SPLIT

NAJVEĆI FOTOIZVJEŠTAJ S PRVE VEČERI ULTRA FESTIVALA Nabrijani partijaneri okupirali Poljud, pogledajte kakvu su ludu atmosferu stvorili

    AUTOR:
    • Jutarnji list

  • OBJAVLJENO:
  • 15.07.2017. u 10:08

CROPIX

 

Vesela družina iz Brazila, skupina maskiranih Japanaca, razdragani Švicarci, raspjevani Amerikanci... Tako je u petak navečer izgledao Poljud, ali i cijeli Split. Megaglazbeni događaj koji okuplja najpoznatije svjetske DJ-jeve, Ultra Europe Festival, počeo je na stadionu na Poljudu gdje se tijekom večeri okupilo oko 50 tisuća posjetitelja iz 125 zemalja.

Vrata na poljudskom stadionu otvorila su se u 17 sati, a točno u 18 počelo je peto izdanje Ultre koje je otvorio DJ Justin OH, jedan od novih talenata elektroničke scene iz Južne Koreje. Karijeru je počeo 2011., a već je ušao na ljestvicu u Top 100 DJs.

Tisuće poklonika dance glazbe već od 16.30 sati strpljivo su čekali pred glavnim ulazom na Poljud. Ove godine mjere osiguranja puno su strože nego proteklih godina pa se, koliko smo mogli vidjeti, mnogo ozbiljnije pregledavaju partijaneri i nije im dopušteno unijeti nikakve veće torbe, boce... Zasad se čini da organizacija teče besprijekorno. Zanimljivo, po cijelom Spinutu i drugim okolnim kvartovima postavljeni su mobilni WC punktovi jer su Splićani proteklih godina prigovarali da im partijaneri uriniraju po parkovima.

Velika potrošnja

Organizatori navode da će po danu na splitskom Poljudu biti između 40 i 50 tisuća ljudi, koji će potrošiti desetke milijuna kuna. Dakle, u tri dana Poljud će posjetiti između 120 i 150 tisuća mladih. Koliko piju i troše, svjedoči i izjava šefice Čistoće Ljubice Vrdoljak koja očekuje da će u tri dana elektrofešte za sobom ostave nevjerojatnih 210 tona smeća!

Inače, sinoć su nakon spomenutog Justina nastupili Raiden, Frank Walker, Fedde Le Grand, W&W, Axwell/Ingrosso, DJ Snake i zvijezda večeri DJ Tiesto, koji je poznat po tome što je već nekoliko posljednjih godina na listi najbogatijih estradnjaka.

 

Rijeke mladih ljudi koji idu prema stadionu promatraju stanari gradskih četvrti Spinut, Skalice i Poljud koji zbog Ultre neće spavati.

- A što ću vam reći. Neka divne mladosti, neka se zabavljaju. Ovo je sada njihovo vrijeme. Ako neće sada guštati, sigurno neće ni kad ostare - smatra Marija (70).

Splitske gradske vlasti i ove su se godine odlično pripremile za Ultru. U gradskim četvrtima u blizini stadiona postavljeni su kemijski zahodi, a na stadionu (i oko njega) bit će pet liječničkih timova, kao i 18 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe s tri vozila.

- Vatrogasci su upoznati s planom evakuacije. Provjerili smo sve. Opremu i pozornicu. Sve je napravljeno prema propisima. Ove godine Ultra je zaista izvrsno organizirana. Čak su angažirali i savjetnika za sigurnost iz Zagreba koji koordinira službe. Što se vatrogasaca tiče, sigurnost je na najvećoj razini - izjavio je zapovjednik te postrojbe Ivan Kovačević.

Za veliki spektakl spremna je i policija. Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić rekao je prije dva dana na konferenciji za novinare da će im u osiguranju pomoći kolege iz drugih uprava, a sinoć je Ana Čepić iz splitske policije ponovila da je angažiran dovoljan broj policajaca. Direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić podsjetila je da je, prema podacima sustava eVisitora, u samo tri dana Ultre u Splitu prošle godine ostvareno više od 75 tisuća noćenja, bilo je više od 150 tisuća posjetitelja tijekom sedam festivalskih dana, i to iz 140 zemalja svijeta, najviše iz Engleske, SAD-a i Australije. Dodala je i da je prosječan broj noćenja po gostu bio pet i pol dana dana, a svaki gost u prosjeku je dnevno potrošio oko 124 eura.

Brojne zvijezde

Na Poljud su dolazak najavili i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i prvi čovjek Zagreba Milan Bandić.

Tijekom tri dana publiku u Splitu zabavljat će Adam Beyer, AfroJack, Armin Van Buuren, Carl Cox, David Guetta, Joseph Capriati, Martin Garrix i mnogi drugi. Nakon toga festival se "seli" na otoke Brač, Hvar i Vis, a završit će u srijedu.

ELIPSO

Izdvajamo