DOBRO ČUVANA TAJNA

HONORARI HRVATSKIH TV ZVIJEZDA Evo koliko zarađuju urednici, voditelji, šoumeni...

Goleme zarade ljudi na TV-u u SAD-u ne skrivaju. U odnosu na Ameriku, honorari su u nas minorni, ali su zato dobro čuvana tajna

Kakvo je tržište, takve su i zarade. Slijedom toga, iako su svote što ih mjesečno zarađuju najpopularniji televizijski urednici, voditelji i showmani u Hrvatskoj dovoljno velike da se većini njihovih gledatelja zamagli pred očima, to je “kikiriki” u usporedbi s iznosima koje za isti posao dobivaju njihovi kolege u inozemstvu.

Sve domaće televizijske zvijezde koje sjaje na malom hrvatskom televizijskom tržištu zajedno nemaju honorar kakav dobiva najslabije plaćena američka TV zvijezda. No, isto tako stoji i to da u nas ne postoji osoba koja bi samom svojom pojavom na TV ekranu jamčila visoku gledanost i time opravdala eventualni astronomski honorar.

Solidne zarade, ali...

Sami honorari su tajna, ali šuška se da je kod nas trenutačno najbolje plaćen Miroslav Škoro. Navodno će po emisiji “Uhvati Bingo ritam” koju će na RTL Televiziji voditi s Antonijom Blaće dobivati 7000 kuna bruto. Da poznati kantautor zna kako unovčiti svoju popularnost govori i podatak da je na HTV-u po emisiji “Pjevaj moju pjesmu” svojedobno dobivao 6500 kuna bruto.

Loše ne prolaze ni Željka Ogresta i Tarik Filipović. HTV će im, priča se, po jednoj emisiji “Piramide”, odnosno kviza “Potjera” plaćati 5000 kuna bruto. Tisuću kuna manje dobivali su proljetos Barbara Kolar i Duško Ćurlić za “Ples sa zvijezdama”.

Na HTV-u solidno zarađuju i urednici sve slabije gledanog središnjeg “Dnevnika”, koji zahvaljujući dodatku za rad na glavnoj informativnoj emisiji mjesečno dobivaju oko 16.000 kuna. To je oko 3000 kuna više od onog što dobiva Daniela Trbović, najveća stalno zaposlena zvijezda Zabavnog programa HTV-a, koja je na javnoj televiziji među najbolje plaćenim voditeljima večernjeg programa.

Isplativa sudnica

Njenih 13.000 kuna mjesečno smiješno je usporediti s plaćom Jona Stewarta, najbolje plaćenog večernjeg voditelja u Americi, čija se godišnja zarada kreće između 25 i 30 milijuna dolara. Jer, na najvećem svjetskom televizijskom tržištu, onom američkom, najveće su i zarade televizijskih zvijezda. Prema podacima časopisa TV Guide, koji je nedavno objavio svoje godišnje izvješće o zaradama u kojem su objedinjeni honorari nekih ponajbolje plaćenih televizijskih ličnosti i glumaca, najviše zarađuju upravo Stewart i Judy Sheindlin. Judy Sheindlin dobiva 47 milijuna dolara, a njen serijal “Judge Judy” (Sutkinja Judy) najgledanija je tjedna emisija s više od devet milijuna gledatelja. Časopis TV Guide javlja da je “Judge Judy” samo od oglasa tijekom 2012. uprihodila 230 milijuna dolara.

Slijede ih Matt Lauer, voditelj emisije “Today”, koji je prije godinu i pol potpisao ugovor težak 25 milijuna dolara, pri čemu se obvezao na dugogodišnji angažman, te David Letterman sa zaradom od 20 milijuna dolara. Inače, doajen večernjeg programa sljedeće godine ide u mirovinu, a njegov “The Late Show” preuzet će Stephen Colbert.

Dugovječna Ellen

Kriza nije dotaknula ni Ellen DeGeneres, koja godišnje prima između 16 i 20 milijuna dolara. NBC-jeva emisija “Ellen” u eteru je dulje od desetljeća, zahvaljujući čemu je DeGeneres ponuđeno i vođenje ceremonije Oscara tijekom koje je, podsjetimo, snimila selfie koji je doživio najviše tvitanja u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:00