MLADA GLAZBENA NADA

VIDEO: O NJOJ BRUJI CIJELI OTOK Dobila otkaz zbog svoje ljubavi prema glazbi, a sad je pobijedila na natjecanju koje je lansiralo karijeru Adele

 
Celeste
 Screenshot: Youtube

Britanska pjevačica porijeklom s Jamajke Celeste (25) je osvojila BBC-jevu nagradu Music's Sound za 2020., koju dobivaju glazbenici od kojih se očekuje uspjeh u nadolazećoj godini, piše BBC.

Pjesme u jazz stilu koje izvodi svojim zadivljujućim glasom su dovele do njene pobjede nakon što su izbrojeni glasovi 170 glazbenih kritičara i uglednih osoba iz glazbenog svijeta.

Pridružila se tako Adele, grupi Haim i Ellie Goulding koje su prijašnjih godina bile nagrađivane.

Indie grupa Easy Life se našla na drugom mjestu, dok je pop-punk pjevač Yungblud završio na trećem mjestu.

- Vrlo sam sretna. To je priznanje za moj rad i pokazatelj da sve to nije bilo nevidljivo, kazala je Celeste nakon što je saznala za nagradu.

- Ne mogu dočekati da vidim kako će izgledati ostatak godine. Tako sam uzbuđena i oduševljena. Jako sam nestrpljiva, kazala je glazbenica.

Celeste je rođena u Los Angelesu a odrastala je u Brightonu, kao tinejdžerica se počela baviti glazbom, a radila je u pubovima i humanitarnim organizacijama da bi zaradila za život.

Svoju prvu pjesmu 'Sirens' je napisala kad je imala 17 godina kao posvetu svom ocu koji je umro od raka pluća godinu dana prije. Pjesma je postavljena na YouTube, gdje ju je čuo njezin menadžer, ali uspjeh tad još nije bio na vidiku.

Prije tri godine pjevačica se preselila u London sa samo 100 funti u džepu, a na poslu je dobila otkaz jer je pisala pjesme umjesto da radi.

- Radije bih javila da sam bolesna i otišla snimati u studio nego da dobijem novac za taj mjesec. Neko vrijeme sam bila u strahu kako nastaviti normalan život.

Na njezinu sreću, gubitak posla se poklopio s glazbenim uspjehom. Prvu EP ploču joj je objavio Bank Holiday Records, a kasnije je prešla u Polydor.

Celeste je zadnjih nekoliko godina nastupala uz Janelle Monáe, Neneh Cherry i Michaela Kiwanuku. Soul pjevačica Jorja Smith ju je nedavno opisala kao 'nevjerojatnu i impresivnu'.

- Celeste je ogroman talent, glas kakav se ne pojavljuje često i kad ga čuješ nemoguće ga je ignorirati, kazala je o njoj Annie Mac s BBC-jeve postaje Radio 1.

- Primila sam brojne izraze podrške od slušatelja koji su ostali zadivljeni njenom pjesmom 'Strange'. Njezine pjesme su osobne i dirljive, a ujedno i univerzalne, kazala je Mac.

- Kad pišem pjesmu nikad ne razmišljam o tome želi li netko to čuti, objasnila je. - Pokušavam na različite načine kreirati nešto specifično u čemu mogu uživati i drugi ljudi.

U intervjuu za BBC Celeste je kazala kako se nada da će joj nagrada olakšati put do novih slušatelja. Pričala je o svom djetinjstvu i kako joj se posebno dopala glazba Arethe Franklin, koju voli zbog njene 'sirove izvedbe' i emocije u glasu. U njezinoj obitelji nitko nije svirao glazbeni instrument, ali se glazbu puno slušalo i razgovaralo o njoj.

U tinejdžerskim godinama je započela skupljati LP ploče. Prolazila je i kroz emocionalnu krizu kad joj je umro otac.

Kazala je kako do kraja godine planira dovršiti album, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:52