OČEKUJE PRINOVU

TRUDNA JANICA ZABLISTALA NA SVEČANOM DOMJENKU U LAUBI Slavila se važna obljetnica Ski kluba Zagreb, ali u prvom planu bila je naša sportska heroina

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.11.2018. u 23:39

Damjan Tadić / CROPIX

 

Najstariji skijaški klub u Hrvatskoj, Ski klub Zagreb, u ponedjeljak je prigodnom svečanošću u Laubi obilježio 100 godina postojanja.

Ski Klub Zagreb je ujedno i najtrofejniji, i to ne samo u Hrvatskoj, što niti ne čudi kada se zna da njegove članove predvode Janica i Ivica Kostelić, osvajači ukupno 10 olimpijskih medalja. Janica je osvojila četiri olimpijska zlata i dva srebra, dok je njezin brat osvojio četiri srebrne olimpijske medalje.

Proslavi u Laubi prisustvovale su brojne generacije skijaša i prijatelja skijanja. U Laubi su se okupili i svi članovi obitelji Kostelić - otac Ante, majka Marica, Ivica sa suprugom Elin i sinovima Ivanom i Leonom, te Janica Kostelić, koja je nedavno potvrdila da očekuje bebu. Ivica je čak zasvirao 'Sretan ti rođendan' u trenucima kada se rezala torta, a Janica je, kako primjećuje tportal, odabirom crvene haljine rezane ispod grudi odakle slobodno pada, pokušala prikriti trudnički trbuščić od znatiželjnih pogleda, no to joj i nije sasvim uspjelo.

FOTOGALERIJA: Svečani domjenak u Laubi povodom stogodišnjice Ski kluba Zagreb

 

Najbolja hrvatska sportašica svih vremena prve je skijaške korake s bratom Ivicom i tatom Antom napravila upravo u ovom klubu.

Klub je 20. studenog 1918. utemeljio kraljevski sveučilišni profesor dr. Marijan Kiseljak, a već u siječnju iduće godine organizirao je prvo skijaško natjecanje na Medvednici. Slalom se prvi put vozio 1932., a spust 1933. godine kada su u utrci sudjelovala 53 skijaša. U godinama koje su uslijedile, Ski klub Zagreb je izrastao u najuspješniji skijaški klub čiji su članovi osvojili više od 1.000 medalja. Klub je bio organizator brojnih međunarodnih, državnih i gradskih natjecanja.

U sklopu kluba danas djeluje "Skijaška akademija Janica i Ivica Kostelić" čiji je cilj omogućiti što većem broju djece kvalitetno i zdravo provođenje slobodnog vremena te prepoznati sportski nadarenu djecu i usmjeriti ih u natjecateljsko skijanje.

U jubilarnoj godini Klub je građanima poklonio besplatno noćno skijanje na Sljemenu, dan za obitelji sa školama skijanja i zabavom na snijegu te izložbu u Muzeju grada Zagreba koja se još uvijek može pogledati. Posjetitelji imaju jedinstvenu priliku provesti se stogodišnjom skijaškom stazom te razgledati jedinstvene eksponate. Među izlošcima su odijelo Vladimira Jakopčeka, najstarijeg člana, potom skije s kraja 19. i početka 20. stoljeća, ali i olimpijska odličja, te svi najvažniji trofeji koje su osvojili obitelj Kostelić. Izdana je i prikladna monografija.

Sadašnji predsjednik, odnosno, počasni predsjednik Ski kluba Zagreb su Ivan Drinković i Ante Kostelić.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo