POSLIJE REVIJE U PARIZU

ISPOVIJEST JEDNE OD NAŠIH NAJOMILJENIJIH PJEVAČICA Zdenka Kovačiček nakon 60 godina karijere živi novu mladost: 'Sva su mi se vrata naglo otvorila'

 
 Duje Klaric / CROPIX

Onaj tko je 73-godišnjoj zagrebačkoj pjevačici Zdenki Kovačiček dao epitet žene za sva vremena, pogodio je kao alkar ravno u sridu. To najbolje pokazuje "Elektra", Zdenkina skladba koja je nadaleko odzvonila s nedavne spektakularne Chanelove revije, piše Slobodna Dalmacija.

No, "Elektra" se ondje nije zaustavila - najnovije vijesti iz Chanela kažu kako će se ta pjesma, s još 13 drugih po izboru njihove agencije za odabir glazbe za Lagerfeldove revije, naći na limitiranom nosaču zvuka.

- Da, vijest mi je potvrđena, kompilacija sa skladbama s Lagerfeldove revije izdat će se u tisuću primjeraka, a moći će se nabaviti u ekskluzivnom Chanelovu lancu. 'Elektra' je u vrijeme stvaranja bila eksperiment, bila je iskorak, oživotvorenje za to vrijeme jednog sasvim novog zvuka. Osoba sam koja je uvijek voljela iskorake i zato sam se punim srcem upustila u avanturu elektroničke glazbe. Zanimljivo je koliko je 'Elektra' tada prošla nezapaženo, da bi se onda vratila u punom stilu - rekla je Zdenka.

Otvaranje vrata

"Elektra" je preko noći hrvatskoj glazbenoj divi naglo otvorila sva vrata. I napravila odličan uvod za spektakl koji legendarna pjevačica 29. studenoga priprema u zagrebačkoj dvorani Lisinski. Tim velikim koncertom nazvanim "Žena za sva vremena" Kovačiček će proslaviti 60 godina karijere.

- Bit će to retrospektiva moga rada, a uveličat će je i brojni gosti. Otkrit ću ih, Vojo Šiljak, Telefon blues band, Dementronomes, Green house blues band, Nipple People, Valerija Nikolovska, Vanda Winter, Tihomir Pop Asanović, Vedran Božić, Branko Bogunović Pif - i jedan gost iznenađenja - kaže Zdenka, a prenosi Slobodna Dalmacija.

U Lisinskom će se moći čuti hitovi poput "Žene za sva vremena", ali i neke skladbe nastale prije tri, četiri desetljeća kao što su "Volim te ko konja" i "Frka". I one su, baš poput "Elektre", živi dokaz Zdenkina vizionarstva i pogleda u budućnost, ali i glazbeni materijal koji je kroz obrade bendova ovog vremena doživio renesansu.

Otkrila bridž

- Zanimljivo je to kako se sve vraća. Taj retromoment koji u epicentar pažnje donosi neke stare stvari. I onda odjednom bude prihvaćen od mladosti koja prihvati te skladbe. Mislim da je YouTube puno tome pridonio - rezimira Zdenka.

Upravo ona spada u vrh domaćeg jazz svijeta, a istovremeno je i vrhunska blues izvođačica, ona je zvijezda koja je još u petoj godini odlučila svoj život vezati za svjetla reflektora. Slobodno vrijeme i dalje daje pozornici, no u svojoj silnoj energičnosti još ima prostora i za bujan društveni život. Tu su posjeti kazalištu, izložbe, kavice, igranje bridža, ide se na kućna druženja s dragim prijateljicama...

- Tereza Kesovija, Gabi Novak, Radojka Šverko i Ksenija Erker su moje cure, drage prijateljice s kojima se redovito sastajem. Nedavno smo baš bile kod Tereze na večeri. Nedavno sam otkrila i bridž, kojeg doživljavam kao ozbiljan sport i trening za moždane vijuge. I u njemu uživam. Uživam i u druženjima, kulturnim događanjima, razgovorima s dragim ljudima, glazbi... O da, i u Chanelovoj odjeći. Na ovoj zadnjoj reviji bila je moja 'Elektra'. Vidjela sam snimku i proučila Lagerfeldove novitete. Sada već nisam tip za njegove aktualne trendove, prozirne kabanice i visoke PVC čizme. Ali Chanel i njegova vječna klasika, ženstvenost i elegancija svakako me oduševljavaju - zaključila je Kovačiček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:40