DIKTAT S PRISAVLJA

Urednica s HTV-a odlučila: Nina Badrić ide direktno na Eurosong. I publika više ne bira

Nakon 19 godina stručni žiri ili publika više ne biraju tko će zastupati Hrvatsku na Eurosongu. Između dvojbe poslati u Baku Ninu Badrić ili megapopularnu Jelenu Rozgu, izbor je pao na prvu jer ima ‘urbani glazbeni izričaj’

Ove godine, na 20. obljetnici Dore nema više nikakvog natjecanja.

. Odlučila je tako Elizabeth Homsi, urednica Zabavnog programa HTV-a.

- Željela sam napraviti nešto posebno za svečani rođendan našeg najjačeg festivala. Izabrali smo Ninu jer ima svjetski glazbeni pristup, urbani glazbeni izričaj, snažan vokal, dosad nije nastupala na Eurosongu i trenutačno je top hrvatski izvođač. Pjesmu s kojom će nastupiti još uvijek nismo odabrali, dvoumimo se između dvije vrlo kvalitetne skladbe, a zasad mogu reći kako je Nina čak i jedan od autora glazbe i teksta - otkriva Homsi ekskluzivno za Jutarnji list.

Početak ožujka

Za Doru je predviđen termin početkom ožujka i još uvijek postoji velika mogućnost da se to glazbeno natjecanje vrati u Opatiju. O tome se upravo pregovara, a ako se ne postigne dogovor s gradskim vlastima i sponzorima, Dora će se bez problema opet organizirati u najvećem HTV-ovu studiju “Anton Marti” na zagrebačkom Prisavlju.

- Projekt smo podijelili na dvije večeri. U petak ćemo napraviti retrospektivu svih 19 pobjednika, a u subotu ćemo gledateljima priuštiti isključivo glazbeni show Nine Badrić u kojemu ćemo predstaviti i odabranu pjesmu za Euroviziju - dodaje Homsi.

Već se može predvidjeti da će najveća atrakcija prve večeri Dore biti Severinin prvi nastup samo mjesec dana nakon poroda koji je predviđen za početak veljače. Naravno, pod uvjetom da se bude dobro osjećala, tj. ako se oporavi bez ikakvih komplikacija, na festivalskoj pozornici opet će “zagangati” “Moju štiklu”. To je dosad najosporavanija naša pobjednička pjesma, autora glazbe Borisa Novkovića i Franje Valentića, s kojom je 2006. tada Seve Nacionale nastupila u Ateni.

Šušur i glamur

Budući da je Nina bila među prvima kojoj se ta glazbena priča nije svidjela, a i poznato je da su njih dvije dugogodišnje estradne suparnice, nesumnjivo će Opatija ili Zagreb, gdje god se Dora bude organizirala, opet vrvjeti tračevima, šušurom i glamurom koji su posljednjih godina, tako se čini, potpuno iščeznuli s tog festivala.

Nina je posljednji put nastupila na Dori prije devet godina kad je s pjesmom “Čarobno jutro” osvojila drugo mjesto i dobila pet Porina. Na Dori ju je pobijedila Claudia Beni, 16-godišnja učenica frizerske škole iz Opatije, s pjesmom Andreja Babića “Više nisam tvoja” te predstavljala Hrvatsku na Eurosongu u Rigi, glavnom gradu Latvije. Nina je tada teško podnijela poraz, rasplakala se i zarekla da na Dori više neće nastupiti.

Nina je bila iznenađena

Ipak, prihvatila je sada zaigrati na sigurno i kao apsolutna ovogodišnja zvijezda Dore u pozitivnom je šoku. Ova ponuda zagolicala joj je maštu i prihvatila ju je bez puno razmišljanja.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:58