EKSKLUZIVNO U STUDIJU

VIDEO: OVAKVU SCENOGRAFIJU NEMA NITI MOSKVA Bili smo na prvoj scensko-tehničkoj probi 'Orašara', 170 ljudi iza scene radi dan i noć

    AUTOR:
    • Ivana Mikuličin,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.11.2019. u 16:45

Zagreb, 191119. Trg Republike Hrvatske, HNK.
Scenska proba Orasara.
Na fotografiji: Vladimir Malaknov.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

 

Prvak Drame Bojan Navojec jednom je rekao kako se u nacionalnom teatru istodobno odvijaju tri predstave ili drame: prva na pozornici, druga u gledalištu i treća iza kulisa.

U drugom nastavku priče o “Orašaru”, iza kulisa pratimo treću predstavu za koju se ulaznice ne mogu kupiti na blagajni.

Scenografija novog “Orašara”, nastala isključivo u zagrebačkim majstorskim radionicama, estetska je senzacija povratka u prošlost. Takvu valjda ni u Moskvi nisu vidjeli od pada SSSR-a, ni u nekadašnjem Istočnom Berlinu od rušenja Zida, kada su državni umjetnici za socijalističku plaću sve ljudski skromno, a artistički prvorazredno sami izrađivali, bez mogućnosti uvoza ičega s one strane željezne zavjese. Koliko novi “Orašar”, koji je scenografskom idejom Katalonca Jordija Roiga i jedna kartonska dječja slikovnica na pop-up, želi predstaviti nekakvu priču iz davnina, pokazuje i činjenica da neće imati nikakvu, ni filmsku ni dekornu, videoprojekciju na scenu.

Trojac primopredaje

Više od 170 članova tehnike HNK stoji iza pothvata zbog čijeg vizuala ni koreograf Vladimir Malakhov nije mogao sakriti ushit, popevši se s infantilnim veseljem - uz krajnje iznenađenje prisutnih “tehničara” - na konja iz predstave koji će biti u borbi vojnika i miševa u prvom činu i ljuljajući se na malom konjiću koji je dio božićne priče iz prvog čina.

 

U NOVOM BROJU STUDIJA MOŽETE JOŠ PROČITATI:

Jedinstven projekt: Lado i glumci u novoj predstavi

Mia Kovačić: Voditeljica ulazi u Sueprtalent

Luka Šulić: Predah od 2Cellosa uz klasiku i obitelj

Sementa Rajhard: Pjevačica i glumica postat će mama

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo