ZA JUTARNJI

ISPOVIJEST GABI NOVAK UOČI OBLJETNICE ARSENOVE SMRTI 'Fali, naravno da fali. Prazna mi je kuća bez njega...'

Razgovor s Gabi Novak u povodu skorog izlaska Arsenova kompilacijskog albuma ‘Rane godine’ na kojem je kronologija njegovih pjesama nastalih od 1962. do 1964. godine
Arsen Dedić i Gabi Novak
 Goran Mehkek / CROPIX

Fali, naravno da fali. Prazna mi je kuća bez njega. I zbog toga mi je drago čuti da je naša velika izdavačka kuća Croatia Records na čelu sa Želimirom Babogredcem i krasnim čovjekom, velikim eruditom Sinišom Škaricom, koji vodi brigu o svim ljudima koji su na bilo koji način otišli, koji nekako nestaju s naše glazbene scene, odlučila objaviti Arsenov album ‘Rane godine’ na kojem se nalazi kronologija njegovih pjesama nastalih u periodu od 1962. do 1964. godine.

Radi se o jednom, po mom sudu, vrlo lijepom izdanju, svojevrsnom reprintu pjesama koje su bile i ostale aktualne. Arsen je oduvijek bio hrabar vizionar. Mnogi ga, nažalost, doživljavaju isključivo kao pjevača, zaboravljajući na njegov autorski rad. A on je prije svega bio autor. I zato sam počašćena i presretna zbog toga što se pojavljuje ovakvo glazbeno izdanje koje će Arsena prikazati u nešto drugačijem svjetlu od onog u kakvom ga većina publike doživljava - kaže Gabi Novak, koja ljeto provodi u Zagrebu, no nakon Velike Gospe šibenska nevjesta koja je u braku s jednim od najpoznatijih Šibenčana bila 42 godine, kreće put Šibenika.

- Bit ću u Šibeniku tijekom promocije albuma ‘Rane godine’, kako bih se još jednom zahvalila Siniši Škarici, koji je sve to što je Arsen tada radio pažljivo probrao, kao i Croatia Recordsu koji prvi put objavljuje ovo izdanje - kaže Gabi te je pitamo koja joj je najdraža Arsenova pjesma.

- Teško mi je to kazati. Nekako mi se nepošteno čini da izdvojim samo jednu pjesmu. Meni su nekako najintimnije ‘Kuća za ptice’, ‘Pusti me da spavam’ - priča Gabi pjevušeći omiljene joj pjesme. Voli ona i ‘Moderato cantabile’, a stihovi ‘Rijeka donosi jesen, dugo umire grad...’ podsjećaju je na njezino omiljeno godišnje doba.

- Volim ja Zagreb i ljeti, kad se grad isprazni i postane nekako drugačiji. No, najljepša mi je rana jesen, ona njena slutnja koja kreće krajem kolovoza odnosno početkom rujna. Tih dana ove godine boravit ću u Šibeniku, koji mi je upravo u tom periodu godine prekrasan.

Tamo ću biti i 17. kolovoza, na dan kad je prije četiri godine Arsen otišao, no neću biti sama, nego u društvu svojih dragih prijatelja svih generacija. Svi zajedno prisjećat ćemo se koliko je Arsen knjiga objavio, koliko je napisao glazbe za serije, filmove, predstave, koliko je pjesama za djecu napravio... U svom pisanju, u svom stvaranju on je bio vidovit.

Bio je veliki umjetnik i ostat će zauvijek takav. Bio je slojevit, duhovit, darovit. Proživljavao je svaki stih koji je zapisao. I naravno da je svojim odlaskom ostavio veliku prazninu iza sebe. Svaki put kad na to pomislim hvata me sjeta - iskreno govori Gabi Novak.

Neja Markičević / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:15