IZRAZ PROTESTA

NAPAD NA PJEVAČKU ZVIJEZDU HRVATSKOG PORIJEKLA Kontroverzni rabin platio je oglas u uglednim novinama samo da bi ju izvrijeđao

 
Lorde
 Profimedia, AKM-GSI

Kontroverzni američki rabin nazvao je novozelandsku glazbenu zvijezdu Lorde zatucanom jer je otkazala planirani koncert u Izraelu zbog protesta protiv postupanja Izraelaca prema Palestincima.

Rabin Shmuley Boteach i njegova organizacija World Values Network žestoko su kritizirali 21-godišnju pjevačicu hrvatskog porijekla, i to u plaćenom oglasu preko cijele stranice objavljenom u The Washington Postu u nedjelju, piše Huffington Post. Rabin iz New Jerseyja, koji inače redovno piše za Breitbart News, a svojedobno je bio duhovni savjetnik Michaela Jacksona, rekao je da se pjevačica ‘priključila globalnom antisemitskom bojkotu Izraela’ te da je sa ‘21 godinom jako mlada da bi bila zatucana’: ‘Recite Lorde i njezinim zadrtim istomišljenicima da za mržnju prema Židovima nema mjesta u 21. stoljeću.’

U oglasu su optužili i Novi Zeland i Lorde što ignoriraju sirijski napad na Izrael jer će pjevačica nastupati u Rusiji koja podržava Assadov režim u Siriji. Smatraju da ‘na Novom Zelandu rastu predrasude prema židovskoj državi kod mladih ljudi’, a kao dokaz Boteach je iznio prošlomjesečno glasanje UN-a, koje je podržalo 127 zemalja (uključujući Novi Zeland), protiv američkog priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

Lorde je prošli mjesec otkazala koncert koji je trebala održati u Tel Avivu u lipnju, nakon što su je kontaktirala dva aktivista, jedan izraelski i jedan palestinski, koji su je zamolili za takvu gestu kako bi time istaknula važnost prava Palestinaca. ‘Puno sam razgovarala s ljudima različitih stavova i mislim da je u ovom trenutku ispravna odluka otkazati nastup. Nisam ponosna što moram priznati da nisam donijela dobru odluku oko Tel Aviva. Doista mi je žao što je mijenjam i što neću svirati za vas. Nadam se da ćemo jednog dana svi zajedno zaplesati’, napisala je prošli mjesec.

Izraelska ministrica kulture Miri Regev još je prošli mjesec apelirala na Lorde da još jednom promisli o svojoj odluci da otkaže koncert.

Boteach, koji sebe naziva ‘američkim rabinom’, prije dvije godine je objavio također plaćeni oglas preko cijele stranice u New York Timesu u kojem je napao tadašnju savjetnicu za nacionalnu sigurnost Susan Rice da je ‘slijepa za genocid, kako onaj prema Židovima tako i onaj u Ruandi’. Brojne židovske organizacije osudile su njegov napad pa se Boteach na koncu ispričao.

Dvaput nagrađena Grammyjem, Lorde, rođena je u Aucklandu 1996. Njezina majka je pjesnikinja Sonja Jelić, kćer imigranata iz Dalmacije, a otac je Novozelanđanin Vic O'Connor irskog porijekla. Lorde je odlučila zadržati oba državljanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:02