ZIMA IZ SNOVA

LUDILO U ALPAMA Jutarnji doznaje gdje zimuju najveće hrvatske zvijezde: Jure na skijama uz kuhano vino, a večer provode uz pjesmu i gitaru

 

Na skijanje uvijek odlazimo na Kronplatz. Veliki smo ljubitelji snijega, a skijamo već dvadeset godina - kažu Matija Vuica i Jurica Popović, koji će među prvima otvoriti ovogodišnju sezonu skijanja. Glazbenik i modna kreatorica na zimovanje odlaze kako bi - uživali.

- Dok smo na skijanju, budimo se uglavnom malo prije kraja doručka. Jedemo sve što je u ponudi hotela, ponekad i na stazi nešto kušamo, ako to nešto fino zamiriše. Pije se ovisno o trenutku; kuhano vino, čajevi, ali najviše voda. Navečer je to uvijek vino, naravno, poslije večere. Na skijama smo skoro cijeli dan, ali uz pauze za odmor i uživanje s pogledom na lijepe pejzaže - pričaju Matija i Jurica.

Stavros je najbolji

Nikakvo razgledavanje pejzaža ne dolazi u obzir kada je u pitanju Jasmin Stavros. Prokušani skijaš ove godine skijat će u Brunicu, a sve do kraja skijaške sezone kombinirat će posao i slobodne dane tako da što češće stane na skije.

- Na skije sam prvi put stao 1984. godine i da se mene pita otad sa skija ne bih ni sišao. Obožavam skijanje, a za razliku od mojih kolega na planinama ne provodim tjedan-dva nego skijam sve do Uskrsa - kaže Stavros, koji ima sedam pari skija.

- Neke su za slalom, neke za veleslalom jer skijanje za mene nije hobi nego sport za kojeg ozbiljno treniram spremajući se cijelu godinu za spust - objašnjava Dalmatinac.

Istranin Ronald Braus već je isprobao prvi ovogodišnji snijeg, a na skijanju je proslavio i rođendan. Glazbenik će zimovati u Val Gardeni, točnije u Ortiseiju, gdje će ponovno potvrditi kako stereotipi o tome da su operni pjevači uvijek malo “jači’ ne drže vodu. Braus obožava i skijanje i plivanje, pravi je sportski tip.

Sve to, priznaje, nije Ivica Propadalo.

Zagreb, 040115.
Lijep i suncan dan mnoge poznate osobe su iskoristile za setnju gradom.
Na fotografiji: Ivica Propadalo.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / Cropix / CROPIX

Pancerice i birtija

- Od skijanja najviše volim skinuti skije, pancerice i skafander i sjesti u birtiju. Ove godine ću, nadam se, izbjeći čak i navlačenje te skijaške opreme. Znači: u britiju ulazim bez skidanja rekvizita - kaže Propadalo koji će ‘skijati’ na Kupresu, pored svog rodnog Livna. Snijeg na Kupresu na skijama će isprobati i Joško Čagalj Jole, kojem su Kupres i Blidinje dragi i zato što su relativno blizu Splitu. Možda će negdje na nekoj od skijaških staza sresti Željka Bebeka, koji će na Kupresu s familijom biti sve do kraja zimskih školskih praznika.

- Ja ne skijam, ali volim snijeg. Nedavno smo bili u Austriji, a ako ćemo opet ići, ići ćemo tamo - kaže radijska voditeljica Ivana Mišerić, koja je u Malinitzu boravila u društvu svog dragog Sandra Mura.

Novinar Danijel Despot nekoliko slobodnih dana provest će na skijanju u Bad Kleinkirchheimu, a Branimir Mihaljević će skijati na mariborskom Pohorju. Jelena Veljača, autorica RTL-ove serije “Pogrešan čovjek”, u zimskoj idili u društvu kćerkice Lene uživala je na Kopaoniku.

Urednik RTL-ova Direkta, Zoran Šprajc, kratki godišnji odmor provodi na Jahorini, a svoje obožavatelje oduševio je fotografijom na kojoj sa sunčanim naočalama na nosu uživa u kuhanom vinu.

Najljepše po suncu

- Nije tajna da je moje omiljeno skijalište Kronplatz. Već nekoliko godina zaredom, pa tako i ove, tamo stižem već prvoga dana u sezoni kada se skijalište otvara, krajem studenoga. I u siječnju ću na Kronplatz, a krajem ožujka u Val D’ Arly u Francuskoj. Tamo se naime ove godine održava svjetsko okupljanje novinara skijaša (SCIJ). Kako se to natjecanje održava svake godine u drugoj državi imala sam sreće skijati na gotovo svim kontinentima i na nekim zaista za nas neuobičajenim skijalištima od Maroka do Argentine, Turske, Španjolske, Kanade... - kaže Barbara Štrbac. Reporterka Nove TV skija od malena.

