FESTIVAL ŠANSONE U ŠIBENIKU

Izabela Martinović i Žarko Radić: glazbena pustolovina Jastreba i Danijeline mlađe sestre

Glumac će nastupiti 18. kolovoza na 21. večeri dalmatinskih šansona u Šibeniku, s Izabelom Martinović izvest će pjesmu ‘Daj mi znak’. Spojila ih je riječka veza, članovi Izabeline glazbene ekipe koji su iz Rijeke, gdje je Radić mnoge godine radio
 Vojko Bašić / CROPIX

Ne bojte se, neću pjevati - smijući se kaže Žarko Radić. Slavni glumac, naime, nastupit će 18. kolovoza na 21. Večeri dalmatinskih šansona u Šibeniku, a s Izabelom Martinović izvest će pjesmu “Daj mi znak”, što ju je za njih napisao Marko Tomasović. Splićane Izabelu i Žarka spojila je “riječka veza”. U Rijeci žive članovi glazbene ekipe s kojom Izabela surađuje nakon povratka na glazbenu scenu, a u Rijeci je godinama živio i radio i Žarko, kojem je ovo prvi nastup na festivalu u životu.

- Imam tremu uoči svog festivalskog debija. Dosad sam na festivalima sudjelovao dva puta, kao autor stihova pjesama što su ih u Opatiji svojedobno pjevali neki davni izvođači, ali nikad se nisam uspeo na festivalsku pozornicu. Nasreću, na Večeri dalmatinskih šansona neću pjevati, nego ću zapravo recitirati - otkriva glumac.

Junak djetinjstva

Žarko Radić miljenik je naše publike još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se proslavio ulogom Jastreba u “Kapelskim kresovima”. On sam tu ulogu ne smatra svojom najboljom, a kao mladi glumac Jastreba je, prisjeća se, glumio pod opterećenjem jer su ekipu serije činili tada već legendarni Boris Dvornik, Vanja Drach, Pavle Vuisić, Zvonko Lepetić, Karlo Bulić, Nada Gačešić, Božidar Smiljanić, Božidar Orešković...

- Ma, bio je fenomenalan Jastreb. Kao djevojčica gledala sam tu seriju, a u Žarkovoj glumi uživala sam i u serijama ‘Povratak otpisanih’ i ‘Sivi dom’. Gledala sam ga i u valjda svim predstavama splitskog HNK. On je istinski genijalan glumac i velika mi je čast što ćemo podijeliti pozornicu u Šibeniku - kaže Izabela Martinović, koja se ove godine nakon višegodišnje glazbene stanke vratila na scenu. Potkraj lipnja nastupila je na Splitskom festivalu, a njezina pjesma “Opusti se” dobila je veliki pljesak publike na Prokurativama. Sada je na redu osvajanje Šibenika.

Vojko Bašić / CROPIX

Padobranom

- Pjesma ‘Daj mi znak’ zapravo je autobiografska. Autorica teksta Lara Hajdarpašić prenijela je svoju priču u stihove. Pjesma govori o familiji koja je bila na okupu i koju je jedna osoba ustvari držala i povezivala. Međutim, nažalost, ta je osoba umrla, a obitelj se polako počinje rasipati i više nema te potpore, okupljanja i veze koja ih je držala kao jedno. Pjesma govori o tome što se dogodilo nakon odlaska te osobe, o praznini i teškom pronalaženju puta kako dalje, kako bez potpore i zaštićenosti.

Zapravo je vrlo osobna i nije bilo u planu da se snimi, međutim, kad sam pročitala stihove osjetila sam tu emociju i krenuli smo u realizaciju. Inače, Lara je po mami rodom iz Šibenika i cijela je priča vezana upravo uz taj grad. To mi je prekrasna simbolika i mislim da je stoga pravi razlog da se izvede upravo na šibenskoj Šansoni - objašnjava Izabela.

Kako je u cijelu priču ušao Žarko Radić?

- Padobranom - kroz smijeh govori glumac, a Izabela objašnjava kako je pjesma u startu bila zamišljena s naratorom koji priča svoj dio priče. Lara, koja Žarka poznaje iz Rijeke, odmah je pjevačici predložila da upravo on snimi taj dio songa.

- Savršeno se uklopio u cijelu priču, po svemu je odgovarao i što je najbolje, odmah je pristao te je zaista ispalo odlično. Kad smo snimili, oduševljenje je bilo još veće. Inače, glazbu za ‘Daj mi znak’ napravio je Marko Tomasović, a sve je prekrasno upakirao i aranžirao Aleksandar Valenčić koji je ujedno i naš producent - kaže Izabela, koja je Žarka upoznala na fotografskom snimanju za Studio.

- Žarko je rekao da ima tremu uoči festivalskog nastupa, a ja sam imala malu tremu uoči našeg upoznavanja. Međutim, pet minuta nakon što smo jedno drugom stisnuli ruku, treme je nestalo i razgovarali smo kao da se već sto godina poznajemo - otkriva pjevačica.

- Kako i ne bi, kad je Izabela krasna mlada dama i sjajna pjevačica. Pratim njen rad još otkako je pjevala u grupi Stijene i sa zadovoljstvom sam pristao na zajednički nastup - komplimentira Žarko, koji, baš kao i Izabela, pjesme koje će slušati bira po osjećaju.

- Pjesma koju ću otpjevati mora mi se svidjeti na prvu, mora me zaintrigirati... Tako je bilo dosad sa svim pjesmama koje sam snimila, tako da nemam pjesme iza koje ne stojim kao izvođač. Cilj mi je svakako tu emociju koju sam osjetila i prenijeti na slušatelje i publiku - kaže Izabela, koja baš kao ni Žarko još ne zna u kojoj će kreaciji nastupiti u Šibeniku. Međutim, dok se glumac tim dijelom nastupa previše ne opterećuje, Izabela je u vezi s tim malo napeta.

- Odlučit ću u posljednji trenutak. Tako je bilo i uoči nastupa u Splitu. Do zadnjeg trena nisam znala u čemu ću nastupiti, a mislim da bi me mama bila istukla da je to znala (smijeh). Što se moje odjeće za nastup u Šibeniku tiče, imam neku ideju. Radim sa svojim timom na tome, ali sigurno je da ću nastupiti u haljini jer garderobu biram po pjesmi i po ugođaju koji bih htjela prenijeti na publiku - govori Izabela, koja se ovog ljeta na scenu vraća nakon duge stanke. Zbog čega se to dogodilo?

- Stanka se dogodila prirodno. Svatko u životu prolazi kroz nekoliko faza i pita se je li neki put pravi za nas. Tada trenutno nisam imala nikakav plan ni suradnike, pa je pauza došla sama od sebe, s tim da nisam htjela svaštariti i snimati samo da nešto snimim. Ja se ponašam po principu da sve mora imati smisla i nekog razloga. Stoga sam napravila mali odmak. Ali život me opet vratio na scenu i sada se posložilo sve baš onako kako ja vidim sebe u glazbi.

U razdoblju dok nisam javno pjevala prvo sam se bavila poslom u jednoj privatnoj tvrtki, zatim sam u Njemačkoj bila kod prijateljice kao baby sitter i polako sam se ondje opet vratila pjevanju koje je počelo kroz crkveni zbor, zatim svirke za naše drage ljude u Njemačkoj i malo-pomalo, eto me opet u glazbi. Iako je glazba sve ovo vrijeme bila prisutna u mom životu na razne načine jer bez glazbe ne mogu živjeti - kaže Izabela, dok je Žarko s odobravanjem sluša jer ni on ne može živjeti bez glume.

Zvijezda serija “Kapelski kresovi”, “Sivi dom”, “Loza”, “Villa Maria”, kazališnih predstava “Baba Jaga je snijela jaje”, “Diskretni šarm buržoazije”, “Opera za tri groša”, “Amerikanska jahta u splitskoj luci”... desetak je godina živio u Kanadi, a u tom razdoblju svog života nije se bavio glumom, nego je otvorio malu tvornicu namještaja. Proizvodio je stolce i ormare, a onda je, nakon osam godina, ljubav prema glumi ipak prevagnula pa se vratio u Hrvatsku i ponovo se počeo baviti pozivom u kojem je među najboljima. Uskoro ćemo ga ponovno gledati i na televiziji.

Snima seriju

- Ne smijem puno pričati o tome, ali istina je da snimam jednu novu domaću seriju koja će se najesen prikazivati na jednoj našoj televiziji - kaže glumac.

Kakvi su Izabelini daljnji planovi, planira li možda, nakon Žarka, snimiti duet sa sestrom Danijelom?

- Pa meni bi bilo iznimno drago da se to realizira. Nekad davno razmišljale smo o tome, ali nije pao dogovor tko će napisati pjesmu. Mislim da bi zaista bilo lijepo da se to ostvari, a ja ću probati nagovoriti Grašu da nešto sklada za nas - kroz smijeh govori Izabela i nastavlja:

- Ovog ljeta neće biti vremena za odmor. Imam dosta dogovorenih svirki s bendom s kojim nastupam. Naravno, uspijem se malo i odmoriti preko dana, ali odmor je isključivo uz dobru knjigu i CD jer nisam baš luda za kupanjem iako sam Dalmatinka. Nakon ljeta sa svojom malom i vrijednom ekipom krećem u nove radne pobjede - kaže pjevačica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:03