'RAT PRIJE RATA'

NIKAD OBJAVLJENA ISTINA O ŠPIJUNAŽI U POSTTITOVSKOJ SFRJ Stiže intrigantna serija o razdoblju uoči rata, evo tko će glumiti Račana, Tuđmana, Šeksa...

Stojan Matavulj kao Veljko Kadijević, Žarko Potočnjak kao Josip Boljkovac, Vinko Kraljević kao Josip Perković i Slaven Knezović kao Blagoje Adžić
 Krasnodar Peršun / HRT

Raspad Jugoslavije najdramatičniji je događaj u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Završio je agresijom Srbije na Hrvatsku i BiH. No, tom je ratu prethodio obavještajno-politički sukob koji je trajao čitavo desetljeće. Počeo je nakon Titove smrti: iz Srbije i JNA stižu zahtjevi za unitarnom i centralističkom Jugoslavijom, a srpski nacionalisti oživljavaju projekt velike Srbije. Hrvatski politički disidenti okupljaju hrvatske nacionalne snage i odvija se istinski rat prije rata u kojem je nemali broj političkih događaja ostao nerasvijetljen.

Na ovaj način HRT najavljuje dokumentarno-igrani serijal “Rat prije rata” u koprodukciji s Intermedia grupom, autorskog tima kojem je na čelu Miljenko Manjkas.

Akteri i glumci

Bivši novinar i urednik ovdje je glavni redatelj i scenarist. “Rat prije rata” svojevrsni je nastavak “Jugoslavenskih tajnih službi”, prethodnoga serijala iste producentske kuće. Snimanje igranih scena za ovaj serijal počelo je u Zagrebu početkom rujna pod redateljskom palicom Silvija Jesenkovića. Serijal čini 10 pedesetominutnih epizoda u kojem će se pojaviti brojni protagonisti razdoblja koje počinje Titovom smrću, a završava proglašenjem hrvatske neovisnosti 8. listopada 1991. U serijalu ćemo vidjeti i povjesničare, publiciste, istraživače, ali i glumce. Svaka će epizoda u prosjeku imati i gotovo 10 minuta igranog materijala, tako da će HTV-u, uz dokumentarni dio, koji čini okosnicu projekta, biti isporučeno i 90-ak minuta igranog formata, koliko inače traje i jedan cjelovečernji film.

Zbivanja u posljednjem desetljeću Socijalističke Federativne Jugoslavije Miljenku Manjkasu logično su se nametnula kao nastavak serijala “Jugoslavenske tajne službe” i u ovom je projektu zakoračio u vrijeme koje nikada dosad nije dokumentarno niti publicistički sveobuhvatno i dubinski obrađeno. Razlog tomu je logičan.

Kadijevićev nalog

- Godine 1991. došao je rat, šokantno razdoblje koje će u memoriji kasnijih godina biti poput kakva brda koje nas priječi da, kada se okrenemo unatrag, vidimo i razdoblje koje mu je prethodilo. A upravo je to razdoblje, ključno za stvaranje samostalne Hrvatske, prepuno događaja koje još nismo istražili, precizno rekonstruirali, a kamoli ekranizirali. Šira javnost o tim događajima danas zna samo ono što je objavljeno u masmedijima. Cilj ove doku-drame nije puko evidentiranje tih događaja, nego razotkrivanje uloge nepoznatih i stvarnih aktera, tajnih službi, pete kolone… Samo na taj način možemo spoznati stvarne uzroke agresije na Hrvatsku - objašnjava Miljenko Manjkas. Jer, kako kaže, posttitovskim razdobljem počinje jedna sasvim nova era obavještajnog rata i do ‘90. ne postoji gotovo niti jedan važan događaj u kojima nije prepoznat njihov rukopis.

- Od sredine osamdesetih svaki je dan za tajne službe donosio ‘breaking news’. O tome će u seriji govoriti 60-ak sugovornika, što domaćih što stranih. Serijal počinje jednim, u nas nedovoljno poznatim događajem koji će također biti ispričan kroz igranu scenu. Radi se o zapovijedi generala JNA Veljka Kadijevića svojim podčinjenima za opći napad na Hrvatsku i rušenju njenog demokratski izabranog vodstva. Istraživački tim koji priprema serijal u posjedu je i dosjea operativne akcije tajnih službi koja otkriva tajne iz razdoblja Titova liječenja, smrti i pokopa.

Serijal će, među ostalim, rekonstruirati kada je i kako Služba državne sigurnosti - Zagreb (Šibenik) otkrila začetke pobune krajinskih Srba i koji su suradnici službe bili najzaslužniji za to; kako je dr. Franjo Tuđman s lažnom švedskom putovnicom tajno putovao Europom, pripremajući se za posttitovsko razdoblje, i zašto Udba to i danas negira; kako je Josip Perković, jedan od šefova tajnih službi koji je 80-ih sudjelovao u likvidaciji i progonu hrvatskih emigranata, 90-ih postao junak Domovinskog rata koji je naoružavao Hrvatsku - neke su od brojnih tema koje obrađuje serijal “Rat prije rata” autora Miljenka Manjkasa.

Čutura kao Račan

Franju Tuđmana igrat će ponovo, nakon megauspješne predstave “Spika na spiku”, Dražen Kühn. U intrigantnoj glumačkoj podjeli Željko Königsknecht igrat će Slobodana Miloševića, Dinko Čutura, političar i brat glumca Mladena Čuture, Ivicu Račana. Žarko Potočnjak je Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova RH, Ranko Zidarić Jovan Rašković, osnivač separatističke Srpske demokratske stranke, Stojan Matavulj Veljko Kadijević, general JNA i savezni ministar obrane bivše države, Vinko Kraljević Josip Perković, jedan od šefova tajnih službi, Borko Perić Vladimir Šeks, jedan od osnivača HDZ-a, dok je Slaven Knezović načelnik Generalštaba JNA Blagoje Adžić.

To su tek neki od oko 130 likova koji se pojavljuju u igranom materijalu ove doku-drame. Zasad je snimljeno 60 posto tog materijala, nešto i na autentičnim lokacijama kao što je Kockica na Prisavlju, nekadašnje sjedište CK SKH. U listopadu se nastavlja rad na dokumentarnom dijelu, a serijal “Rat prije rata” na programu nacionalne televizije trebao bi se pojaviti iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:22