Maroko, 280110.
Skijanje, Ski Svjetsko Novinarsko Prvenstvo Maroko Marakes Oukaimeden (2700 mm) u organizaciji SCIJ-a, medjunarodne udruge novinara skijasa. Branka Malnar, (radio) 3. mjesto veleslalom, Srdjan Vrancic (JL) 3. mjesto, Barbara Strbac (HRT) 4. mjesto. 
Na slici: Barbara Strbac.
Foto: Srdjan Vrancic / JL
JL

- I mama i tata su skijaši i tu su ljubav prema skijanju prenijeli i na mene. Skijanje mi je, gotovo bih rekla, važnije od ljetovanja i mogu ni zamisliti zimu bez njega - otkriva Barbara.

- Godinama sam skijala na Kronplatzu, ali mi je dosadio, pa sad mijenjam skijališta; od Sölla, Obertauerna do omiljenog mi Schladminga. Baš volim skijanje i snijeg premda nisam ljubitelj zime. Sunce na planini, ležaljka na snježnoj plaži i friško popeglana staza slike su mog odmora iz snova. Nikad ne rezerviram smještaj na vrijeme pa još uvijek ne znam kamo ću ove zime na skijanje, ali potrudit ću se da to ponovno bude Schladming sa svoja četiri skijališta, od kojih svako ima svoju priču i svoje snježne radosti. Moderni liftovi, gondole, žičare, prekrasni lokali i priroda, divne skijaške staze dulje od sto kilometara... Za sebe mogu reći da spadam u onaj tip nabrijanih skijaša. Inače nisam ranoranilac, ali na skijanju nemam problem s ranim ustajanjem, volim biti među prvima na stazi, ali zato ne skijam kad vrijeme nije idealno. Jako volim i gurmansku ponudu na skijalištima. Nemam neko omiljeno jelo, sve mi je ukusno i fino, pa tijekom zimovanja nabacim i koji kilogram viška - priznaje Marijana Batinić.

- Posljednjih godina, pa tako i ove, zbog obaveza, nažalost, ne mogu ići na ‘klasično zimovanje’, ali tijekom siječnja i veljače nastojat ću vikendima otići u Italiju ili Austriju. Obožavam skijati, ali sam i jako zimogrozna, tako da ovisi o danu koliko sati ostanem na stazi. Ako je sunčano, skijam doslovno cijeli dan do ‘posljednje žice’, a ako je prilično vjetrovito, onda skijam onoliko koliko mi je ugodno i grijem se uz ‘skijašku domaću hranu’ i napitke. Skijam od malih nogu, gotovo cijeli život.

Pravi adrenalin

Još u ranom djetinjstvu mama je prenijela ljubav prema snijegu i skijama na mene i brata, a potom i na tatu. Prije smo odlazili na klasična obiteljska zimovanja, a poslije su roditelji skijališta zamijenili toplicama, a brat i ja nastavili uživati u snježnim radostima sa svojim društvima - kaže Ana Radišić, dok Nikola Vikić-Topić, premda ne skija, obožava zimske ‘praznike’.

Nassfeld, 090114.
Poznato austrijsko skijaliste Nassfeld u tzv. hrvatskom tjednu ugostilo je mnoge poznate Hrvate. Na slkijalistu su danas s prijateljima skijali Severina, Marko Grubnic i Maja Suput. 
Na fotografiji: Severina je rado pozirala uz skije koje joj je Elan izradio s njenim imenom.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

- Dosad sam samo jednom u životu skijao, no to je bilo dosta davno. Išli smo sa školom u Kranjsku Goru i moram se pohvaliti kako mi je dosta dobro išlo tako da sam ubrzo skijao u naprednoj grupi. U obitelji su inače svi skijali, osobito s mamine strane. Moj ujak Saša čak je instruktor skijanja, pa mi je to valjda ipak negdje u genima. Tako se barem tješim sve dok ne odem ubrzo na neko skijalište. No ako mi ne bude išlo, zauzet ću položaj u restoranu jer uz zimu i snijeg, jako volim i zimsku hranu! A s obzirom na to da obožavam boravak u prirodi, često tijekom godine, pa tako i zimi, idem planinariti. Uglavnom planinarim u Hrvatskoj, a najviše volim Gorski kotar. Na takvim izletima onda nema dugog spavanja. Buđenje je, ovisno o hodačkoj turi, već u pet, šest ujutro jer se mora iskoristiti danje svjetlo koje je zimi kratko. Kad planinarimo, najviše volim jesti grah, kobasice, gulaše i takvu malu težu hranu koja se jede žlicom i koja najbolje okrijepi umoran organizam - kaže RTL-ov prognostičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:16