TUŽNA OBLJETNICA

NIKAD ISPRIČANA PRIČA O DETALJIMA SMRTI JEDNOGA OD NAJTALENTIRANIJIH GLUMACA HOLLYWOODA Njegova tadašnja djevojka progovorila o događajima u klubu

 
 Profimedia

U noći 30. listopada 1993. godine Amerika je izgubila jednoga od najtalentiranijih glumaca svoga vremena.

River Phoenix (23), njegova djevojka Samantha Mathis, brat Joaquin i sestra Rain ušli su te kobne noći u losangeleski noćni klub Viper Room, koji je bio u vlasništvu Johnnyja Deppa.

Samantha Mathis po prvi puta je progovorila o tome što je prethodilo užasnom događaju.

Mislila je da su došli u klub ostaviti njegovog mlađeg brata i sestru, ali kada su stigli River joj je rekao: "Danas su u klubu neki ljudi koji žele da sviram s njima, je li to u redu?".

Ona nije željela ostati, mislila je da će ići ravno doma.

- Znala sam da nešto nije bilo u redu te noći, nešto što nisam mogla razumjeti. Nisam vidjela da je netko uzimao droge, ali on je bio nadrogiran na način mi je stvarao veliku nelagodu, ispričala je po prvi put govoreći za britanski Guardian o njegovoj smrti.

Ipak su ostali, a ona je mislila je da neće trajati dugo. Potom je briznula u plač: 'Četrdeset i pet minuta kasnije bio je mrtav'.

Idućeg tjedna obilježava se tužna obljetnica, 25. godina od smrti iznimno talentiranog i perspektivnog glumca u krhkoj dobi od 23 godine. Mladi glumac koji je vrlo malo mario za slavu te je, činilo se, vješto izbjegavao sve klišeje vezane za Hollywood. No način na koji je umro upravo je autentični holivudski kliše, srušio se i na mjestu ostao mrtav od predoziranja ispred noćnom kluba Viper Room na Sunset Boulevardu.

Uvijek je mrzio slavu, ali je priznavao kako ju može dobro iskoristiti kako bi promijenio svijet. Strastveno je u svakom intervjuu govorio o vegeterijanskom načinu života i zaštiti okoliša. Mnogi su pokušali kopirati tu šablonu, no nitko nije autentičan kao Phoenix, jer je strastveno vjerovao u svoje ideale.

Feb 12, 1991; Los Angeles, CA, USA; Actors RIVER PHOENIX as Mike Waters and KEANU REEVES as Scott Favor in the drama ' My Private Idaho' directed by Gus Van Sant., Image: 137165404, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album
Profimedia, Album
'Moj privatni Idaho'

Primjerice, River Phoenix je u suzama istrčao iz restorana kada je njegova djevojka Martha Plimpton, glumica i aktivistica, naručila morske plodove.

'Ostani uz mene' film je koji ga je vinuo u zvijezde, a neke od njegovih hvaljenih uloga su one u filmovima 'Obala Komaraca', 'Volim te do smrti', 'Uhode', 'Stvar zvana ljubav, 'Moj privatni Idaho' 'Blues kaubojki' i drugi.

Njegov otac John Lee Bottom i njegova majka Arlyn Sharon Dunetz pridružili su se u kasnim šezdesetim godinama 20. stoljeća kultu Children of God - Božja djeca, postali misionari te tako putovali Južnom Amerikom. Nakon povratka u Sjedinjenje Države njegova obitelj mijenja svoje prezime u Phoenix. River Phoenix je rođen kao River Jude Bottom u gradu Metolius u američkoj saveznoj državi Oregon, koji se nalazi pet milja južno od grada Madras, te je odrastao u siromaštvu.

- Kako je River sazrijevao, osjećao se sve nelagodnije u svojoj koži, imao je imidž dobrog dečka. Često je govorio kako bi volio biti anoniman. Ali nikada to nije bio. Kada nije bio filmska zvijezda, bio je misionar. Ima neke ljepote u tome, čovjek s ciljem, vođa, ali bio je i vrlo usamljen, ispričala je njegova mama nakon smrti sina.

Za razliku od mnogih drugih zvijezda koje su umrle mlade, Phoenixa je bio iznimno cijenjen zbog svog nevjerojatnog talenta.

Riverova obitelj bila je jako bliska i povezana, no njegov otac John imao je problema s alkoholom. Od rane dobi River je smatrao kako se mora brinuti za svoju obitelj.

- Te zadnje godine River mi je rekao, moram snimiti još jedan film kako bih uštedio dovoljno novca da moja najmlađa sestra može ići na fakultet. Ne znam je li to bila istina, ali tako mi je rekao, prisjetila se Mathis, koja se s novinarkom Guardiana razgovorala telefonski iz New Yorka.

Samantha Mathis nikada ovako detaljno nije pričala o Phoenixu kao sada.

