AMY ADAMS

GLUMICA KOJA JE ROĐENA U VOJNOJ BAZI U ITALIJI Kako je siromašna i buntovna curica postala jedna od najplaćenijih zvijezda na svijetu

Zanosna glumica Amy Adams, koju upravo možemo gledati u novoj HBO-ovoj hit-seriji “Oštri predmeti”, imala je vrlo neobično djetinjstvo.

Iako je Amy Amerikanka, rođena je u Italiji, i to ni manje, ni više nego u vojnoj bazi kod Aviana. Njezin otac Richard bio je vojnik, služio je u američkim zrakoplovnim snagama i obitelj se često selila kamo god bi vojska njega poslala pa se Amy tako rodila u Italiji, nakon čega je tijekom djetinjstva živjela u još nekoliko vojnih baza diljem svijeta.

Otac je naposljetku shvatio da sa sedmero djece - Amy ima četiri brata i dvije sestre - nomadski život i nije najugodniji baš pa je napustio vojsku i obitelj se vratila u Castle Rock u Coloradu gdje je Amy napravila prve korake prema show businessu. No, u djetinjstvu je bila i pomalo problematična pa se, priznala je, znala često potući. Škola je nije pretjerano zanimala, a dane je provodila s majkom Kathryn u teretani u kojoj je ona radila kao trenerica otkako ih je otac 1985. napustio i odselio se u Arizonu.

U siromaštvo

Čim je završila srednju školu, odlučila je da neće na fakultet, nego se s majkom preselila u Atlantu gdje je radila razne poslove kako bi obitelj preživjela. Adams je poslije rekla kako ju je siromaštvo u kojem je odrastala sa samohranom majkom sedmero djece pretvorilo u čvrstu i tešku osobu kakva je danas.

Manje je poznato da je Amy htjela biti balerina i sve do 18. godine uzimala je privatne satove u jednoj plesnoj školi. No, poslije je shvatila da nema dovoljno talenta za tako zahtjevnu umjetničku disciplinu pa se okrenula glumi. Prve uloge dobila je radeći u “dinner theateru”, američkom tipu kazališta u kojem se predstava izvodi uz večeru. Adams je voljela kazališne daske, ali je prezirala konobarski dio posla pa se često znala posvaditi s gostima, ispričala je mnogo godina poslije u jednom od intervjua.

Probijanje na film

Kako bi se uzdržavala, promijenila je nekoliko zahtjevnih i nimalo glamuroznih poslova: konobarila je, bila prodavačica, pa čak i radila kao konobarica u poznatom lancu kafića Hooters u kojem je morala nositi vrlo malo pripijene odjeće i baviti se nepristojnim gostima. Čim je skupila dovoljno novca da kupi automobil, pobjegla je s tog posla. Sve do 1999.

Amy se borila s različitim niskoprofilnim kazalištima, pokušavajući se probiti na film, a onda joj se, gotovo iznenada, dogodila uloga u filmu “Crkni, ljepotice”, satiričnom filmu o izborima ljepote gdje je glumila uz velika imena Kirsten Dunst, Ellen Barkin i Kirstie Alley. Dodijelili su joj ulogu promiskuitetne tinejdžerice i školske navijačice, a to ju je, ispričala je, brinulo jer se bojala kako će ju ljudi promatrati nakon filma s obzirom na to da u stvarnom životu nije takva.

Ispostavilo se da nije trebala brinuti jer se te godine preselila u Los Angeles i holivudska karijera krenula je punom parom. Počela je snimati serije za produkcijsku kuću Fox, od kojih joj je najzanimljivija uloga bila u spin-off seriji filma “Opasne namjere”, “Manchester Prep”.

Zanimljivo, serija je ukinuta nakon samo tri epizode, a opisana je kao predrastična i pretjerana za TV. Jedan od razloga za ukidanje bila je scena u kojoj Amy ohrabruje tinejdžericu da masturbira dok sjedi na konju, što se nije svidjelo konzervativnoj televizijskoj publici u SAD-u. Ipak, zvijezda je rođena, a od tog trenutka Amy je dobivala samo uloge zločestih djevojaka, postavši, kako su je jednom opisali, “alfa-kuja”.

Uz Sarah Michelle Gellar igrala je u “Opasnim namjerama 2” gdje su iskorištene sve zabranjene scene iz serije, a Amy je dobila bolje kritike od partnerice. Počela je snimati više nego ikad i u idućih desetak godina pojavila se u više desetaka filmova, serija, mjuzikala, posuđivala glas u animiranim filmovima…

Zločeste djevojke

Iako je i dalje prate uloge zločeste djevojke, snimala je u raznim situacijama, a u dva filma o Supermanu glumila je novinarku Lois Lane. Više puta nominirana je za Oscara te niz drugih prestižnih glumačkih nagrada, a ponosna je vlasnica dva Zlatna globusa. Jedna je od najplaćenijih glumica svijeta i procjenjuje se da je 2016. zaradila više od 13 milijuna dolara, dok ju je 2014. ugledni časopis Time proglasio jednom od 100 najutjecajnijih žena svijeta.

Unatoč “zločestoći” koju pokazuje na malim ekranima, privatno vodi vrlo miran i katkad dosadan život. Živi sa zaručnikom, glumcem Darrenom Le Gallom, a 2010. dobili su i kćer koju su, vjerojatno u čast zračne baze u kojoj je Amy rođena, nazvali - Aviana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:00