OPET U STUDIJU

VELIKI POVRATAK NAŠE GLAZBENE DIVE, NAKON DUGIH 15 GODINA GABI SNIMILA NOVU PJESMU 'Preko noći mi je ušla u top 5 najljepših pjesama moje karijere'

Aleksandra Kovač kontaktirala je našu divu zbog glazbe za film “Šavovi”, a ona ju je jedinstveno interpretirala uz pomoć Ante Gele koji potpisuje i aranžman
 Luka Gerlanc / CROPIX

Nakon dugih 15 godina Gabi Novak snimila je novu pjesmu. Na taj potez uspjela ju je nagovoriti Aleksandra Kovač, poznata kantautorica i skladateljica filmske glazbe te kći poznatog kompozitora Kornelija Kovača, koja je Gabi Novak angažirala da interpretira pjesmu za “Šavove”, film Miroslava Terzića koji se upravo vratio s ovogodišnjeg festivala u Berlinu ovjenčan dvjema nagradama.

Prekrasna balada

Skladba se zove “Netko čeka na tebe”, a ta prekrasna balada postavljena je prekjučer i na YouTube.

- Postojala je ideja da se u ključnoj sceni filma s radija čuje evergreen. Predložila sam da umjesto neke već postojeće pjesme skladam originalni glazbeni broj koji bi otpjevao netko koga poznaje cijela regija, a ima vrhunsku kvalitetu i izvođački senzibilitet.

Nisam dvojila da to može biti jedino Gabi Novak - objašnjava Aleksandra Kovač inicijalnu ideju koja, naravno, vodi prema pitanju kako joj je pošlo za rukom da našu glazbenu divu nagovori na suradnju.

- Snimila sam demo i poslala ga Matiji Dediću, objasnivši mu koja je ideja s kompozicijom i što ona predstavlja unutar samog filma. Matija me je pripremio za mogućnost da Gabi odbije pjesmu, s obzirom na to da ništa novo nije snimila punih 15 godina i da je već odbila velik broj vrhunskih kompozitora. Međutim, znala sam da će Gabi prepoznati emociju ove pjesme i tu sam večer dobila njenu poruku sa samo jednom rečenicom: “Pjesma je prelijepa!” - odgovara Kovač.

Za one koji pjesmu “Netko čeka na tebe” još nisu čuli, to je skladba, objašnjava Kovač, za sve neostvarene ljubavi, neispunjene snove i sublimira cjelokupnu dramaturgiju filma.

Glazbu i tekst potpisuje Aleksandra Kovač, poznata autorica i kći legendarnog glazbenika Kornelija Kovača koji stoji iza brojnih pjesama, a široj javnosti je poznat iz Korni grupe i Indexa

Minimalizam

- U mojih 60 godina preko noći mi je ušla u top 5 najljepših pjesama moje karijere. A to potvrđuje i činjenica što samu sebe volim poslušati u toj snimci. Čim sam čula pjesmu, znala sam da ću prihvatiti suradnju - rekla nam je Gabi, napomenuvši da u glazbi obožava minimalizam pa joj je dodatni motiv bio što je snimljena samo uz gitaru koju je odsvirao Ante Gelo. - U studiju nam je bilo potrebno samo tri sata i posao je bio gotov.

Obožavam tu atmosferu, ja sam od onih koji ne vole puno zvuka. To su moje emocije i moja duša - ispričala nam je naša glazbena diva koja ne krije zadovoljstvo što u posljednje vrijeme doživljava novu renesansu.

- Ljudi me zaustavljaju na ulici, grle, ljube i sve mi je to vrlo simpatično, a i daje mi poticaj za dalje - ne krije Gabi.

- Jedina glazba koju čujete je ova pjesma, zbog čega ona dobiva na značaju - ističe skladateljica iza koje je 30 godina rada s glazbom. Znajući što želi, prije gotovo godinu dana, gotovo u diskreciji, snimljena je ta kompozicija koja traje tri i pol minute.

- Odlučila sam se za komornu i intimnu atmosferu, uz odličnu izvedbu Ante Gele na akustičnoj gitari. Gabi je svakoj riječi i tonu dala posebnu dubinu i značaj i uspjela je na najautentičniji način izazvati emociju kod publike - kaže Kovač koja posljednjih godina niže televizijske i filmske uspješnice poput “Ubice mog oca”, “Zaspanke za vojnike”, “Državnog službenika” te brojnih drugih naslova.

Film “Šavovi” tek sada stiže u regiju, nakon uspjeha u Berlinu gdje je osvojio nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji europski film iz programa Panorama, dok mu je odluka publike donijela drugo mjesto.

Snimljen je u koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH, a bavi se temom za koju su mnogi posljednjih desetljeća mislili da je mit - prodajom djece.

Inspiracija

Inspiriran je istinitom pričom beogradske krojačice koja skoro dva desetljeća traži svog “mrtvog sina”. Majku Anu glumi Snežana Bogdanović koja se bori s upravom bolnice i liječnicima, policijom, sudovima i lokalnim političarima i uvjerena je kako je našla svog sina u prigradskom naselju udaljenom 15 kilometara od Beograda.

Premijera “Šavova” zakazana je za 1. ožujka na 47. međunarodnom filmskom festivalu FEST u beogradskoj Kombank dvorani, a nakon toga film kreće u kinodistribuciju. Još nije poznato hoće li zaigrati i u hrvatskim kinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:23