MANIFESTACIJE U LIPNJU

KREATIVNA I AUTENTIČNA SLAVONIJA I BARANJA Mjesec lipanj prepun je zanimljivih događanja za ljubitelje sporta, kulture, zabave i dobrih vina

 
 Vjeran Vidaković

Mjesec lipanj ljubiteljima sporta, rekreacije, kulture, zabave i enogastronomije donosi mnoštvo zanimljivih događanja u Slavoniji i Baranji. Donosimo vam kratak pregled nekoliko manifestacija raznolikog sadržaja, od urbanog, ruralnog do rekreativnog - dovoljno da ispune očekivanja posjetitelja svih generacija.

Od 5. do 9. lipnja u Osijeku se održava jubilarni 20. Pannonian Challenge koji će u skateparku na desnoj obali Drave okupiti najbolje svjetske vozače BMX-a, inlinea i skateboarda. Najveći hrvatski festival ekstremnih sportova prati i bogati urbani glazbeni program koji se održava s druge strane Drave, u baroknoj Tvrđi. Hladno pivo, Let3, Atheist rap, Bad Copy, Silente, Gužva u 16ercu samo su neki od izvođača koji će zabavljati publiku svojim glazbenim akrobacijama.

Samir Kurtagić

Ljubitelji vina i prirode isti vikend mogu uživati u Baranji na GatorFestu - festivalu dobrog vina. Baranja na mađarskom jeziku znači majka vina, a posjetitelji čak ako i "slabo divane mađarski" mogu se u to uvjeriti obilazeći otvorene vinske podrume u Kneževim Vinogradima, Suzi i Zmajevcu. U okviru GatorFesta u subotu 8. lipnja održat će se Baranja Wine & Walk, šetnja baranjskom planinom duga 12 kilometara. Pored divnih vinograda i rodnih polja na stazi se nalazi 11 postaja s vinima i baranjskim specijalitetima. Nakon šetnje Banskim brdom program se nastavlja u zmajevačkim surducima (strmi i duboki usjeci na Banskom brdu) i gatorima (vinskim podrumima), a ponudu baranjskih vina upotpunit će i vina susjednih regija iz Mađarske i Vojvodine.

Od 14. do 16. lipnja Osijekom će dominirati umjetnost. Očekuje nas još jedno izvrsno, maštovito i uvijek drugačije izdanje ReArt Festivala koji oživljavajući razna zaboravljena mjesta unutar grada, promovira umjetnost, kulturu, kulturno i kreativno poduzetništvo, znanost i ekologiju. Svake godine festival se tematski vodi odabranim motivima iz raznih književnih djela, a ovogodišnje izdanje pružit će nezaboravan put u Galaksiju uz djelo ''Vodič kroz galaksiju za autostopere''.

TZ OBŽ

Umjetnost svoj nastavak dobiva i u Valpovu, svega pola sata udaljenom od Osijeka. Nakon ReArtovog galaktičkog putovanja kroz prostranstva umjetnosti, kreativnosti i zabave, otputujte u srednjovjekovno-barokni dvorac Prandau-Normann gdje se održava Reunited festival koji promovira nezavisnu, alternativnu i soundsystem kulturu. Na tri pozornice nastupit će gotovo dvadeset različitih izvođača. I Reunited nudi dnevni glazbeni i umjetnički sadržaj kao i besplatan kamp za sve posjetitelje.

Istog vikenda u Baranji se održava jedinstvena sportska pustolovina - noćna utrka Baranja night trail. U subotu 15. lipnja u 20 sati u Popovcu pokraj Belog Manastira rekreativci i profesionalci trčat će 13 (Moonlight Trail) odnosno 20 kilometara (Stellar Trail). Utrka je dio Slavonsko-baranjske trail lige i organizira se s ciljem promocije trail trčanja, ali i upoznavanja Baranje kao atraktivne trail destinacije.

Da je Baranja atraktivna ruralna destinacija uvjerit će se posjetitelji Međunarodnih etno susreta Dunav-Drava koji se održavaju u Bilju, u perivoju dvorca Eugena Savojskog. Bogatu ponudu lokalnih jela, pića, narodnog stvaralaštva, suvenira, autohtonih poljoprivrednih proizvoda, običaja, plesa i pjesama prezentirat će narodi koji su stvarali multikulturalnu Baranju. Ponuda hrane je raznovrsna, ali dominiraju riblji specijaliteti kao fiš paprikaš, šaran na rašljama te štuka u mundiru. Posjetitelji se mogu okušati na grnčarskom kolu te u pravoj pecari peći rakiju. A kako bi i najmlađi posjetitelji osjetili duh nekadašnje baranjske zabave, očekuje ih drveni etno vrtuljak i niz zanimljivih radionica, nakon čega Baranju mogu upoznati i vožnjom u seoskim kolima i fijakeru.

Brojne manifestacije najrazličitijih sadržaja izvrstan su povod za vikend-posjet Slavoniji i Baranji, no ako vas put nanese i nekim drugim danima, bogate kulturne i povijesne, eno i gastro te prirodne ljepote ovog kraja pružit će vam nezaboravne trenutke opuštanja i uživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:49