SVAKODNEVNA BOL

'MISLIO SAM DA JE TO BOLEST STARIH LJUDI' Zgodni i popularni kuhar otkrio mračnu priču o svojoj dijagnozi i recept koji mu pomaže

 
Poznati kuhar, zvijezda nekoliko kulinarskih emisija, Seamus Mullen
 screenshot Youtube

Priče o bolestima teške su i mučne, ali dobar podsjetnik da ne trebamo zdravlje uzimati zdravo za gotovo. Uz to su i barem neka vrsta utjehe onima koji se, nažalost, i sami bore s dijagnozama, a pritom osjećaju sami na svijetu.

Upravo zato je svoju priču o bolesti "starih", kako je do vlastite dijagnoze mislio, odlučio podijeliti s javnošću i poznati kuhar, zvijezda nekoliko kulinarskih emisija, Seamus Mullen, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zgodan, mlad i uspješan, Seamus je do prije nekoliko godina imao radno vrijeme od 16 sati dnevno, uz to snimao emisije i pokušavao se "probiti" na gastro nebu. Uz njegov izgled i sposobnosti, u kratko vrijeme je postao zvijezda malih ekrana, a ostvario je u međuvremenu i želju da postane profesionalni kuhar. Reklo bi se da mu baš ide u životu.

No da nije sve kako na prvi pogled izgleda, dokazao je Seamus svojom potresnom pričom. Za CNN ispričao je kako je izgledao njegov život prije nego što su mu liječnici konačno ponudili dijagnozu za probleme koji su ga mučili iz dana u dan.

Svakodnevan bol

"U početku sam se osjećao kao da me boli cijelo tijelo. No to bi znalo prerasti u prave napadaje, kao da mi netko, na primjer, nožem probada rame. Onda bi me probola bol kao da mi netko zabada nokat u ligamente. Nisam imao pojma što se događa...", priča chef.

Kroz sav taj bol je nekako "gurao" i nastavljao raditi, budući da nije znao s kojim problemom da se uopće obrati liječnicima. Napadaji bi došli i prošli, a bolne mišiće i zglobove odlučio je pripisati napornom poslu u kuhinji, snimanju pred kamerama i ostalim svojim poslovima - bio je to težak period, kaže.

No dugi radni sati i fizički rad, kao i cjelodnevno stajanje na nogama, počeli su ostavljati vidljivu posljedicu na Mullenovo zdravlje. Naglo se počeo debljati, a napadi su prerasli u kroničan bol po cijelome tijelu.

Sve je ipak zanemarivao dok se nije probudio s takvim bolom koji mu je parao kuk da se nije mogao ustati iz kreveta. Na hitnoj su otkrili kako mu je kuk pun tekućine. Dijagnosticiran mu je reumatoidni artritis, kronična autoimuna bolest.

"Ja sam, kao i mnogi, mislio da je artritis bolest "starih ljudi". Šokiralo me kad su mi rekli da imam trajnu bolest koja će imati isti takav utjecaj na moj život. Bilo je jezivo...", prepričava.

U strahu da će ga bolest prikovati za kolica ili da neće moći više koristiti ruke za kuhanje, Mullen je odlučio poduzeti nešto, iako nije znao točno što...

"Morao sam odlučiti hoću li jednostavno prihvatiti da sam bolestan ili ću nekako ispuzati iz ovoga. Obećao sam sam sebi da ću promijeniti svoj život. Nisam znao što i kako, ali odlučio sam uzeti svoje zdravlje u svoje ruke", kaže.

Recept za zdravlje

Počeo je od svoje prehrane.

"Znao sam od prije kako učiniti hranu ukusnom, ali nisam znao što se točno događa toj hrani u procesu pripreme. Tako da je većina onoga što sam dotad jeo stvarala upale u mome tijelu", priznaje.

Prestao je jesti procesiranu hranu i svu onu za koju se zna da izaziva upale. Za svaku namirnicu koju bi odabrao priupitao bi se "pomaže li mi ovo ili ne", a onu koja je spadala u dobar "koš" nazvao je "superhranom".

A evo i primjer njegovog savršenog ručka: tvrdo kuhana jaja sa salatom od radića, krastavaca, avokada, inćuna i djevičanskog maslinovog ulja.

"Radi se o jednostavnoj salati punoj nutrijenata. Zdrave masti iz maslinovog ulja i inćuni s omegom 3, uz to tona povrća", zadovoljno će kuhar čiji se život nakon što je uveo promjene u prehranu, preokrenuo naopako - na dobar način. Napominje ipak da se ne radi o hrani koja bi mogla pomoći svakome: njemu osobno, je, ali važno je naći balans i posavjetovati se s nutricionistom.

"Za mene je možda spas u avokadu, za nekoga drugoga to mogu biti bademi. Mislim da je ključno da svatko shvati od čega se osjeća dobro", objašnjava.

Promjena koja je uslijedila bila je dramatična. U odnosu na dane kada je zbog bolova jedva ustajao iz kreveta, ovi su nešto sasvim drugo. Zdrava prehrana, prihvaćanje dijagnoze i bavljenje jogom pomogli su Mullenu da uspostavi balans u tijelu iscrpljenom prevelikim radom i pogrešnim namirnicama koje je odabirao, piše Slobodna Dalmacija.

"Drago mi je što sam se razbolio. Drago mi je što sam prošao kroz taj užasni period jer sam iz svega izišao bolji i s većim ciljem", prepričava. "Važno je upamtiti da možete stvarno dobro jesti za svoje zdravlje, a pritom jesti i uživati u tome", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:34