BEZ NASTUPA UŽIVO

VIDEO: I KAD SE EUROSONG OTKAŽE, GLAZBA OSTAJE! Damir Kedžo sudjelovao u dvosatnom Eurosong showu: 'Imam samo jednu želju za sve vas - zdravlje'

    AUTOR:
    • Vlado Marinović

  • OBJAVLJENO:
  • 16.05.2020. u 23:51

Opatija, 290220.
Sportska dvorana Marino Cvetkovic.
Glazbeni dani HRT-a u Opatiji. Dora, izbor za pjesmu Eurovizije.
Na fotografiji: Damir Kedzo, pobjednik.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Damir Kedžo

 

Iako je zbog koronavirusa otkazana 65. Eurovizija, ljubitelji najstarijeg pjevačkog natjecanja na svijetu došli su na svoje. Umjesto finala, glasovanja i biranja pobjednika, održan je dvosatni show u kojem su predstavljeni svi natjecatelji, piše HRT.

Emisijom "Europe Shine a Light" željelo se odati počast svima koji se bore protiv pandemije te u ovim teškim vremenima povezati Europu. Na ovogodišnjoj posebnoj Euroviziji Hrvatsku je predstavio Damir Kedžo pjesmom "Divlji vjetre".

Umjesto finala Eurosonga, održan je show "Europe Shine a Light". Ovo je bio prvi i, s nadom, zadnji put u povijesti manifestacije bez nastupa uživo. Nakon tijesne pobjede na Dori, Damir Kedžo na roterdamskoj je pozornici trebao zapjevati pjesmu "Divlji vjetre".

- Naravno da je meni, mom cijelom timu, svima koji su radili na pjesmi jako žao što Europa i svijet neće čuti i vidjeti 'Divlji vjetre' u svom punom sjaju, na velikoj pozornici u Rotterdamu, ali sam ja optimist, u životu uzimam sve nekako s pozitivne strane, život ide dalje - rekao je Kedžo.

Ovogodišnje, nenatjecateljsko izdanje Eurosonga prilika je za osvrt na bogatu povijest jedinstvene manifestacije. Pobjedom Jugoslavije '89. grupa Riva i "Rock Me Baby" doveli su Pjesmu Eurovizije u Zagreb.

 

Otada, najbolji rezultat Hrvatske je četvrto mjesto, koje su osvojile Maja Blagdan pjesmom "Sveta ljubav" '96. i Doris Dragović s "Marijom Magdalenom" '99.

I kad se Eurosong otkaže, glazba ostaje! Naime, umjesto finala Izbora za pjesmu Eurovizije, na koji smo navikli, uživo iz Nizozemske emitiran je zamjenski dvosatni show kojim su se predstavili svi nesuđeni natjecatelji ovogodišnjeg otkazanog natjecanja, pa tako i hrvatski predstavnik - Damir Kedžo.

- Imam samo jednu želju za sve vas - zdravlje. Nakon ovog nas čeka još dosta novih i uzbudljivih stvari, ali to tek treba doći - rekao je naš pjevač u javljaju iz Rijeke.

Show Europe Shine a Light ponudio je jedinstven sadržaj za sve zemlje koje su trebale sudjelovati na Eurosongu 2021., njih 41. Cilj emisije bio je odati počast, inspirirati i povezati cijelu Europu i Australiju, u želji da se svim ljudima pruži nada i osjećaj zajedništva.

Osim 41 umjetnika koji su predstavljeni, moglo se vidjeti i neke bivše pobjednike, zajedničku pjesmu koju su izveli svi natjecatelji i trenuci inspiracije u međusobnim intervjuima u kojima je pokazani kako se glazbenici snalaze u ovim vremenima, prenosi HRT.

Izdvajamo