PIŠE H. SLIŠKOVIĆ

VIDEO: PET SLIKA PO KOJIMA ĆEMO PAMTITI EUROBASKET Najslađe zlato Paua Gasola i hrvatski déjà vu

 AFP

Efekt Gasol

Španjolska je najuspješnija košarkaška vrsta u ovom tisućljeću. Na tri od posljednja četiri europska prvenstva postali su prvaci, osvojili su i dva olimpijska srebra (Peking, London). Svijetom su vladali 2006.

Eurobasket na kojem su se “kraljevi” vratili na tron potvrdio je i igračku veličinu Paua Gasola. Gracioznost 213 cm visokog čovjeka, raskoš košarkaškog talenta. Šut s dva metra, ulaz pod koš, blokada, asistencija, trica, skok, zakucavanje… Na vrhunskoj razini, protiv najboljih suparnika, sa 35 godina. Maestralno.

S Gasolom u reprezentaciji Španjolska je na 12 natjecanja (EP, SP, OI) osvojila devet medalja, od toga četiri zlata. Bez Gasola? Kao da je nedostajalo gasa. Sedam medalja na 38 turnira, bez ijednog zlata.

“Najsretniji sam jer i u ovoj dobi mogu igrati na vrhunskoj razini. Ovaj naslov će mi biti jedan od najslađih u karijeri.”

Inače, i Gasol i izbornik Scariolo sjetili su se kako je malo nedostajalo da umjesto na tronu sjede kod kuće. Da je Schröder pogodio treće slobodno bacanje igrali bi produžetak s Njemačkom, a mogućim porazom ispali bi u skupini… Ljepota košarke.

Košarkaška Litva

Drugi Eurobasket zaredom završili su sa srebrnom medaljom oko vrata. Najkošarkaškija zemlja na Starom kontinentu je i s momčadi s najmanje talenata u posljednjih 25 godina osvojila medalju. Takve stvari se događaju kada imate kult reprezentacije, pozitivnu atmosferu i pobjednički mentalitet. Španjolska je imala previše klase da bi Litva ugrozila zlato.

Šarm prvenstvu dali su litavski navijači. Zabavljali su sve oko sebe, posebno u krugu stadiona. Bez njihova veselja i pjesme, bez tih nekoliko tisuća navijača pristiglih sa svih strana Europe, ozračje u finalu bilo bi samo neprijateljsko zbog francuske mržnje prema Španjolcima. O kojem god da se natjecanju radilo, Litva zaslužuje poštovanje i barem nekoliko ekstra redaka teksta.

Francuski strah

Francuska je produžila prokletstvo domaćina. Od 1993. (Njemačka) prošlo je 11 EP-a na kojima domaćin nije postao prvak, a izredale su se sve košarkaške velesile. Francuzi su ovaj turnir zamislili potpuno drugačije, a nakon što su ipak zgrabili medalju (broncu), već su se okrenuli novom ljetu. Za razliku od Hrvatskog košarkaškog saveza, kojem se nikud ne žuri i uvijek misli da za sve ima vremena (dok ih ne iznenade informacije koje svi drugi znaju).

Francuzi su u strahu od neuspjeha u kvalifikacijama za OI kojima sigurno neće biti domaćini. Iako niti jedan najbolji igrač nije otkazao turnir koji će se igrati u prvoj polovici srpnja, boje se u kakvom stanju će biti Parker i Diaw ako će igrati finale NBA, ili oni koji će u klupskom pogonu biti do sredine lipnja. Boje se i otkaza Goberta i Batuma koji bi u to vrijeme mogli pregovarati o novim NBA ugovorima.

Hrvatski déjà vu

Očekivanja: ispunjena dvorana u Zagrebu, košarkaška euforija, pobjednički val koji će reprezentaciju odnijeti najmanje do kvalifikacija za OI, a vjerojatno i do medalje, stvaranje novih idola i postavljanje temelja za potpunu košarkašku renesansu.

Rezultati: izjednačen četvrti najgori plasman u povijesti (deveto mjesto), tri dana Arena je bila jedva napola popunjena na utakmicama Hrvatske, košarkašku atmosferu stvarali su Slovenci, novo razočaranje, a zapravo “déjà vu”.

Umjesto preporoda, novi koraci unatrag. Jedina dobra stvar će biti ako ćemo napokon progledati, prestati se zanositi i prihvatiti stvarnu vrijednost naše košarke.

Dođite u Lille

Nakon boravka u Lilleu možemo vam poručiti: sjajno ćete se provesti ako za vrijeme nogometnog Eura sljedećeg ljeta navratite na sjever Francuske, odnosno jug Flandrije. Ili ako se samo turistički zaputite u krajeve u kojima se na savršeni način miješaju francuska i belgijska kultura. Uličice s duhom prošlih stoljeća i suvremenim brendovima, teatri, trgovi, muzeji, tržnice, pivo, čokolade, delicije raznih mirisa i ukusa, noćni život zbog kojeg ne znate je li četvrtak, subota ili utorak, ljubazni ljudi i popularni “chti”… I u okolini niz mjesta za izlete i poglede koji oduzimaju dah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:03