SHUHADA

'VIŠE NISAM SINEAD, SAD SAM SHUHADA' Legendarna irska glazbenica se nakon serije živčanih slomova preobratila na islam

 
 Twitter

Mediji diljem svijeta prenijeli su vijest da je poznata pjevačica Sinead O'Connor prešla na islam i promijenila ime u Shuhada što na arapskom znači 'mučenica'.

Irska glazbenica, koje se devedesetih zaredila za svećenicu, prije nekoliko dana objavila je svoje preobraćenje na Twitteru zajedno s fotografijom na kojoj nosi hidžab.

Majka četvoro djece koja je imala nekoliko nervnih slomova, napisala je kako je 'preobraćenje na islam prirodni zaključak svakog inteligentnog teološkog putovanja'.

'Sva proučavanja teoloških zapisa vode ka islamu što sve ostale vjerske tekstove čini nepotrebnima. Uzet ću i drugo ime – Shuhada', napisala je na Twitteru.

Svoj prvi hidžab, kaže, dobila je od prijateljice Elaine te se 'sva naježila kad ga je prvi put stavila.'

Prošlog petka objavila je i snimku sebe kako pjeva muslimanski poziv na molitvu, tzv. Adhan.

'Ovo je moj pokušaj da otpjevam Azan. Neke sam riječi krivo izgovorila jer su me preuzele emocije', napisala je te dodala da će nastaviti vježbati te da će se na koncu od njezinog pjevanja 'zaustaviti svijet'.

Nakon objave preobraćenja na islam, O'Connor je zasuta čestitkama i porukama dobrodošlice muslimana iz čitavog svijeta.

'Zahvaljujem svoj svojoj muslimanskoj braći i sestrama koji su bili tako dragi i poželjeli mi dobrodošlicu u Ummah. Ne možete ni zamisliti koliko mi znači vaša pažnja', poručila im je.

O'Connor je zadnji put promijenila ime 2017. u Magda Davitt želeći se na taj način 'osloboditi prokletstva svojih roditelja'.

Ranih devedesetih se zaredila za svećenicu u irskoj ortodoksnoj i apostolskoj crkvi te tako šokirala pripadnike katoličke vjere u kojoj žene ne mogu biti zaređene.

Inače, O'Connor ima vrlo složen odnos s vjerom i religijom. 1992. javno je poderala sliku pape Ivana Pavla Drugog zbog skandala u crkvi i pozvana na borbu 'protiv pravog neprijatelja'. No u srpnju 2007. dala je intervju za Christian Today te se nazvala katolkinjom i naglasila kako 'Bog voli sve ljude'. I nešto ranije, 2002., kazala je da upravo svojoj kršćanskoj vjeri ima zahvaliti to što je prevladala traume iz djetinjstva kad je bila zlostavljana.

No 2011. oštro je osudila slučajeve seksualnog zlostavljanja djece u katoličkoj crkvi te Vatikan nazvala 'gnijezdom vraga' te pozvala na uspostavu alternativne crkve objašnjavajući kako su 'Isusa ubili lažljivci u Vatikanu'.

Inače, O'Connor je rođena u okrugu Dublin 1966. a proslavila se u osamdesetima svojim prvim albumom 'The Lion and the Cobra' otkada je objavila deset solo albuma.

Njezine poteškoće s mentalnim zdravljem kulminirale su u kolovozu 2017. kad je na društvenim mrežama objavila da joj se po glavi roje misli o samoubojstvu.

'Živim u motelu Travelodge kod New Jerseya i potpuno sam sama. U mom životu nema nikoga osim mojeg liječnika i psihijatra, najdražeg čovjeka na svijetu i koji je jedini koji me još održava na životu. Mentalne bolesti su kao droga – nije ih briga tko ste. A tu je i stigma pa te svi ljudi koji bi te trebali voljeti i čuvati iznenada tretiraju kao govno.'

Jedankoji joj je javno ponudio pomoć je glumac Russell Brand, na što mu je ona, jednako tako javno, odgovorila seksualno prilično eksplicitnom porukom da joj treba 'malo dobre akcije'.

O'Connor je i prije govorila o svoje bipolarnom poremećaju te borbi s depresijom i PTSP-om.

2007. je ispričala Oprah Winfrey da se bori s mentalnim bolestima, no da joj je bolje otkako redovito uzima terapiju.

2015. pjevačica je zabrinula javnost kad je rekla da se predozirala u jednom hotelu u Irskoj te ponovno 2016. kad se nije vratila s jedne vožnje biciklom u predgrađu Chicaga. Oko dva sata kasnije, na njezinoj je Facebook stranici objavljena uznemirujuća poruka koja se odnosila na emocionalnu traumu koju je pretrpjela ranije.

O'Connor je imala i posla sa sudom jer ju je tužio komičar Arsenio Hall nakon što ga je optužila da je drogom snabdijevao pokojnog Princa. Hall je poslije povukao tužbu.

2015. pobunila se jer je sud naložio da može viđati 11-godišnjeg sina Shanea samo uz nadzor zbog straha da mu ne naudi. Kad je hospitalizirana, prijetila je da će porazbijati sve i svakoga tko je kriv za situaciju u kojoj se našla. Bilo je to u tijeku borke za skrbništvo na Shaneom koju je vodila s dječakovim ocem, Donalom Lunnyjem.

Inače, O'Connor ima četvero djece: najstarijeg sina Jakea dobila je u braku s Johnom Reynoldsom; kćer Roisin dobila je uvezi s Johnom Watersom; sina Shanea ima iz veze s Lunnyjem te najmlađeg sina Yeshuu iz veze s Frankom Bonadiom. Udavala se ukupno četiri puta, posljednji put 2011. za Berryea Herridgea, no ni taj brak nije potrajao.

O'Connor je poznata i kao žestoka nacionalistica te se zalaže da irska stranka Sinn Féin 'bude hrabrija'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:32