NU: WRITE FESTIVAL

Oni će raditi drame koje nikad niste mogli vidjeti

Glumac Marko Cindrić od jeseni će s kolegama postavljati prve izvedbe tek napisanih tekstova
 Neja Markičević/CROPIX

Mladi zagrebački glumac Marko Cindrić (26), koji je nakon tri odbijenice hrvatske Akademije dramske umjetnosti upisao i završio glumu na Oxford School of Drama, odlučio je organizirati festival nove drame u Zagrebu. Kad mu nakon šest godina studiranja nisu produljili vizu za boravak u Velikoj Britaniji, Marko se vratio kući i uzeo stvari u svoje ruke. Pokrenuo je ideju Nu: Write Festivala koji organizira udruga Festival novog kazališta uz potporu Kulture promjene SC-a. Festival će se održavati u prostorima Studentskog centra u Zagrebu od 16. do 11. studenoga.

Dolaze odasvud

- Nova drama postavljena na suvremenim tekstovima smjer je koji ne postoji u Hrvatskoj. Želio sam ga približiti našoj publici i pozvao britanske kolege da dođu. Oduševili su se i na jesen dolazi deset kazališnih trupa. Sveukupno će doputovati 60 glumaca i dva DJ-a. Britanci su oduševljeni što dolaze, strašno se vesele što će vidjeti Zagreb - rekao je Marko.

Marko radi uz grupu mladih, školovanih, ambicioznih ljudi koji su, na razne načine cijeli život vezani uz kulturu i kazalište. Novac za festival nije dobio ni od Grada Zagreba ni od Ministarstva kulture, koje mu je odgovorilo kako nisu zainteresirani, jer za takvu vrstu alternativnog kazališta kod nas nema interesa. Demantiralo ih je u srijedu navečer više od 300 mladih koji su se okupili u SC-u kako bi na velikom ljetnom tulumu podržali festival. Atrij i caffe bar &TD-a bio je premalen da primi sve one koji su došli dati svoj prilog festivalu i zabavljali se do kasno u noć uz bendove Šta ima? i Penguin Radio, kao i DJ-e. Program je vodila Iva Šulentić, koja je također dala prilog za festival.

- Svi smo mi vezani uz kazalište cijeli život i stoga smo odlučili, kao i Marko, napraviti festival na koji će Zagreb biti ponosan! Dolazimo s umjetničkih fakulteta, novinarskih, jezičnih... i dobar je to spoj kreativnosti, ludosti i ambicije da bi se Nu: Write postavio kako spada. Dovesti nove drame, nikad prije izvođene, bliske mladoj publici, a sve to začiniti besplatnim radionicama i koncertima kao šećer na kraju - rekla je Iva Bodriš, zadužena za odnose s javnošću festivala.

Raznoliki žanrovi

Festival uz Ivu vode Lana i Rea Brčić, Željka Gorički, Una Krizmanić Ožegović, Dora Premilovac i Ivana Faletar.

Nu: Write Festival upoznat će zagrebačku publiku s predstavnicima britanske nove drame i teatra kao što su Pains Plough Theatre Company, Nabokov Theatre Company, Fitzrovia Radio Hour, Box of Tricks Theatre Company, Tangled Feet, Actors Centre, Tangram Theatre Company i kazališna trupa Phila Portera. Žanrovske su odrednice programa raznolike - od nove drame do fizičkog teatra i lutkarstva. Svi umjetnici će nastupati besplatno. Svi su uvjereni u veliki uspjeh festivala i kažu da im sponzori ili donacija uopće ne bi bili na odmet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:28