FRESH ISLAND FESTIVAL

Za rap zvijezdu Seana Paula turska kupelj, škampi i Chivas

 
 REUTERS/CROPIX

Na hrvatskoj Ibizi, novaljskoj plaži Zrće, jučer je počelo šesto izdanje Fresh Island Festivala, najvećeg europskog festivala urbane i hip hop glazbe, koje je i ove godine okupilo neka od najvećih svjetskih rap, trap i grime imena današnjice.

Zahvaljujući zavidnom lineupu na Zrće je pristiglo više od 12 tisuća zaljubljenika u hip hop kulturu, većina smještajnih kapaciteta je okupirana, na plaži su usidrene brojne jahte, karte za brojne boat partyje su rasprodane, iznajmljena je većina motora, quadova...

Najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja festivala je zasigurno Sean Paul, jamajčanski reper kojeg svi oni odrasli početkom dvijetisućitih pamte po hitovima “Get Busy”, “Temperature” i “Gimme The Light”, a koji će u skladu sa svojim zvjezdanim statusom na Pagu imati i takav tretman. Njegov zahtjevan “raider” uključuje i posebno dizajnirani backstage u kojem će se družiti sa svojom mnogobrojnom pratnjom. Na njegovu meniju će se, osim paškog sira, naći i jadranski škampi koje će Sean Paul i njegov entourage jesti za predjelo, gostit će se i jadranskom tunom s motarom te tradicionalnim otočkim makarunima s toćadom od glasovite paške janjetine, a za desert će im biti poslužena savijača s maraska višnjama.

Opuštanje u Hammamu

Jamajčanski hitmejker će, kao i svi ostali headlineri festivala, biti smješten u zadarskom hotelu Falkensteiner Iadera gdje će se nakon cjelonoćnog tulumarenja opuštati u luksuznom Hammam spa. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, u hotelu očekuju i mnogo room servicea, a za njega je pripremljena i jahta - ako zvijezda kojim slučajem poželi razgledati prekrasne uvale zadarskog arhipelaga.

Za razliku od Seana Paula, zbog kojeg su organizatori u niskom startu kako bi mu omogućili sve što poželi, Rae Sremmurd, trap duo iz Mississippija, već su izrazili želju za razgledom obale i naručili luksuznu jahtu kojom planiraju obići otoke. Iza imena Rae Sremmurd skrivaju se Slim Jxmmi i Swae Lee, u stvarnom svijetu braća Aaquil i Kalif Brown koji su svojim hitom “Black Beatles” prošle godine poharali glazbene ljestvice. Video za pjesmu, koju su snimili u suradnji s renomiranim reperom i producentom Gucci Maenom, 531 milijun puta je pregledan na YouTubeu, a dospio je i na sam vrh Billboard Top 100 liste. Mlađahni duo nastupa u subotu, kada će s veteranom Seanom Paulom dijeliti za njih posebno građenu pozornicu tik uz plažu.

Izdržljiviji Hrvati

Festival je otvoren nastupom Young Thuga, najpoznatijeg po hitu “Best Friend”. Tog velikog zaljubljenika u modu, kada je stil u pitanju, uspoređuju s Davidom Bowiejem, Kanye West za njega kaže da je novi Bob Marley, a Elton John komplimentirao mu je usporedbom s velikim Johnom Lennonom. Ekscentrični reper iz Atlante, osim glazbom i modnim izričajem (nerijetko bira suknje i haljine), pažnju plijeni i svojim privatnim životom: 25-godišnjak je, naime, otac čak šestero djece koju je dobio u vezi s četiri različite žene. Uz njega, jučer je pod zvjezdanim paškim nebom nastupio i French Montana, Marokanac s američkom putovnicom i reper koji u svojem CV-ju ima tri nominacije za Grammy. Danas su, pak, na repertoaru britanska glazbenica Lady Leshurr, duo Krept i Konan te DJ Jazzy Jeff kojeg se klinci s kraja osamdesetih sjećaju kao najboljeg prijatelja Willa Smitha iz serije “Princ iz Bel Aira”.

Iako na Zrće tradicionalno dolaze prvenstveno Britanci, organizatori ove godine očekuju posjetitelje iz čak 50 svjetskih zemalja, među kojima su i Nijemci, Australci, Amerikanci, čak i zaljubljenici u rap iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. A osim onih koji će na Zrću nastupiti, na Pag pristižu i brojne domaće i strane zvijezde koje se onamo dolaze zabaviti. Među njima je i britanska voditeljica i MTV-jeva zvijezda Maya Jama, koja već treću godinu za redom vodi program festivala.

- Očekujem veće i bolje partyje s nevjerojatnom vibrom. Prema mojem iskustvu, Britanci su u pravilu veći partijaneri, ali ovisi. Hrvati vjerojatno mogu više tulumariti - zaključuje atraktivna Britanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:32