POBIJEDILA U ŠIBENIKU

HRVATSKA SENZACIJA Bernarda piše i sklada, pjeva poput anđela i govori čak pet jezika, a slijepa je od rođenja

Bernarda Brunović (21) odbila je menadžera Celine Dion jer tada, kaže, nije bila spremna za veliku karijeru
Crikvenica, 250814.Bernarda Brunovic, svicarska kantautorica hrvatskog podrijetla debitirala je na 17. veceri dalmatinske sansone u Sibeniku i sa pjesmom Olujna noc osvojila prvu nagradu strucnog zirija.Na fotografiji: Bernarda Brunovic u crikvenickoj konobi Trabakul.Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX

Da su Hrvati ikad poslali Bernardu Brunović na Eurosong, možda ne bi tako loše prolazili.

Naime, prije tri godine na izboru švicarske pjesme za Eurosong Bernarda je bila druga. A na prošli vikend održanom festivalu Večer dalmatinske šansone u Šibeniku osvojila je prvu nagradu stručnog žirija i drugu nagradu publike s pjesmom “Olujna noć” autora Duška Rapoteca Utea. Njezin glas opisuju kao “glas anđela”. I doista se ima čime ponositi. To je jedan od onih glasova koji ostavljaju bez teksta.

Vjera u Boga

Dvadesetjednogodišnja kantautorica duhovne glazbe rođena je u Zagrebu, ali odmalena živi u Švicarskoj. Gotovo je potpuno slijepa od rođenja i govori pet jezika: engleski, njemački, talijanski, francuski, hrvatski i nešto španjolskog. Sama piše tekstove i glazbu za svoje pjesme koje svjedoče o njezinoj vjeri u Boga i duhovnim iskustvima. Pitamo je kako je rođena ta ljubav prema glazbi?

“Bila je 1998. godina kad mi je prva skladba jednostavno došla u glavu”, prisjeća se. I godinama su dolazile, ona bi ih pamtila, a od 2010. godine ih je počela bilježiti, pisati, snimati demo verzije…

Šibenski festival dogodio se, kaže, nekako spontano. “Duško Rapotec Ute mi je predložio suradnju i ja sam pristala”, priča nam lijepa Bernarda.

Bez treme pred nastup

Tremu, kaže, nije imala. Na pozornicu je navikla jer je do sada već puno nastupala u Švicarskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, na različitim proslavama, koncertima, u školama, crkvama, dvoranama…

Bernarda voli duhovnu glazbu. Ona joj je, kaže, odmah nekako ‘legla’. A upravo u duhovnoj glazbi ima i najveće uzore, među kojima su Albertina Walker i Edwin Hawkins. Voli ona i Arethu Franklin, Mariah Carey, Janis Joplin, Tinu Turner… No, najviše ju je inspirirao Cliff Richard. Ovih dana boravi s roditeljima u Crikvenici. I puno pliva. A u međuvremenu radi na novom materijalu. Tekstove piše na kompjutoru, glazbu odsvira na gitari ili klaviru, a potom sve to snimi. Tako nastaju demo verzije.

Planira album

“Pjesme mi same dolaze. I tekst i glazba. I tada sve čujem: i basove i instrumente i back vokale. Točno znam gdje što treba biti”, objašnjava. Ove godine voljela bi objaviti svoj prvi album. I želi se usmjeravati na međunarodno tržište. Jednu je priliku već propustila kad ju je kontaktirao menadžer Celine Dion. No, tada, kaže, nije bilo vrijeme za to.

Bernarda otvoreno govori i o svom hendikepu. “Sve što mogu je raspoznati je li dan ili noć. Primjerice, znam da je danas u Crikvenici sunčano”, pojašnjava. “Naučila sam živjeti s time. Prošla sam neke mučne periode, brojne operacije… Danas ne razmišljam o tome hoću li ikad progledati. Ali sve je moguće”, govori nam.

Nema puno prijatelja

Je li u vjeri pronalazila utjehu kad joj je bilo najteže?

“Ja sam naprosto doživjela predivna iskustva u vjeri. I da, mogu reći da sam u vjeri pronalazila utjehu i snagu kad je bilo teško.”

Osnovnu školu je pohađala s drugom djecom s posebnim potrebama, no učitelji su ubrzo shvatili da je Bernarda napredna i da je sposobna pohađati “normalnu” školu. Nije joj ni tijekom školovanja uvijek bilo lako. “Imala sam svakakvih iskustava i srela puno dobrih ljudi”, kaže. No, bilo je i onih koji se nisu znali nositi s njezinom sljepoćom. Ali Bernarda, čuje se i u njezinom glasu, nikome ništa ne zamjera. Nekako je smirena. “Nisam imala puno prijatelja. Ali u životu nisam nikada pristajala na manje samo zato što sam slijepa. Nije ni mojim profesorima bilo lako. Ali ja sam imala kompjutor s Brailleovim pismom i radila sam sve kao i drugi. Doduše, morala sam malo više računati, što mi nije bilo drago”, priča uz smijeh.

Ove godine će upisati studij teologije, pa ako slučajno glazbena priča iz nekog razloga ne uspije, Bernarda želi raditi ili s djecom, ili s bolesnima, ili pomagati u crkvenim redovima. Ipak, najviše od svega voljela bi raditi svoje pjesme i nastupati diljem svijeta. “Pjesma razveseli ljude… nosi mir i radost. Bilo bi nezahvalno da na neki način ne svjedočim o Božjoj ljubavi koju sam doživjela”, kaže.

Ovaj će vikend snimiti spot za pobjedničku pjesmu iz Šibenika, a već ima i englesku verziju pjesme, te priprema novu pjesmu za izbor švicarske pjesme za Eurosong…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:15