PUNA MREŽA GOLOVA

'KAKO VAS NIJE SRAM TAKO IŽIVLJAVATI SE!?' Utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva izazvala neočekivanu buru

 
 Reuters

Utakmicom reprezentacija SAD-a i Tajlanda, u kojem su američke nogometašice slavile sa 13-0 te tako postavile novi rekord svjetskih prvenstava po broju postignutih pogodaka na jednoj utakmici i ostvarile najuvjerljiviju pobjedu, kompletirano je prvo kolo Svjetskog prvenstva u Francuskoj.

Dosadašnji rekord držale su reprezentativke Njemačke koje su 2007. godine pobijedile Argentinu sa 11-0.

U dvoboju skupine F za Tajlanđanke situacija nije bila loša nakon prvih 45 minuta, jer su zaostajale samo za tri pogotka. No, u drugom poluvremenu su u dva navrata imale razdoblja u kojima su popustile pred naletima Amerikanki i primile ukupno 10 pogodaka, što je također novi rekord po broju golova postignutih u jednom poluvremenu.

Od 50. do 56. minute lopta je četiri puta završila u mreži tajlandske reprezentacije, a od 74. do druge minute dodanog vremena mreža se tresla još šest puta.

Na utakmici odigranoj u Reimsu pred 18.000 gledatelja, još je jedan rekord izjednačen. Napadačica Alex Morgan postigla je pet pogodaka (12, 53, 74, 81, 87) i time se izjednačila sa sunarodnjakinjom Michelle Akers, koja je pet pogodaka postigla u pobjedi 7-0 protiv Tajvana na SP-u 1991. u Kini. "U utakmicu smo ušle tako da pokažemo talent. Svaki gol je važan i na tome smo radile", rekla je poslije susreta Morgan.

Amerikanke su optužene za nabijanje rezultata, međutim reprezentativka Julie Ertz tvrdi da su Tajlanđankama pokazale poštovanje tako što su ih nastavile napadati. "Mi protivnika poštujemo tako što ne popuštamo. Svakog protivnika shvaćamo ozbiljno. Pripremamo se za njih na isti način. Čitamo sažetke koje pripreme naši izviđači. Intenzivno treniramo. Tako pokazujemo poštovanje prema protivniku", rekla je Ertz, a prenio The Guardian.

"Ovo je turnir i važna je gol-razlika. Na kraju krajeva, ne možemo se osjećati loše jer smo zabile one golove koje smo mogle zabiti", dodala je Kelley O’Hara, desni bek američke nogometne reprezentacije.

Možda od samog nabijanja gol-razlike, gledateljima j komentatorima bilo je problematičnije ludo slavlje nakon utakmice. Dok su jedne Tajlanđanke plakale nakon utakmice, Amerikanke su slavile kao da su osvojile SP, a ne zabile 13 komada nemoćnim curama iz Azije.

- OK, vodite 11-0, ne morate baš sada ludo slaviti svaki gol - rekao je jedan komentator na Twitteru, a s njime su se očito složile bivše kandaske nogometašice Clare Rustad i Kaylyn Kle.

- Mogle su pokazati više ljudskosti i poštovanja. Ludo slavlje golova pred kraj utakmice je potpuno nepotrebno. Oni su kao najbolje na svijetu, ali ponašaju se odvratno.

U utorak su odigrane još dvije utakmice 1. kola. U skupini E Nizozemke su u Le Havreu s minimalnih 1-0 pobijedile Novi Zeland, a pogodak vrijedan tri boda postigla je Jill Roord u drugoj minuti dodanog vremena, dok je u skupini F Švedska u Rennesu svladala Čile sa 2-0 golovima Kosovare Asllani (83) i Madelen Janogy (90+4).

Danas su na rasporedu prve utakmice 2. kola u skupinama A i B. Od 15 sati će u Grenobleu igrati Nigerija i Južna Koreja, a iz skupine A na rasporedu je i dvoboj Francuska - Norveška u Nici, s početkom u 21 sat. Od 18 sati u Valenciennesu bit će odigran meč iz skupine B Njemačka - Španjolska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:46