LUDI ZA SAPUNICAMA

Novi Adut iz Turske: Asi ljepša od Šeherezade, a sada je i gledanija

Gledanija od ‘Šeherezade’ je i hrvatska sapunica ‘Najbolje godine’ koja se emitira na Novoj TV, HTV-ov ‘Dnevnik’ pao je na gledanost od 13,6 posto, a RTL-ove Vijesti imaju 15 posto

ZAGREB - Osim što je u Turskoj u anketama po ljepoti nadmašila Bergüzar Korel, glumica Tuba Büyüküstün prestigla je u Hrvatskoj svoju konkurenticu “Šeherezadu” i po glednosti. Naime, turska sapunica Nove TV, “Asi”, u kojoj Büyüküstün ima glavnu ulogu, definitivno je prešla u vodstvo po rezultatima gledanosti nezavisne agencije AGB Nielsen Audience Measurement, koje je nabavio Jutarnji.

Tako je primjerice u ponedjeljak 21. veljače “Asi” bila drugi prosječno najgledaniji program dana sa 18,2 posto publike, što znači da je više od 757.000 gledatelja pratilo ljubavne jade Asi i Demira kojeg tumači glumac Murat Yildirim. Gledaniji u ponedjeljak bio je tek “Dnevnik” Nove TV koji je ostvario 20 posto.

RTL-ov donedavni fenomen, kojim je i krenuo pohod turskih produkcija na hrvatske male ekrane, prema podacima od ponedjeljka završio je tek na četvrtom mjestu sa 15,96 posto, iza domaće serije Nove TV “Najbolje godine” koje su imale nekoliko promila gledanosti više.

Sviđa nam se produkcija

Pauza zbog blagdana na koju se RTL odlučio, očito je na kraju naštetila popularnosti Šeherezade i Onura, čija će TV saga uskoro i okončati, jer će se posljednje epizode te serije prikazati 4. ožujka. S druge strane “Asi” čije su dvije sezone snimane od 2007. do 2009. godine, tek je u 44. epizodi emitiranja na Novoj TV, sveukupno ima 105 nastavaka.

Međutim, koja god turska serija preuzela vodstvo, lako je iz rezultata zaključiti da se hrvatskim gledateljima nesumnjivo sviđa ta produkcija. Jako dobru gledanost ostvarivao je i RTL-ov “Ezel” čija druga sezona počinje 28. ožujka, a i druge turske sapunice većinom ostvaruju sasvim solidne rezultate s obzirom na to da se ne emitiraju u udarnim terminima.

Ugurali se i Meksikanci

Usporedbe radi, HTV-ov “Dnevnik” koji je godinama bio pojam po gledanosti imao je prekjučer tek 13,6 posto gledanosti. Što se tiče RTL-ova središnjeg informativnog izdanja “RTL Danas”, on je ipak prošao u ponedjeljak bolje, sa 15 posto publike pred malim ekranima.

Jedina među sapunicama koja se uspjela othrvati “turskoj konkurenciji” HTV-ova je meksička telenovela “More ljubavi”, koja je zahvaljujući stalnom terminu od 12.30 sati, koji je već godinama na javnoj televiziji rezerviran za taj žanr, uspjela zadržati svoje stalno gledateljstvo.

Ipak, pitanje je kako će turske serije u udarnim terminima proći na proljeće, jer će tada krenuti i veliki reality-showovi poput nove sezone “Big Brothera”, koji će se na RTL-u emitirati svakodnevno, baš kao i novi projekt Nove TV “MasterChef”. Takva vrsta emisija dosad je u pravilu bila iznimno popularna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:53