma, ovdje je scenarij nastao brzo. Norvežanin Gjermund Gisvold napisao ga je samo za sedam dana. Snimanje je trajalo 26 dana, a odvijalo se točno prije dvije godine u snijegom zametenom Gorskom kotaru.

Ekstremni uvjeti

- Manji dio smo snimali tijekom ljeta, ono što se do sada nije znalo je da ima nekih scena koje smo kompjutorski doradili. Glumci se znoje od vrućine, a oko njih gomila snijega - smije se Marasović. Ekipa je na snimanju u zimsko doba koristila 30-ak Jeepova i snježnih vozila.

- Uništili smo pet auta jer su uvjeti bili loši. Zaglavili smo i na vrhu Petehovac pa nas je morao izvlačiti GSS. Glavnom glumcu Janku Popoviću Volariću ostala je trajna uspomena s tog snimanja jer i danas ima ožiljke kad ga je, dok je gol snimao scene, izrezao led po nogama i leđima - prisjeća se Marasović, koji ovih dana izlazi i sa svojim novim filmom “Comic Sans”.

Brojke

UZBUNA NA ZELENOM VRHU

  • 64.642 gledatelja
  • 6 mjeseci audicije
  • 700 kandidata za uloge
  • 30 dana snimanja
  • 2 psa i 1 mačka angažirani u filmu

AGAPE

  • 4 godine trajao rad na scenariju
  • nastalo oko 150 verzija scenarija
  • 4 scenarista
  • 1 godinu redatelj Branko Schmidt i glumac Goran Bogdan raspravljali o ulozi svećenika
  • 24 dana snimanja

GORAN

  • u 7 dana napisan scenarij
  • 26 dana snimanja
  • 8 metara visok snijeg na setu
  • 30 Jeepova i snježnih vozila unajmljeno za potrebe ekipe
  • 5 razbijenih automobila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10