TAJČI I MATTHEW

TUŽAN KRAJ VELIKE LJUBAVI Kako se nekadašnja velika hrvatska zvijezda pokazala kao neustrašiva supruga

 

“Nije više u bolovima. Nije više vezan ljudskim ograničenjima. Sada je zaista slobodan”, ovim se riječima Tatjana Cameron Tajči (47) oprostila od svojeg supruga na društvenim mrežama, obavijestivši prijatelje da je njezin suprug Matthew Cameron izgubio u višemjesečnoj borbi s nepušačkim karcinomom pluća.

“Crpit ćemo snagu i radost iz svega što on jest i što nam je dao”, dodala je Tajči, najveća pjevačka tinejdžerska zvijezda bivše države, hrabreći brojne prijatelje i pratitelje koji su na društvenim mrežama iz dana u dan, kroz Tajčine objave, pratili zdravstveno stanje njezina supruga te njihovu dirljivu ljubavnu priču koja malo koga ostavi ravnodušnim.

Tijekom teške, u njegovu slučaju neizlječive bolesti Tajči je Matthewu bila najveća potpora. Ni u jednom se trenutku nije predala. Nekadašnja vrckasta mladenačka zvijezda pokazala se u svjetlu neustrašive supruge koja je svojim požrtvovnim angažmanom činila sve što je bilo u njezinoj moći kako bi pomogla suprugu u borbi s bolešću. Skupljala je donacije, organizirala i odrađivala koncerte te prodavala knjige, postere i albume, a uključila se i u crowdfunding kampanju koju su pokrenuli njihovi prijatelji i prikupili više od 66 tisuća dolara, odnosno više od 420 tisuća kuna, kako bi pomogli obitelji Cameron u plaćanju troškova Matthewova liječenja. Naime, Tajči ih nije mogla sama pokriti zaradom od pjevačkih angažmana duhovne glazbe, u čijoj je organizaciji pomagao i sam Matthew dok je bio zdrav.

Život u vjeri

Prijatelji, ali i brojni obožavatelji iz Hrvatske, ali i iz SAD-a, gdje Tajči s obitelji živi posljednjih 25 godina, uz nju su i u ovim najtežim trenucima. Na društvenim je mrežama tisuće komentara i objava u kojima obožavatelji izražavaju sućut i upućuju Tajči riječi utjehe. Strahuju da ne padne u depresiju, pogotovo sada u vrijeme Božića, blagdana koji Tajči najviše voli.

- Božić započinjemo misom na Badnjak, dosad smo uvijek išli na dječju polnoćku, koja je predvečer. Kad se vratimo kući, pjevamo božićne pjesme ili gledamo neki film, primjerice “It’s Wonderful Life”. Razgovaramo o ljubavi, sjedimo zajedno i volimo se. Kad moji dečki zaspu (uključujući i supruga), sjednem za klavir i u tišini sviram “Tihu noć” - opisala je Tajči prošlogodišnji Božić. No ove godine neće biti tako...

Neće biti Matthewa, njezina supruga, redatelja i televizijskog producenta, čovjeka s kojim je bila u braku gotovo dva desetljeća. S kojim je dijelila idiličan život u Cincinnatiju u Ohiju od dana kada su im se putevi ukrstili u crkvi kod karmelićanki. Bio je čovjek koji je cijeli život pomagao drugima. Njegovi prijatelji kažu da bi njega prvoga zvali kada bi trebali pomoć. No ove je godine on trebao njihovu pomoć.

Nove terapije

Ovog Valentinova Tajčina i Matthewova ljubav naišla je na veliku životnu prepreku. Matthewu je dijagnosticiran karcinom pluća koji je tada već bio u četvrtom stadiju. Unatoč lošim prognozama, Cameronovi su ostali jaki.

Matthew nije gubio nadu. I Tajči je potvrdila da je njezin suprug odlučio živjeti punim plućima usprkos njegovoj bolesti, tretmanima i ozdravljenju te je to tražio i od nje i djece, trojice sinova, Dantea (17), Evana (15) i Blaisa (12).

- U početku se činilo kao nemoguća misija, jer kako ću napustiti grad i otići pjevati dok me on treba. Naš sin je pitao kako je uopće moguće biti ‘’bezbrižan’’ i smijati se s prijateljima - rekla je tada Tajči.

Njezin je suprug znao da ne smije umrijeti jer mu je najmlađi sin još jako malen. Zato je pristao na liječenje novim oblicima terapija za koje je vjerovao da će mu pomoći. I doista, u jednom trenutku izgledalo je kao da ide nabolje, no potom su ga u rujnu uhvatili strašni bolovi prije operacije u kojoj su mu iz plućne maramice uklonili 750 mililitara tekućine koja mu je pritiskala srce.

Instagram

- Zbog operacije su me morali skinuti s morfija i to je bilo neizdrživo. Nisam mogao disati, srce bi mi počelo luđački lupati uslijed najmanjeg pokreta rukom, nisam bio u stanju ni obrisati suzu s lica - opisao je tada Matthew svoju patnju, koja je bila još veća jer je istovremeno i Tajči završila na operaciji, a on nije mogao biti uz svoju voljenu suprugu.

- Razočaran sam i tužan jer nisam mogao biti uz nju. Ona se pokazala kao najveći borac u ovoj mojoj priči - vjerujte, njoj je mnogo teže brinuti se za mene i bespomoćno me gledati kako se mučim nego što je meni proživljavati ovo što proživljavam - otkrio je tada Matthew.

Odvažan i hrabar

Tajči je tada, navodno, podvrgnuta planiranom zahvatu koji za nju nije predstavljao opasnost, no tijekom operacije se osjećala loše.

- Dok su me ubadali iglama, osjetila sam samo mali dio onoga kroz što moj suprug prolazi već mjesecima. Divim mu se jer nijednom nije pokleknuo, nije se predao, nije dozvolio strahu da ovlada njime i oslabi ga... U njemu je sva sila i snaga života - rekla je tada pjevačica.

No krajem lipnja uslijedile su tužne vijesti. Matthewu se rak proširio po tijelu i morao je hitno na rizičnu operaciju. Dan prije operacije Tajči se oglasila na Facebooku i zamolila pratitelje da mole za njezina supruga. Tog je dana u Matthewovu sobu stigao i svećenik koji je tamo održao misu.

“Došla sam u bolnicu sinoć da budem s Matthewom prije operacije. Proveli smo najljepšu večer. Pustila sam glazbu i ušuškala se do njega. U malenom bolničkom krevetu. Na deki Captain America koju mu je Blais dao za Dan očeva. Bilo je drugačije od svega što smo dotad proživjeli. Bilo je najljepše”, napisala je tada Tajči.

Mnoge je dirnula ispričavši kako je Matthew tada sjedio na na rubu kreveta i čekao da ga odvedu u operacijsku salu pa joj rekao: “Ovo je kao da idem na vožnju u lunapark. Očekuješ uzbudljivu vožnju, a ne znaš što te čeka”. Ona je znala što ga čeka: “Strah, ali nisam to rekla naglas, Matthew se nikad nije bojao opasnih vožnji ili riskiranja”.

Međutim, Matthew ju je i tada ohrabrio ni ne znajući kakve joj se misli vrzmaju po glavi. Odgovorio joj je: “Volim vožnje u lunaparku”, a ona ga je poljubila prije nego što su ga odveli u operacijsku salu.

Od 5. studenoga Matthew je bio na intenzivnoj njezi, a Tajči je tih dana pisala da se njezin suprug osjeća bolje. Dva dana poslije ton objava se promijenio.

“Sve što sada mogu reći jest da nam je jako, jako teško. Dečki su izrazili želju da ovo vrijeme bude samo samo za nas i želim to poštivati. Matthew je heroj. Borac. Pionir. Darežljiv, odvažan, hrabar i voljen čovjek, divan suprug i najbolji otac. Imajte nas na umu u vašim molitvama”, napisala je.

Prije tjedan dana Tajči je od prijatelja na društvenim mrežama zamolila da podijele svoje najdraže uspomene na Matthewa u par rečenica. Znala je da je stanje sve gore. Unatoč silnoj želji za životom Matthew nije izdržao.

Kako doznajemo, obitelj je shrvana, a Tajči podršku u teškim trenucima pružaju majka Štefica i sestra Sanja.

Podrška iz Hrvatske

Među brojnim izrazima žaljenja je i poruka Tajčina prvog menadžera Edvina Softića.

- Tajči i Matthew bili su silno povezani. I u razmišljanjima i u stavovima i u neizmjernoj ljubavi - rekao je Softić, koji je bio i na njihovoj svadbi.

- Zajedno su dolazili k meni u Zagreb kada se skrivala od medija, a zadnji put su bili prije dvije ili tri godine. Matthew je bio divan čovjek. Posvetio se samo njoj, a upoznali su se u crkvi. Troje djece ostalo je iza njega. Jednostavno tragedija - zaključuje Softić, a u izrazima sućuti pridružio se i skladatelj Zrinko Tutić, koji je imao važnu ulogu na početku njezine karijere.

- Čuo sam strašnu vijest i jako mi je žao. Žao mi je svakog čovjeka koji tako mlad umre. Ovom prigodom želim Tajči izraziti sućut - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:50