NOVA TEHNOLOGIJA

'KAKO SMO IZVELI SMRTIĆEV SKOK NA MARKOV TRG' Proširena stvarnost na Prisavlju: 'Imali smo virtualni set u studiju i stvarni s reporterkom na terenu'

 

Za izbor sedmog hrvatskog predsjednika, sve tri nacionalne televizije zaista su se potrudile u izbornim noćima napraviti emisije s odličnim gostima, javljanjima iz stožera, ali i tehnološki napraviti pomak.

Ništa neobično, jer interes gledatelja bio je ogroman, što su dodatno potvrdili i rezultati gledanosti sučeljavanja koji su premašivali milijun ljudi pred malim ekranima.

HTV je sada napravio i veliki iskorak kada je televizijska tehnologija u pitanju, jer malo kome je promaknula “teleportacija” novinara Damira Smrtića iz HTV-ova Studija 7 na Trg sv. Marka.

Točnije, za one neupućene, Smrtić je i u prvom i u drugom izbornom krugu “zakoračio” iz prisavskog studija u sliku, i tako se pridružio kolegici Kristini Bojić, koja se uistinu nalazila na terenu na Markovu trgu, gdje su smješteni i Vlada i Sabor, te s njom razgovarao “licem u lice”. Barem je takav bio dojam za gledatelje ispred malih ekrana.

Nova tehnologija

- Cijeli set napravljen je samo za ove izbore, a to se odnosi i na scenografiju i grafiku. Radili smo virtualni set, gdje smo na našu stvarnu scenografiju u Studiju napravili takozvanu proširenu stvarnost, ili kako se ta tehnologija zove “Augmented reality”, a koja se prikazivala ispred stvarne scenografije. Kako bi se postigao što veći efekt, formirao se dodatni mobilni studio na Trgu sv. Marka, a te dvije lokacije povezale su se optičkim vezama kako bi se simulirala “teleportacija” iz Studija 7 na Prisavlju na Markov trg.

To se postiglo AR efektima, što je ujedno bilo prvi put u Hrvatskoj, a HTV je i među prvim televizijama u svijetu kojima je to uspjelo - objasnio nam je novinar Informativnog programa javne televizije Damir Smrtić, koji je već godinama zadužen za brojke u izbornim noćima. HTV je “Augmented reality” prvi put primijenio u prvom izbornom krugu, što je onda zahtijevalo i više treninga.

- Sinoć smo to s lakoćom odradili, no za prvu izbornu emisiju uvježbavali smo tri do četiri dana. Kako je još padala kiša, nisam se mogao pridružiti Kristini Bojić bez kišobrana, jer to ne bi imalo smisla, pa je tu bio još jedan dodatni element koji sam morao odraditi - prepričava Smrtić. Na HTV-u su taj novi moment odlučili ostaviti kao grande finale, dakle za sam kraj, a nakon završetka emisije, Smrtić kaže kako su ga kolege zasule porukama.

Vizualni iskorak

- U HTV-ovoj specijalnoj emisiji za predsjedničke izbore, pored vrlo kvalitetnog sadržajnog dijela, gledateljima smo odlučili ponuditi i dodanu vrijednost u vizualnom segmentu.

Mislim da smo napravili veliki iskorak jer riječ je ipak o najmodernijoj i vrlo efektnoj televizijskoj grafici - istaknula je urednica odjela Informativnog medijskog servisa HTV-a, Katarina Periša Čakarun.

Nedjeljnu izbornu noć kao voditelji su odradili Zrinka Grancarić i Mislav Togonal, koji su s Brankom Nađvinskim, Anom Jelinić i Katarinom Perišom Čakarun bili i urednici emisije, dok režiju potpisuju Dražen Iričanin i Siniša Bulajić.

Inače treba razlikovati “Augmented Reality” od “Virtual Reality”. Virtualna stvarnost bazirana je, naime, u potpunosti na virtualnim informacijama, dok AR povezuje, miješa stvarnost s virtualnim. AR sustav počeo se razvijati još početkom ‘90-ih u U.S. Air Forces Armstrong laboratoriju, a komercijalno su ga prve prigrlile industrija zabave i gaminga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:06