PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Crveni vragovi žele skalp Vatrenih: 'Čeka vas pakao, nogomet je ujedinio posvađanu Belgiju'

Svi su igrali slabo! Škoti su razočarani, izbornik Craig Levein je zbog mršavog remisa na Hampdenu već proglašen “klaunom”, jer je obećao da će Škoti pobijediti svih deset utakmica. Očito je ispisao ček bez pokrića, ali možda dobije preostalih - devet? Srbi su “mnogo očekivali, malo pokazali, a na kraju dobro prošli”. Priznali su da su odigrali najslabije poluvrijeme otkako je Siniša Mihajlović izbornik, no i dalje ne priznaju etiketu “male reprezentacije”, koju si im nalijepili škotski mediji.

Najpotentnija momčad

Belgijci? Priznaju da u Cardiffu nisu odigrali veliku utakmicu, brine ih što golove zabijaju stoperi, Kompany i Vertonghen, ali Hrvatima najavljuju pakleni renedez-vous. A velški izbornik Chris Coleman vrišti da ih je opljačkao sudac. Uostalom, kao i Čedo Janevski...

Hrvati? Pobjeda nad Makedonijom iz sata u sat čini se sve većom. Slike iz Maksimira blijede, iako se greda još trese od udarca Gorana Pandeva, no pogled na tablicu ispunit će nas zadovoljstvom. Osim što su neki važni igrači zakazali, zanemarili smo činjenicu da Makedonija ima izvrsnu obranu koja je u četiri utakmice progutala samo jedan gol, u Maksimiru. Odigrali su 0-0 s Portugalom i Angolom, pobijedili Litvu (1-0), pali su tek u Zagrebu (0-1).

Što nas čeka na Heyselu? Ujedinjena Belgija, euforija, Steven Defour kao posebni čuvar Luke Modrića i lider crvenih vragova Vincent Kompany koji je poručio: - Najveće želje za 2013. su još jedan naslov s Manchester Cityjem i ‘put u Brazil’. Ključnu utakmicu igramo već u utorak protiv Hrvata. Oprez, oni su vrlo iskusna momčad, bit će nam vrlo teško. Ali...

Taj Kompanyjev - ali - ima debelo pokriće. Reprezentacija koja od 2002. nije bila na Svjetskom ni Europskom prvenstvu danas figurira kao najpotentnija reprezentacija Starog kontinenta.

- Iako u Cardiffu nismo odigrali veliku utakmicu, iako su golove zabijali stoperi, a ne napadači, momčad nam danas znalački stoji na terenu i zna čekati svoj trenutak. Hrvate čeka 10 milijuna euforičnih Belgijanaca, koje je ujedinio nogomet. Premda neki zajedljivi kritičari prigovaraju da smo golove zabijali iz prekida umjesto iz igre, moral je nevjerojatan, atmosfera je bolja nego ikad, cijela Belgija je uz reprezentaciju - rekao nam je Pierre Bilich, komentator nogometnog tjednika Sport/Foot Magazine.

Izgubljen kultni status

Što to Belgijci imaju, a Hrvati su izgubili ili ne mogu pronaći?

- I u Belgiji se pročulo da je nogometna atmosfera u Hrvatskoj na niskoj razini i da je nogomet u problemima. Tako je godinama bilo i kod nas, ali onda je u nogometni savez došla mlada ekipa i modernom komunikacijom spojila ‘vatru i vodu’. Uspjeli su u nemogućoj misiji, ujediniti razjedinjenu i posvađanu zemlju - otkriva jedan od najuglednijih belgijskih novinara, kninskih korijena. Nakon tih rečenica čovjek se mora zamisliti. Tko je kod nas uništio atmosferu oko nogometne reprezentacije koja je u narodu imala kultni status? Zar i u naš nogometni savez nije došla mlada ekipa, zar smo mi “tutleki” za moderne komunikacije? Ili su korijeni tako truli da narod više ne želi vjerovati i da se stablo ruši?

Put za Rio neće biti lak, Bruxelles je vatreno krštenje. Tamo nas čeka Marc Wilmots, trener koji je zakotrljao euforiju, čovjek za kojega tvrde da će promijeniti belgijsku povijest. Ne samo nogometnu. Nogometaš koji je karijeru počeo u St. Truidenu i koji je priznao da mu je idol bio Ivan Cvjetković, koji je tada bio centarfor u tom klubu! Igramo protiv reprezentacije u kojoj su igrala i dvojica Hrvata, Josip Weber i Branko Strupar zajedno su zabili 11 golova za crvene vragove.

Wilmots zna da se za pobjedu nad Hrvatima treba jače oznojiti nego u Cardiffu. Zna da su motor i inspiracija u nogama i glavi Luke Modrića, da je to nogometaš iz kategorije Inieste i zato će mu prilijepiti “flaster”, Stevena Defoura. Vjerojatno ga je razveselila vijest da na Heyselu neće biti Ćorluke, koji je i protiv Makedonaca bio najčvršća karika u Štimčevoj obrani.





Štimac uvodi Olića?

Ima i loših vijesti za Wilmotsa. Štimac “s lanca” namjerava pustiti još jednog “njemačkog ovčara”, Ivicu Olića. A baš u vrhu napada belgijski izbornik ima najviše problema i zato će vjerojatno posegnuti za Bentekeom, napadačem Aston Ville...

Belgiju su pobijedili Mirko Jozić, Bokšićevim golom, Otto Barić, koji ih je u Maksimiru baš natovario (4-0) i Slaven Bilić prije dvije godine u Bruxellesu, golom Nike Kranjčara. Od svih, najteži posao će imati Igor Štimac. Iako ovo nije utakmica “sa štitom ili na njemu”, dobar rezultat s Heysela uljepšao bi pogled na tablicu, vratio atmosferu i pravi nogometni naboj. Nadam se da ovo što tražimo nije utopija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:43