- Moj psihoterapeut jedina je osoba kojoj sam otvorila dušu, rekla je. Bilo je to zbog poštovanja prema njegovoj obitelji i svima koji su ga voljeli, a djelomice iz razloga što je njegova smrt za nju bila velika trauma pa je blokirala mnoga sjećanja.

Film still / publicity still from
Profimedia, Hollywood Archive
Samantha i River u filmu 'Stvar zvana ljubav'

Nedavno je po prvi put od njegove smrti pogledala film "Stvar zvana ljubav" ("The Thing called love") u kojemu su zajedno glumili. Riječ je o posljednjem filmu koji je snimio do kraja. Počela je razmišljati o stvarima o kojima nije mislila godinama i kada je dobila poruku novinarke da razgovara o Riveru, shvatila je da mora otvoriti dušu.

- Imali smo oboje 19 godina kada smo se upoznali. Žicao je cigaretu od mene u jednom noćnom klubu. Znam da zvuči sladunjavo, ali znala sam da ću jednoga dana biti s njim. Bilo je kemije između nas, osjećala sam da će nas sudbina spojiti, rekla je. Tri godine nakon prvog susreta, Mathisov predosjećaj se obistinio kada su oboje dobili uloge u tom filmu.

- Nešto smo prepoznali jedno u drugome, pronašli sigurnu luku.

Nakon njegove smrti mnogi su poznate osobe, koje su ga poznavale, govorile kako je glumac, poznat po čistoći života, padao pod utjecaj raznih droga.

Mathis se prisjetila kako je bio vrlo jednostavan i sretan. Govorila je o vremenu kada je provela s njegovom obitelji na Floridi i Kostarici, gdje su svirali glazbu i kuhali vegeterijanska jela.

- Družili smo se s njegovom braćom i sestrama i opet bili djeca, bila su to sjajna druženja, njemu je to dobro išlo. ispričala je Samantha i opet opočela plakati.

Ispričala je kako je River smatrao da je njegov poziv pomaganje ljudima, počeo se družiti s mnogim kreativcima u Los Angelesu, a čak je jednoj osobi pomogao da se skine s heroina i poslao ga na liječenje.

- Ali kada je njemu trebala opomoć, nikoga nije bilo. Bilo je ponekad upravo suprutno, ispričala je.

Koliko je njoj bilo poznato on je bio čist svo vrijeme dok su bili u vezi.

- Ali bila sam tada vrlo mlada. Nekoliko dana uoči njegove smrti, znala sam da se nešto s njim događa.

U noći 30. listopada 1993. Mathis je otišla na toalet kada je shvatila da Phoenix želi ostati u Viper klubu.

- Znala sam da je na nečemu, te noći, ali heorin koji ga je ubio uzeo je tek po dolasku u Viper Room. Imam neke slutnje što se događalo te noći, ali nisam ništa vidjela.

Kada je izašla iz toaleta vidjela je da je nastao metež u kojemu su sudjelovali Phoenix i još jedan muškarac. Izbacivač je obojicu izveo van iz kluba na stražnji ulaz. Kada je izašla na ulicu da ih potraži vidjela je da je River pao na tlo te se počeo grčiti.

Srećom tada još nije bilo danas sveprisutnih papparazza da snime nemilu scenu, ali to je isto tako značilo da nije bilo nikoga tko bi pomogao.

- Što si učinio? Na čemu si ti?, užasnuto je počela vikati Mathis na drugog muškarca, a on joj je uzvratio:

- Ostavi ga na miru, kvariš mu osjećaj.

Mathis se pokušala vratiti u klub kako bi potražila pomoć, ali vrata su bila zaključana. Otrčala je do glavnog ulaza, potražila njegovu braću i sestre i svi su izjurili van.

Joaquin je nazvao 911, a poziv je vrlo brzo pušten na radio stanicama.

- Ima napadaje, dođite brzo jer on umire, molim vas, jecao je na telefon Joaquin.

Dok je stigla Hitna služba River je već bio mrtav, no tek su u bolnici proglasili smrt. Umro je od predoziranja heroinom i kokainom.

Nakon njegove smrti svi su imali teoriju o tome zašto je rano otišao ambiciozni dečko koji je puno obećavao.

Samantha se Rivera sjeća kao osjećajnog i strastvenog.

- Sve je uzimao k srcu.

Njegova bivša djevojka Martha Plimpton svojedobno je izjavila da je River bio dobrodušan dečko koji je bio jako sj*** i nije znao kako da implementira dobre namjere.

- Da je River živ, mislim da bi se bavio glumom, režijom, spašavao bi planetu, živio svoj život i družio se s ljudima. Zar ne bi to bilo lijepo?, rekla je Mathis na kraju razogvora gledajući u fotografiju prerano umrlog glumca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:13