U DOMU SPORTOVA 24.10.

JUTARNJI.HR VAS VODI NA BAJAGU! Tulum turneja Bajage i Instruktora u Zagrebu, Splitu i Rijeci

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.10.2015. u 16:41

Saša Midžor Sučić / CROPIX

Velika turneja Tulum u tri hrvatska grada dovodi Bajagu i njegove Instruktore koji će zajedno sa Silenteom činiti stalnu postavu, a u svakom gradu će im se prudružiti još jedan bend. Bit će to Detour u Zagrebu 24. listopada, Libar u Splitu 7. studenog i naposlijetku Quasarr u Rijeci 13. studenog. Na svakom Tulumu izvođači će odsvirati ili pune koncerte (Bajaga) ili duže setove (Silente, te Detour, Libar i Quasarr) što u konačnici znači gotovo 5 sati programa.

Headliner svih Tulum dvoranskih koncerata je Momčilo Bajagić Bajaga, jedan od najpopularnijih regionalnih izvođača. Od dječačkih nastupa u grupi TNT, preko angažmana u jednoj od najpopularnijih grupa u Jugoslaviji - Ribljoj čorbi, pisanja za Bulevar ili Zdravka Čolića, Bajaga je gradio solo karijeru debitantskim uratkom "Pozitivna geografija", hit albumima Bajage i Instruktora "Sa druge strane jastuka" (1985), "Jahači magle" (1986), "Prodavnica tajni" (1988) i „Neka svemir čuje nemir" (1989), čime su Bajaga i Instruktori osamdesetih godina upisani među najpopularnijim i najtiražnijim domaćim bendovima. U devedesetima status učvršćuju izdanjima "Četiri godišnja doba" (1991), "Muzika na struju" (1993) i "Od bižuterije do ćilibara" (1996), a svoju glazbenu misiju Bajaga i Instruktori nastavljaju i u 21. stoljeću, između ostalog, albumima "Zmaj od Noćaja" (2001), "Šou počinje u ponoć" (2005) i "Daljina, dim i prašina" (2012).

Jutarnji.hr te vodi na koncerte Bajage i Instruktora, Silentea i brojnih drugih izvođača!

Uključi se u nagradni natječaj i odgovori na nagradno pitanje jer će petnaest najkreativnijih sudionika osvojiti jednu ulaznicu za veliku turneju Tuluma u tri hrvatska grada gdje Bajaga i njegovi Instruktori zajedno sa Silenteom osiguravaju vrhunsku zabavu. Kao dodatno iznenađenje, u svakom gradu pridružit će im se još jedan bend – Detour, Libar i Quasarr.

Sudjelovati možeš do 19. listopada u 12 sati, a imena dobitnika potraži tijekom dana na jutarnji.hr/kultura. Dobitnici će o načinu preuzimanja ulaznica biti obaviješteni mailom.

Sretno!

Kultni album “Sa druge strane jastuka” Bajage i Instruktora koji ove godine slavi okruglih 30 godina. Upravo je taj album lansirao Bajagu među najveća glazbena imena tadašnje scene, s nezaboravnim hitovima “220, “Vidi šta sam ti uradio od pesme mama”, “Nemoj da budeš nja nja”, “Ti se ljubiš na tako dobar način”, “Dobro jutro džezeri”, “Dvadeseti vek” ili “Nemoj da se zezaš sa mnom”. Bez sumnje jedan od najvećih pop rock albuma u glazbenoj povijesti ovih prostora provući će se kao glavni motiv predstojeće Tulum turneje.

Bajaga i Instruktori će na Tulum turneji svaku večer svirati puni, dvosatni koncertni set, a fanovi u Zagrebu, Splitu i Rijeci čut će sve najbolje iz veličanstvene Bajagine pjesmarice – “Plavi safir”, “Verujem, ne verujem”, “Godine prolaze”, “Ruski voz”, “442 do Beograda”, “Tišina”, “Tamara”, “Moji drugovi”, “Kad hodaš”, “Muzika na struju”, “Samo nam je ljubav potrebna”, “Gore dole” i mnoge druge.

Kao gosti na sva tri koncerta, Bajagu i Instruktore će pratiti i Silente. Vlasnici jednog od najprodavanijih domaćih albuma, “Neće rijeka zrakom teći”, i najmlađi bend koji je uspio napuniti dvije Tvornice kulture zaredom Silente su u protekle dvije godine od pop rock senzacije došli do statusa jednog od najjačih i najtraženijih hrvatskih bendova, a sve sa samo dva objavljena albuma. Debi “Lovac na čudesa” iznjedrio je velike hitove “Terca na tišinu”, “Morski ljudi, morske žene” i “Još jednom”, a istim putem nastavio je nasljednik “Neće rijeka zrakom teći” s istoimenim singlom, pobjedničkom pjesmom Zagrebačkog festivala “Čudna ili čudesna”, odličnim numerama poput “Kako misliš” i “Rekla si da nikad nisi voljela ovako”. Najnoviji singl je sjajna stvar "Neobranjivo" koju prati i novi videospot, u tri tjedna pregledan gotovo 90 tisuća puta. Serija dvoranskih koncerata velika je potvrda ovom mladom bendu koji je na putu da bude glavno ime velikih dvorana.

