DRUŠTVO S FORBESOVE LJESTVICE

ELITA UŽIVA JEDREĆI HRVATSKIM JADRANOM Ugledni milijarderi stigli u Šibenik. Vlasnik Prade i jedna princeza predvode društvo kojem se divi svijet

 
Patrizio Bertelli (lijevo), Zahra Aga Khan (u krugu desno)

Krštenjem jedrilice Azzurra počeo je 52 Super Series Šibenik sailing week, regata zbog koje je u Hrvatsku došlo 13 multimilijardera. Regata će se odvijati u šibenskom akvatoriju oko otoka Zlarina, Kaprija i Žirja, a poslovna elita već je pristigla u našu zemlju i boravit će ovdje do 27. svibnja.

Vlasnici 13 timova koji su u Hrvatskoj na prestižnim regatama klase TP 52 u D-Marin Mandalina i D-Marin Dalmacija priznati su poslovni ljudi s debelim bankovnim računima i mjestima na različitim Forbesovima ljestvicama.

Doug DeVos

Pred Šibenikom i Zadrom će ploviti milijarde jer su prema dostupnim podacima sedmorica vlasnika od njih 13 zajedno teška gotovo 33 milijarde dolara. Među njima su glavni izvršni direktor Prade Patrizio Bertelli, vlasnik NHL momčadi San Jose Sharksa Hasso Plattner, predsjednik američkog Amwaya Doug DeVos, a kao kuma jedrilice Azzurra dolazi princeza Zahra Aga Khan, najstarija kćer Age Khana IV.

Vlasnik VIP otoka

Krenimo redom od tima Alegre, čiji je vlasnik Andrés III Soriano, potomak obitelji Soriano, čijeg je djeda Andrésa New York Times opisao kao jednu od najdominatnijih osoba u Zapadnom Pacifiku što se tiče biznisa. Andrés stariji bio je pokretačka snaga koja je od proizvođača piva San Miguel stvorio jednu od najmoćnijih kompanija na Filipinima. A Sorianovi su bili jedni od pokretača Philippine Air Linesa. Andrés III član je prestižnog Yacht cluba Monaco.

Andres III Soriano

Prema podacima sa interneta 66-godišnji Soriano povezan je s „najvipovskijim“ otokom na svijetu. Amanpulo je resort u koji pašu svi epiteti super, ultra, mega luksuzan smješten na otočiću Palawan u filipinskom arhipelagu. Na listi gostiju koji su ga posjetili su Brad Pitt, Angelina Jolie i Beyonce, a dolazak je moguć samo privatnim avionom.

Slijedi tim Azzurra koji vodi Argentinac njemačkih korijena, Alberto Roemmers. Forbes bogatstvo ovog 91-godišnjaka procjenjuje na 1,53 milijarde dolara. Alberto je vlasnik tvrtke Laboratorios Roemmers, najveće argentinske farmaceutske kompanije, a osim jedrenja, strast mu je slikarstvo, posebice djela Fernanda Fadera.

Na jedrilici Gladiator jedna je od najvećih sportskih faca u svijetu jedrenja. Sir Ben Ainslie vlasnik je viteške titule zbog pet osvojenih olimpijskih medalja (četiri zlata i srebro), a u Hrvatsku dolazi s pozamašnim džeparcem od 110 milijuna funta koje je od kompanije Ineos dobio za pokušaj britanskog osvajanja America’s Cupa 2021. u Aucklandu. Gazda broda jedan je od najbogatijih Britanaca Tony Langley. Forbes ga važe na 1,67 milijarde dolara. Posjeduje dvije superjahte, helikopter i privatni avion.

REUTERS
Sir Ben Ainslie

Nijemac najbogatiji

Glavni izvršni direktor Prada grupe Patrizio Bertelli suprug je Miuccie Prade, jedne od najutjecajnijih modnih dizajnerica na svijetu. Poznat je kao strastveni jedriličar koji je s imenom Prada u svijet jedrenja ušao još 1997. Pod imenom Luna Rossa redovit je sudionik America’s Cupa. Bogatstvo bračnog para Forbes procjenjuje na četiri milijarde dolara.

Najbogatiji sudionik regata u Šibeniku i Zadru je vlasnik tima Phoenix Hasso Plattner. Njemački biznismen je suosnivač softverskog giganta SAP-a, težak je 13,6 milijardi eura, a osim jedrenja velika mu je strast hokej na ledu. Od 2013. je vlasnik NHL momčadi San Jose Sharks.

Amerikance u Hrvatskoj predstavlja Doug DeVos. Sin je suosnivača američkog giganta Amwaya, a u posjedu obitelji je i NBA momčad Orlando Magic. Bratova žena je aktualna američka tajnica za obrazovanje u Trumpovu kabinetu. Forbes je DeVosove procijenio na 5,1 milijardu dolara, a isti je list napisao da je obitelj tijekom godina donirala 200 milijuna dolara Republikancima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:47