PIŠE D. KRUŠELJ

Nova energija u Liverpoolu: Kako se Kloppov 'heavy metal' nogomet preselio na Anfield

 Wolfgang Rattay/Reuters

Veličanstvena predstava. Veličanstvena podrška. Veličanstveni Klopp. Reporter Liverpool Echa s Anfielda nije razbijao glavu u potrazi za nijansama pobjedničke priče “redsa” koji su jedanaest godina nakon čuda u Istanbulu stigli do novog finala europskog kupa. Nije ni trebao, taj repetitivni “magnificent” dovoljno je i plastičan i precizan da opiše kako je to Liverpool u četvrtak torpedirao “žutu podmornicu” i ovjerio ulaznicu za završnicu u Baselu.

Liverpool je, ukratko, odigrao utakmicu sezone i nije prepustio Villarrealu niti simboličke izglede da se u završnici pridruži Sevilli i pretvori svibanjsku priču o eurokupovima u zatvoreni party španjolskih klubova. Premda je u prtljazi iz prve utakmice donio škakljiv 0-1 rezultat, koji bi mnoge trenere navukao u zamku “kontroliranog presinga”, Jürgen Klopp odmah se opredijelio za “heavy metal nogomet” kakav je zaštitio još tijekom vladavine u Dortmundu.

Zastrašujući tempo

Jurnjava sto na sat, presing i kontrapresing na rubu Villarrealova šesnaesterca, angažman na granici fanatizma. Gosti se nisu snašli, počeli su pucati po šavovima poslije samo pet minuta, dok su Firmino, Milner, Lallana i golgeterski raspoloženi Sturridge, prepoznavši blagi defetizam u njihovim redovima, sve čvršće stezali obruč. Na koncu, završilo je 3-0, a moglo je i bitno uvjerljivije jer je utakmica bila jednosmjerna ulica i Villarreal jedva da je namirisao neku polušansu za 90 minuta. - Tako su nas pritisnuli da se nismo uspjeli nametnuti. Najveća razlika između dvije momčadi ogledala se u Liverpoolovu intenzitetu. Diktirali su zastrašujući tempo i često igrali na rubu pravila, što im je bilo dopušteno. Nema dvojbe da su bili bolji od nas, imali smo nesreću da smo ih zatekli u najboljem trenutku njihove sezone - stoički je kapitulaciju potpisao gostujući trener Marcelino. Najbolji trenutak sezone? U usporedbi s ostatkom kampanje ovo je uz plasman u finale Liga kupa svakako bio vrhunac Liverpoolove sezone na terenu, ali za “najbolji trenutak” ipak nismo tako sigurni.

Taj bi moment, naime, ipak mogao biti onaj iz listopada prošle godine kada je Brendan Rodgers potrošio kredit i vlasnici su ponudili trogodišnji ugovor njemačkom trenerskom čudotvorcu. Kloppov dolazak pokazao se kao prekretnica, s njim u paketu na Anfield je došla i druga vrsta energije i zabavniji nogomet. Ako je predstava u četvrtak model za budućnost, društvo iz Kopa ima pravo sanjati otvorenih očiju. Kraj meča stadion je dočekao skandirajući trenerovo ime...

Lovren pokupio osmice

- Kada navršim 50 godina (u lipnju puni 49, nap.p.), možda će mi se i sviđati, ali dotad nema potrebe da me navijači tako pozdravljaju. Ja sam samo dio momčadi, svi smo dio istog teama i neka slave briljantnu partiju mojih nogometaša - poručuje Klopp.

Dejan Lovren našao se u krugu viđenijih manekena tog novog Liverpoolova nogometa. Većina izvjestitelja časti ga osmicom za suverenu igru i maniru kojom je pospremio u džep Soldada. “Jedna od zvijezda Liverpoolove sezone. S obzirom kako se duboko obrušio njegov rejting tijekom prve godine, Lovren danas mora osjećati dvostruko veće zadovoljstvo nego suigrači...”, piše ESPN-ov komentator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:13