PANIKA U RIJU

ALARM U BRAZILU Obnova Maracane dramatično kasni, a Olimpijski stadion opasan je po život

 AFP

Dok se europske reprezentacije tuku za plasman na Svjetsko prvenstvo i gledaju kako će uhvatiti izravni avion za Brazil, na poprištu Mundijala 2014. zasad im nemaju bogznašto za ponuditi...

Do prve utakmice u Săo Paulu ostalo je, doduše, još 438 dana, no prolazno vrijeme organizatora daleko je od zadovoljavajućeg. Fifa tjera Brazilce još otkad su 2007. ostali jedini kandidati za domaćinstvo, ali čini se kako požurnice iz Züricha ne shvaćaju dovoljno ozbiljno. Prvi stadion, Castelăo u Fortalezi, otvoren je tek u siječnju, nakon čega su Brazilci presjekli još dvije crvene vrpce ( Belo Horizonte, Salvador). Na ostalim gradilištima situacija nije briljantna.

Probili sve rokove

Najveća je zbrka u Rio de Janeiru, nad kojim vise dvije štoperice, jer se drugi najveći brazilski grad istovremeno priprema za Olimpijske igre 2016. Od tri velika stadiona, nijedan trenutno nije spreman. Znamenita Maracană u fazi je 450 milijuna eura vrijedne rekonstrukcije koja je probila već nekoliko rokova. Olimpijski stadion je zatvoren zbog sigurnosnih razloga, a Săo Januário, koji je izgrađen 1927., ne zadovoljava uvjete za velike nogometne utakmice zbog sigurnosnih razloga.

Alarm je u Riju prvi put zazvonio krajem prošle godine, nakon što je postalo jasno da Maracană neće biti gotova do prosinca. Izvođač radova postavio je zatim rok na veljaču, pa na travanj, a sada se Fifa nada da će ključeve stadiona dobiti do kraja svibnja. Maracană bi, naime, trebala ugostiti utakmice Kupa konfederacija, a prije toga i prijateljsku utakmicu između Brazila i Engleske (2. lipnja).

Sigurnost najvažnija

Gradilište je u pogonu 20 sati dnevno, ali vremenske neprilike povremeno zaustavljaju radove. Zbog jakih je kiša prošlog mjeseca Fifa morala odgoditi uobičajenu inspekciju.

Problemi na najpoznatijem stadionu možda ne bi bili toliko naglašeni da Brazilci imaju spremnu alternativu. Ovih se dana, nažalost, pokazalo da nemaju - barem zasad. Gradonačelnik Eduardo Paes naložio je da se zatvori Olimpijski stadion, izgrađen prije samo šest godina, nakon što je otkriveno da problemi s krovom ugrožavaju živote gledatelja.

- Stadion neće biti u funkciji sve dok ta opasnost ne bude otklonjena. Ako je to mjesec dana, onda je mjesec dana. Ako im treba godina dana, bit će zatvoren toliko.

Blatter: Ne brinem se

S takvim se stvarima ne možemo igrati - rekao je Paes.

Englezi se pitaju gdje će odigrati dogovorenu utakmicu 2. lipnja, jer premještaj u Săo Paulo za njih iz logističkih razloga ne dolazi u obzir. Domaćini se pak više moraju usredotočiti na Kup konfederacija, koji Fifa tretira kao test spremnosti godinu dana uoči SP. Budući da je istu situaciju prije četiri godine prošao s J. Afrikom, Blatter tvrdi da je sve pod kontrolom.

- Brazil će biti spreman. Imaju golemu ekonomsku moć i ne mogu si priuštiti da zakažu na tako velikom projektu. Ne trebamo se bojati - uvjerava Blatter pa zaključuje da Brazilci nisu baždareni na preciznost kao njegovi Švicarci, već imaju “malo drugačiji pristup poslu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:18