ZAVRŠNE PRIPREME

'SPREMAM SE I ZA MATURU I ZA EUROSONG. I NE ZNAM OD ČEGA IMAM VEĆU TREMU' Roko Blažević: Sad uglavnom učim, pripremam hrvatski, matematiku i engleski

 
Roko Blažević
 Matija Djanjesic / CROPIX

Roko Blažević posljednjih godinu dana doista sanja svoj san. Jer, da je netko srednjoškolcu IV. splitske gimnazije “Marko Marulić” prije samo godinu dana rekao da će pobijediti na Dori sa skladbom “The Dream” jednog od svojih glazbenih uzora, Jacquesa Houdeka, te da će se ovog proljeća usporedno spremati za maturu i Eurosong, Roko mu vjerojatno ne bi povjerovao.

Rođendan

No, snovi su postali stvarnost, a splitski je maturant svoj devetnaesti rođendan 10. ožujka proslavio u Tel Avivu, gradu u kojem će se u svibnju održati Eurosong. Upravo u Tel Avivu naš je predstavnik snimio eurovizijsku razglednicu koja će se emitirati uoči njegova nastupa na Eurosongu koji službeno počinje 12. svibnja stupanjem uzvanika ne na crveni, nego na narančasti tepih.

Vizualni identitet izbora za Pjesmu Eurovizije 2019. su tri trokuta koja čine zlatnu zvijezdu. Izrael je treći put domaćin natjecanja (1979., 1999., 2019.), no za razliku od prethodna dva, kada se izbor održao u Jeruzalemu, ovogodišnji je domaćin Tel Aviv, grad koji se Roku jako dopao.

Nakon povratka u Hrvatsku Splićanin moćna glasa, koji je ljubav prema glazbi naslijedio od roditelja, prionuo je učenju, ali i pripremama za skori povratak u Izrael. Je li mu to sve teško spojiti, kako izgleda njegov prosječni radni dan?

- Naporno je uskladiti sve obaveze, ali pripreme idu punom parom. Posljednjih dana posvećujem sve svoje slobodno vrijeme učenju, ali ipak sve stižem na vrijeme. Konkretno, ustajem najkasnije u 9 sati ujutro i onda kreće akcija, bilo da je riječ o učenju ili glazbenim probama - otkriva Roko koji za maturu trenutačno priprema tri osnovna predmeta.

- Pripremam hrvatski jezik, matematiku i engleski. Sve ide prema planu. Uglavnom učim sam, no ako mi treba pomoć, imam prijatelje, hvala Bogu, koji su mi velika podrška - govori mladić koji se priprema i za Eurosong.

- Što se Eurosonga tiče, radim i na vokalnom i na scenskom dijelu. Vokalno radim sa svojim mentorom Jacquesom, uglavnom se držimo istih proba na kojima sve detalje pokušavamo dovesti do savršenstva. To znači da nastojimo neke elemente, neke detalje koji nam se možda prije nisu toliko svidjeli, ispraviti i dovesti ih do savršenstva - kaže Roko kojemu je teško odrediti ima li veću tremu uoči mature ili uoči Eurosonga.

Darko Tomaš / CROPIX

Uskoro i spot

- Trenutačno je ipak veća trema od mature (smijeh). Ali, siguran sam da će me u Tel Avivu uhvatiti i trema od Eurosonga.

U svakom slučaju, puno sam nestrpljiviji i radije iščekujem Eurosong nego maturu - priznaje Roko koji će u Izraelu na Eurosongu nastupiti kao deseti u drugom polufinalu 16. svibnja. Prođe li dalje, u što vjeruju i Roko i autor skladbe Jacques Houdek, “The Dream” ćemo čuti i u finalu Eurosonga koje će se održati 18. svibnja.

U javnost će uskoro biti pušten Rokov eurovizijski videospot koji je snimljen u zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija protekli vikend, samo tjedan dana nakon svečane premijere domaćeg uprizorenja jedne od najpoznatijih svjetskih rock opera “Jesus Christ Superstar”, a u kojoj je Rokov mentor Jacques maestralno odigrao Heroda. Za potrebe snimanja videospota kazališne daske “odglumile” su Jeruzalem, glavni grad zemlje domaćina 64. Eurosonga.

- Spot smo snimali desetak sati, gotovo čitavu noć, no cijela je ekipa bila toliko puna entuzijazma i vjere u ovu pjesmu i spot da smo istinski uživali i jedva čekam da hrvatska, ali i europska publika premijerno vidi spot koji će već po ovoj genijalnoj scenografiji biti jedinstven. Ne želim puno otkrivati o radnji spota, no sigurno ćemo izazvati reakcije, a to je i cilj - ovo je takav festival, natjecanje na kojem želim pronijeti poruku pjesme.

Svjestan sam da nisam tu samo da lijepo otpjevam, nego da svojom glazbom pronosim i poruku u koju vjerujem i za koju želim da dopre do srca milijunske publike. Siguran sam da ovakvom pozitivnom energijom i umjetničkim vjetrom u leđa možemo izboriti ulazak u veliko finale Eurosonga, a tada je sve moguće - kaže Roko Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:15