DETOUR NASTUPA U ZAGREBU

Detour je danas prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog suvremenog elektro akustičnog pop zvuka u koji se povremeno umiješa i drum'n'bass, ali i pokoja country nota. Prethodna dva albuma “Detour” i “TV”, iznjedrila su hitove “Ljeto počinje”, “Mjesec”, “Gledano sa strane” i “Prijatelj”. Treći, aktualni, studijski album “A što ak' ja...” se pokazao prijelomnim stvoriši od benda veliku glazbenu pop atrakciju, te im je osigurao brojne rasprodane koncerte. Materijal, nošen najviše hit singlovima “Srce veliko”, “Snijeg”, “Daleko” i “Plešem sama”, osigurao je Detouru mjesto u većini godišnjih izbora te Porin za pop album 2014. Sjajna stvar "Snijeg" prešla je nedavno milijun pregleda na Youtubeu, a friško je i vani remix za hit “Plešem sama” kojeg potpisuje Yakka.

Poznata je i satnica zagrebačkog Tuluma. U 19:30 se otvaraju vrata, na pozornicu u 20:15 stupa Detour, u 21:00 Silente, a u 22:15 Bajaga & Instruktori koji sviraju dvosatni set.

Tulum u Zagrebu u Domu sportova na rasporedu je u subotu 24. listopada, a ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 90 kn, dok će na dan koncerta cijena iznositi 110 kn.

Dostupne su na prodajnim mjestima Eventima i www.eventim.hr.

LIBAR SU NA TULUMU U SPLITU

Uz Bajagu i Instruktore, te Silente, splitski će Tulum u Sapaladium Areni 7. studenog ugostiti i Libar, sjajnu splitsku grupu. Libar je započeo kao eksperimentalna dalmatinska klapa, sa svrhom i idejom vodiljom obrađivanja na "klapski" način pjesama i stilova kojima je uvjet da s Dalmacijom i dalmatinskim melosom nemaju nikakvu generičku vezu. Projekt je prošao nekoliko razvojnih faza, od klape s pratnjom akustičnih instrumenata, preko faze cover-banda danas djeluje kao punokrvni autorski rock band s pet ravnopravnih vokala koji se ponašaju solistički, podjednako kao i u homofonom, višeglasnom muškom bloku. Kod nastanka novih, autorskih pjesama uho ih najčešće vuče ka odrednicama popa, power popa, klasičnog i alternativnog rocka, elektronike, pa do heavy metala. No njihovoj glazbi javljaju se i druga nova, manje ili više suvremena rješenja i stremljenja poput klasične orkestralne kompozicije ("Dite"), plesni ritmovi (break beata, disco punk) u "Kukalu" te fusion i jazz elementi u aranžmanima pjesama, a Libar ostaje originala, kreativna i nesvakidašnja pojava na našoj sceni. Singl “Čuvaj me” ljetos je utvrdio poziciju benda kao predvodnika nove glazbene scene, a sada je friško vani i remix kojeg potpisuju Blacksoul i Mark De Line.

Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 90 kn, dok će na dan koncerta cijena iznositi 110 kn. Dostupne su na prodajnim mjestima Eventima i www.eventim.hr.

QUASARR SU GOSTI NA TULUMU U RIJECI

Novo riječko izdanje Tuluma s Bajagom i Instruktorima, Silenteom te Quasarrom u glavnim ulogama održat će se u petak 13. studenog u dvorani Mladosti na Trsatu.

Riječki electro-pop bend Quasarr je posljednje dvije godine fokusiran na finiširanje novog studijskog albuma s kojeg su već skinuta tri zapažena singla. Počelo je s pjesmom “Sjene”, a nastavilo s duetom s Josipom Lisac naziva “Ljubav” koji je nagrađen Porinom u kategoriji najbolje vokalne suradnje. Treći singl,“Prije tebe”, grupa je realizirala početkom godine kada je snimljen i videospot u režiji Radislava Jovanova Gonza. Quasarr zasad imaju dva objavljena studijska albuma – “Quasarr” iz 2007., te “Propaganda” iz 2010. – dok se treće izdanje očekuje u studenom.

Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 85 kn, dok će na dan koncerta cijena iznositi 100 kn. Dostupne su u Dallas Music Shop Rijeka te na prodajnim mjestima Eventima i www.eventim.hr.

Seriju Tuluma organizira LAA.

Izdvajamo