'JE T'AIME... MOI NON PLUS'

NJEZINO STENJANJE I ORGAZAM U KULTNOJ PJESMI PAMTE SE I DAN DANAS Britanska glumica otkrila kako je došlo do suradnje sa slavnim Sergeom Gainsbourgom

 
Jane Birkin i Serge Gainsbourg u Cannesu
 Profimedia, Allpix Press

Bila je to godina kada je snimka ženskog orgazma dospjela na vrh glazbenih ljestvica. Pjesma "Je T'Aime... Moi Non Plus" francuskog glazbenika i glumca Sergea Gainsbourga te engleske glumice i pjevačice Jane Birkin 1969. godine postala je prva zabranjena i strana pjesma koja je u Velikoj Britaniji postala broj 1.

Pjesma je, dakako, poznata po erotskom zvučnom kolažu za koji je ponajviše zaslužna Birkin, koja je imala 22 godine kada je s tada 40-godišnjim Gainsbourgom snimila ovaj neuobičajeni pop hit. Britanka tijekom cijele pjesme dahće, uzdiše te izgovara riječi "je t’aime, je t’aime…" ("volim te, volim te...") dok joj Gainsbourg odgovara "moi non plus" ("niti ja tebe"). Kako pjesma napreduje, tako Birkinino stenjanje postaje sve glasnije i glasnije, da bi na koncu doživjela vrhunac uz riječi "tu vas, tu vas et tu viens/entre mes reins".

S obzirom na to koliko je zdušno pjevala, čovjek bi pomislio da je pjesma napisana za nju, međutim nije. Gainsbourg je pjesmu dvije godine ranije napisao na urgiranje Brigitte Bardot, njegove tadašnje ljubavnice. Bardot i Gainsbourg pjesmu su snimili u skučenoj kabini sa staklenim prozorima koji su se zamaglili dok su njih dvoje bili unutra. Taj je snimak postao toliko kontroverzan da je tadašnji suprug Brigitte Bardot, njemački biznismen Gunter Sachs tražio zabranu objave pjesme. Bardot je Gainsbourga također molila da pjesmu ne objavi. Polivalentni francuski umjetnik udovoljio je njihovim molbama (pjesma je najzad objavljena 1986. godine).

Prije snimanja s Birkin, Gainsbourg je pjesmu pokušao snimiti s nekoliko tada poznatih žena, no one su ga odbile. Francuz je do Birkin došao u Parizu, gdje je ova pobjegla nakon pokazivanja stidnih dlaka u jednoj eksplicitnoj sceni u filmu "Uvećanje" talijanskog redatelja Michelangela Antonionija i prekida s kompozitorom Johnom Barryjem.

"Bila sam nova Sergeova pratnja, na neki način nova djevojka", rekla je Birkin za The Independent povodom 50. godišnjice nastanka njezine i Gainsbourgove verzije pjesme "Je T'Aime... Moi Non Plus". "Upoznala sam ga u njegovoj sobi u stanu njegovih roditelja. Na zidu je imao poster (Brigitte) Bardot. Nije si mogao pomoći i pustio mi je tu verziju pjesme. Shvatila sam da je dosta vruća i seksi. Zamišljala sam kako su sigurno bili blizu tijekom snimanja. Kada me pitao hoću li je ja otpjevati, rekla sam mu da hoću, ali samo ako prestane puštati original jer sam doista bila impresionirana tom verzijom."

Za razliku od Bardot, Birkin s Gainsbourgom nije bila u kabini kada su snimali pjesmu. "Bili smo u studiju u Marble Arch u Londonu, ali bili smo dosta udaljeni. Priznajem, imitirala sam njezino stenjanje, ali ja sam pjevala za oktavu više od nje. Serge je rekao da je zvučalo poput dječačkog zbora, što mu se svidjelo."

Pjesmu su po izlasku na tržište zabranili BBC i cijeli niz postaja u raznim zemljama, no to joj nije odmoglo. Dapače, pomoglo je. Naziv same pjesme dolazi od opisa Pabla Picassa koji je svojevremeno dao Salvador Dali: "Picasso je Španjolac, kao i ja. Picasso je genij, kao i ja. Picasso je komunist, kao ni ja". Što se tiče onih poznatih stihova, lingvistica Cécile Laval sa Sveučilišta Greenwich kaže da bi točnije bilo reći "između mojih slabina". "Jako je eksplicitno. Gainsbourg je riječ "reins" koristio jer se rimuje. Kontroverzna je to i eksplicitna igra riječima", pojašnjava Laval.

Tu je i stih: "fizička je ljubav bez problema". Birkin pojašnjava: "On kaže da fizička ljubav ne ide nigdje. Sve se vrti oko toga da ne smijete vjerovati u fizičku ljubav, u 'volim te'. Bio je u pravu jer ga je Bardot napustila, a i ja isto". Gainsbourg i Birkin u braku su bili 13 godina te dobili kćerku Charlotte. Birkin kaže da ona i Bardot nikada nisu pričali o pjesmi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:04