COSBY NI ZA ČIM NE ŽALI

OSUĐENI KOMIČAR PRVI PUT SE OGLASIO IZ ZATVORA U bizarnom priopćenju nazvao se političkim zatvorenikom i usporedio s Gandhijem, Kingom i Mandelom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.02.2019. u 00:00

Bill Cosby is taken away in handcuffs after he was sentenced to three-to-10-years for felony sexual assault on Tuesday, September 25, 2018, in Norristown, Pennsylvania.
25 Sep 2018, Image: 388418567, License: Rights-managed, Restrictions: NO Argentina, Australia, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Finland, France, Georgia, Hungary, Japan, Mexico, Netherlands, New Zealand, Poland, Romania, Russia, South Africa, Uruguay, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency

Billa Cosbyja provode u zatvor u rujnu 2018.

 

Pet mjeseci nakon što je završio u zatvoru u 82. godini života, glumac Bill Cosby oglasio se prvi priopćenjem. Premda je nedavno Cosbyjev glasnogovornik Andrew Wyatt medijima otkrio da se nekadašnja glumačka zvijezda osjeća dobro, da ga zatvorenici vole i povlađuju mu, a zbog godina i sljepoće dobio je i pomoćnike pri kretanju, Cosby se odlučio sam oglasiti, i to prilično bizarnim priopćenjem.

Proglasio se političkim zarobljenikom i svoju je situaciju usporedio s onima Martina Luthera Kinga, Mahatme Gandhija, Nelsona Mandele i drugih. Unatoč tome, kaže da mu je sjajno i da ni za čim ne žali.

‘Američki tata’ osuđen je na tri do deset godina zatvora za drogiranje i seksualno napastvovanje Andree Constant u njegovom domu 2004. Osramoćena zvijezda kaznu služi u zatvoru maksimalne sigurnosti u Collegevilleu, oko 30 km od Philadelphije. Premda se nalazi na odjelu s ostalim zatvorenicima, u ćeliji je sam.

Kad god uđe u prostoriju za posjetitelje, komičara zatvorenici i njihove obitelji počaste aplauzom i ovacijama. Drugi zatvorenici smatraju da su Cosbyja ‘izvozali’ i prevarili. Navodno mu to konstantno i daju do znanja, a za situaciju optužuju korumpiranog suca i državnog tužitelja.

Bill Cosby has entered general population at the Pennsylvanian where the convicted sex offender began his sentence four months ago.
The 81-year-old former actor was initially placed in special housing at SCI Phoenix a new maximum security prison that opened last year.
Now Cosby who is legally blind is in a single cell in a two-storey unit at the facility in Montgomery County.
Fellow inmates have been assigned to assist him throughout the day due to his age and disability, according to state prison spokeswoman Amy Worden.
The 3,830-bed, handicap-accessible facility is staffed by 1,200 full-time employees and sprawls across 164 acres inside its double ring of razor wire fences and has a 1.5 mile perimeter.
The prison offers programs including sex offender treatment, victim awareness and impact of crime classes.
Cosby was sentenced to three to 10 years in prison on September 25, 2018, following his conviction earlier that year for drugging and sexually assaulting Andrea Constrand in 2004.
07 Feb 2019, Image: 389503035, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency

Policijska fotografija

 

Slično se izrazio i sam glumac. Wyatt je u intervjuu za NBC rekao da glumac nije niti očajan niti žalostan, a ‘ni za čim ne žali jer ni za što nije kriv’. Navodno je smršavio, budi se oko tri ujutro i vježba, a odrekao se i kave. Premda zahvaljujući karijeri ima novaca i više nego što mu treba za sve hirove kojima želi udovoljiti u zatvoru, ipak mu obožavatelji šalju novce, otkrio je Wyatt. Dodao je da se Cosby već ranije mentalno pripremio za odlazak u zatvor jer ga je ‘državni tužitelj odlučio uništiti’.

- Evo zašto ni za čim ne žalim i nikad neću žaliti. Predložili su mi nagodbu. Dogovorili smo se izvan suda za 3,8 milijuna dolara. Pozvao sam se na prava iz Petog amandmana. Oslobođen sam krivnje 2005. i nikad nisam osuđen. Međutim, gnjida od državnog odvjetnika i korumpirani sudac su htjeli da sad budem kriv. Ne da se zadovolji pravda, nego zbog njihovih političkih aspiracija. Moji politički stavovi, moje aktivnosti i nastojanja da se humaniziraju sve rase, spolovi i vjere dovele su me na ovo mjesto gdje sam okružen bodljikavom žicom, u sobi izrađenoj od čelika i željeza. Tako sad imam privremeni smještaj koji nalikuje onakvom kakav su imali najveći politički zarobljenici - Martin Luther King, Jr., Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Randal Robinson i dr. Benjamin Chavis. Ponosno podnosim sve kao politički zatvorenik i smijem se. Istina je snažna - napisao je Cosby u priopćenju objavljenom na njegovom Instagram profilu.

 

Američki mediji pišu da ga supruga Camille, s kojom je u braku 50 godina, nije niti jednom posjetila i navodno ni ne planira. Ista je stvar s kćerima, no Wyatt kaže da je to glumčeva ideja. Navodno se s suprugom čuje tri puta dnevno po tri minute koliko maksimalno smije provesti na telefonu. Wyatt ga posjećuje jednom u dva tjedna kao i njegov odvjetnik, prenosi Yahoo.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo