POSEBNA VEČER

FOTO, VIDEO: BOŽO VREĆO STIGAO PRED SPLIĆANE U MOĆNOM IZDANJU Izveo je pjesmu koju su stoput čuli, no uspio je rasplakati publiku: 'Naježili ste me'

    AUTOR:
    • Mirela Goreta,
    • Marijana Klarić

  • OBJAVLJENO:
  • 18.07.2019. u 09:10

Duje Klarić / Cropix

 

‘U voljenom Splitu sam! Jeeeee! Karte se prodaju brzinom svjetlosti i bit će to koncert, kako kažu moji divni organizatori, za preko tisuću ljudi. Šta reći, Split me voli’, poručio je Božo Vrećo uoči, kako to već redovito biva u njegovu slučaju, snažnim emocijama nabijenog koncerta održanog u prekrasnom ambijentu Mediteranskog instituta za istraživanje života, piše Slobodna Dalmacija.

‘Umjetnik anđeoskog glasa, koji liječi duše i otvara srca’, kako je karizmatičnog BiH glazbenika opisao glasoviti New York Times, dugo se pripremao za susret sa Splićanima.

Dubrovčani, Šibenčani i publika iz drugih gradova na Jadranu već je odavno imala priliku uživati u sjajnim izvedbama interpretatora, ali i autora sevdalinki intrigantne muško-ženske dualnosti.

No, fočanski glazbenik sa sarajevskom adresom pred Splićane je htio izaći u moćnom izdanju, pa se ‘naoružan’ nekolicinom glazbenika iz raznih dijelova Europe u srijedu navečer predstavio u svoj svojoj raskoši izvodeći moćnim instrumentom – glasom sevdah sljubljen sa zvucima Orijenta, bluesa, jazza, soula…

FOTOGALERIJA: Božo Vrećo u Splitu

 

Duboko ukorijenjen u tradiciju sevdalinki, ali s hrabrošću za probijanje granica i koketiranje s drugim žanrovima Vrećo je pokazao svu raskoš glazbenog talenta i nesvakidašnje osobnosti bazirane na potpunoj predanosti i iskrenosti.

Vrećin sevdah ne znači nužno tugu, čežnju, melankoliju jer sugestivni Božo publiku na koncertu osvaja humorom i neposrednošću iskazujući na taj način ljubav i poštovanje prema onima koji ga slušaju.

A iskazao ga je večeras i prema podneblju u kojemu gostuje zapjevavši najprije solo, potom i u zboru sa Splićanima ‘Kad si bila mala Mare’...

Među publikom uglavnom doživljenu kao tradicionalnu dalmatinsku pjesmu, ‘Kad si bila mala Mare’, otpjevale su dosad stotine pjevača, klapa, KUD-ova, ali rijetko ju je tko toliko suptilno interpretirao kao što je to Splićanima sinoć učinio Božo Vrećo.

Ova je pjesma u Božinoj izvedbi zvučala kao istinska zakletva ljubavi, koju je publika, iako ispočetka dijelom kroz smijeh naklonosti, ubrzo primila s poštovanjem, kao da je prvi put sluša.

‘Naježili ste me’, priznao je Božo Splićanima.

Inače je i pravi kuriozitet i malo poznata činjenica vezana uz ovu pjesmu da je autor njezinog teksta strojobravar i samouki narodni pjesnik i skladatelj Dragiša Nedović iz Kragujevca, koji je davnih 30-ih godina prošlog stoljeća s gitarom krenuo u svijet, piše Slobodna Dalmacija.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo