KAKVA PROMOCIJA!

EKSKLUZIVNO: DUBROVNIK ĆE BITI NAJLJEPŠI GRAD U GALAKSIJI Nakon novih 'Ratova zvijezda' svi će znati za Hrvatsku!

Doznajemo da je u filmskoj sagi posao asistenta redatelja u ‘Epizodi osam’ Riana Johansona dobio Dubrovčanin Lukša Benić
 Tonči Plazibat/EPH, Chung Sung-Jun/Getty Images

Dubrovnik će u “Ratovima zvijezda” glumiti samoga sebe - najljepši grad u galaksiji! To je informacija koja se ovih dana može čuti iz krugova inače šutljive ekipe koju su produkcijske kuće Formula film i Space Bear Industries okupile u Dubrovniku na pripremama za snimanje najpoznatije filmske bajke svih vremena. - Dubrovnik će se moći prepoznati u filmu, to je sigurno. Stradun, a naročito Knežev dvor - ekskluzivno nam kaže jedan od domaćih filmaša bliskih produkciji. O drugim detaljima ne može i ne smije govoriti.

Kulise okitile grad

Snimanje će trajati od 9. do 17. ožujka, a filmska scenografija, koje se ovih dana podiže na nekoliko palača na Stradunu, samo će uljepšati Dubrovnik. Tek toliko da ga filmski pretvore u najljepši grad udaljene galaksije u još daljoj budućnosti, gdje se Jedi vitezovi bore za intergalaktičku Republiku uz bljesak svjetlosnih mačeva.

Iako su Dubrovčani već naviknuli na česta filmska snimanja, svakodnevni đir Stradunom sada im je posebno zanimljiv. Ipak su to “Ratovi zvijezda”, ne neki obični holivudski hit. Gdje će se još i na koje sve palače postavljati filmska scenografija? Koliko će mjeseca biti na nebu iznad Minčete? Koliko će dronova letjeti?

Stotine raznih pitanja

Ima li među producentskom i tehničkom ekipom već neka superpoznata holivudska faca? Stotinu pitanja šetača za Dubrovčane angažirane na projektu, na skelama filmske scenografije, i uz bijele šatore što niču oko Straduna i pod kojima se, tvrde nam, skriva sofisticirana filmska tehnologija. Sve čuvaju zaštitari i zaposlenici produkcije, no oni šute i rade svoj posao.

- Sila je jaka u njima! - dovikuju šetači.

Ogroman višemjesečni posao pripreme snimanja, a još više održavanja u tajnosti ovog velikog filmskog projekta za tehničku je ekipu većim dijelom završio. Ostalo je dovršiti onaj manji, iako najvidljiviji dio posla, pa se iz kruga Dubrovčana angažiranih na projektu ipak mogu doznati poneki brižno čuvani detalji. Već sada se zna da će cijeli Stradun biti blokiran a snimat će se noću.

Na filmu je angažirano gotovo 200 domaćih ljudi, uglavnom Dubrovčana, zaljubljenika u film koji su svoje poslove naučili i iskustva stjecali u dosadašnjim snimanjima. Doznajemo je i da je asistent redatelja “Epizode osam” Riana Johnsona Dubrovčanin Lukša Benić.

Globalno popularan

Na Stradunu će scenografijom dijelom biti izmijenjene četiri palače s jedne i još pet palača s druge strane. Na svim stranama svijeta milijuni su fanova i svaki se detalj ovog filmskog ciklusa bilježi na specijaliziranim siteovima, blogovima i društvenim mrežama... Postoji li netko tko voli film a da nije čuo za ovaj Lucasov filmski ciklus?

Od premijere “Epizode osam” koja je najavljena za 15. prosinca 2017. za Dubrovnik će znati cijeli svijet.

Disney na zaštitu uložio 30 milijuna

Čak 30 milijuna kuna navodno je uložio Disney u nabavu dronova koji će kružiti ponad setova u Dubrovniku gdje se snima osmi nastavak “Ratova zvijezda” te spriječiti upad i pokušaje fotografiranja ili snimanja znatiželjnika. Izvor blizak produkciji otkrio je novinarima britanskoga The Suna da će iz tog novca dio biti izdvojen i za 600 zaštitara koji će čuvati setove.

Naime, tijekom snimanja sedmog nastavka “Ratovi zvijezda: Sila se budi” bilo je mnogo pokušaja da se dronovima snimi područje Greenham Commona, bivše RAF-ove zrakoplovne baze u Berkshireu, gdje je bio set baze pokreta otpora. Neki od tih pokušaja bili su i uspješni.

- Uspjeli su uglavnom sačuvati sve tajne tijekom snimanja ‘Sile’, pa nakon toga Disney ne želi riskirati - rekao je izvor.

Prioritet im je, kažu, da fanovi uživaju u otkrivanju detalja kada film dođe u kina.

Internetska zajednica, posebice zagriženi obožavatelji, jako su podijeljeni oko ove ideje - u isto vrijeme je vrlo znanstveno-fantastična i u stilu filmske priče, a s druge strane i pomalo zastrašujuća zbog upotrebe tehnologije dron protiv drona. Treći kažu 600 ljudi dobit će posao. (đk)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:09