MOĆNI, ALI NEUPUĆENI

GWYNETH PALTROW ZARATILA S NASA-OM, ALI NIJE JEDINA... Koje su sve zvijezde u Hollywoodu zaključile da su pametnije od stotina znanstvenika?

Tom Cruise, Gwyneth Paltrow i Robert de Niro
 Getty images

Iako je bila uspješna i omiljena glumica, koja je za svoju ulogu u “Zaljubljenom Shakespeareu” nagrađena Oscarom, Gwyneth Paltrow okrenula je leđa glumi, osnovala tvrtku Goop i zaratila sa znanstvenicima. U lipnju je tako predstavila “magične” ljekovite naljepnice za tijelo.

- One balansiraju nivo i protok energije kroz tijelo. Napravljene su od materijala koji NASA koristi u svojem svemirskom programu - rekla je Gwyneth Paltrow. Iz NASA-e su odmah demantirali njezinu izjavu, ustvrdivši da oni takve materijale uopće ne koriste, što je izazvalo mnoštvo kritika na račun slavne glumice. Otkako je prije nekoliko godina osnovala tvrtku Goop, koja daje savjete o poboljšanju životnog stila, Gwyneth je u više navrata bila meta kritika znanstvenika, liječnika i stručnjaka zbog širenja pseudoznanstvenih ideja.

Popustio pod pritiskom

Nažalost, Gwyneth nije jedina u Hollywoodu koja promovira pseudoznanost. Podsjetimo, u travnju prošle godine izbio je veliki skandal jer je legendarni glumac i redatelj Robert de Niro u službeni program festivala Tribeca uvrstio film “Vaxxed”. Riječ je o filmu kontroverznog britanskog liječnika Andrewa Wakefielda, koji je 1998. godine objavio studiju da je kombinirano cjepivo MMR (ili MoPaRu) protiv ospica, zaušnjaka i rubeole povezano s razvojem Crohnove bolesti (upalna bolest crijeva) i poremećajima iz autističnog spektra. Ta je odavno demantirana i povučena, ali je De Niro ipak povjerovao Wakefieldu potaknut osobnom dramom jer njegov sin Eliot ima poremećaj iz autističnog spektra. Ipak, nakon pritiska američkih liječnika i znanstvenika De Niro je ipak povukao film s festivala.

Veliki zamah pokretu protiv cijepljenja dala je i bivša Playboyeva zečica Jenny McCarthy koja je 2007. godine tijekom gostovanju u Oprah Showu autizam svoga sina Evana povezala s MMR cjepivom. Iako ima jedva srednju školu, Jenny McCarthy preko noći je postala “ekspert za cijepljenje” te gostovala u gledanim američkim televizijskim emisijama, kao što su “Larry King Live” i “Good Morning America”, u kojima je uporno kritizirala javno zdravstvo, medicinsku zajednicu i agitirala protiv cijepljenja. Jedan od najgorih pobornika pseudoznanosti u Hollywoodu svakako je Tom Cruise, jedan od najgorljivijih pripadnika scijentologije, pokreta čija se ideologija temelji na djelima američkog pisca znanstvene fantastike L. Rona Hubbarda. Cruise je također gostovao kod Oprah omalovažavajući dostignuća psihologije i psihijatrije.

Hanks kao astronaut

Ipak, ima i onih celebrityja koji svoj status u javnosti koriste na odgovoran način, promovirajući znanstvene spoznaje i suprotstavljajući se opasnim pseudoznanstvenim teorijama. Među njima je glumica Amanda Peet, glasnogovornica skupine Every Child By Two, organizacije koja potiče cijepljenje djece. Amanda Peet je 2009. godine dobila nagradu Independent Investigative Group za promociju znanosti u medijima. Leonardo DiCaprio ekološki je najosvješteniji glumac današnjice, koji redovito u svojim istupima ističe kako je globalno zagrijavanje najveći izazov današnjice u zaštiti okoliša. Leo koristi komercijalne avionske letove umjesto privatnog zrakoplova, a posjeduje i električni automobil Tesla Roadster. Utemeljio je i vlastitu zakladu koja je od 1998. godine za zaštitu okoliša donirala više od 30 milijuna dolara.

Poklonica znanosti jest i oskarovka Natalie Portman. Ona je kao srednjoškolka 1998. godine došla je do polufinala Intel Contesta, multidisciplinarnog natjecanja nadarenih američkih srednjoškolaca koje se održava već 70 godia. U međuvremenu diplomirala je psihologiju na Harvardu, a bila je i koautorica znanstvenog rada objavljenog u časopisu Neurolmage. Glumac Tom Hanks najveći je pobornik NASA-e među celebrityjima, član je National Space Society i producent dokumentaraca o osvajanju Mjeseca. Kao dječak maštao je o tome da postane astronaut, ali nije bio dobar u matematici. No, zato je odigrao odličnu ulogu u filmu “Apollo 13” u kojem je glumio astronauta Jima Lovella, kapetana NASA-ine misije koja je 1970. godine na putu za Mjesec gotovo završila havarijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:57