JUAN A. SAMARANCH

Fašist, komunist, plaćenik... što još slijedi?

Novi ‘prilozi’ biografiji Juana Antonija Samarancha
Former IOC chief Juan Antonio Samaranch speaks during the Madrid 2016 bid presentation at the 121st International Olympic Committee session at the Bella Center in Copenhagen October 2, 2009. Chicago, Madrid, Rio de Janeiro and Tokyo are competing for the right to host the 2016 Summer Olympic Games. The IOC will choose the winning city in a vote on Friday in Copenhagen. REUTERS/Charles Dharapak/Pool (DENMARK SPORT OLYMPICS)
 Reuters

ZAGREB - Teško bolesnog dugogodišnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (1980. - 2001.) Juana Antonija Samarancha zadesila je nova nevolja. Bivši visokopozicionirani časnik KGB-a Vladimir Popov, koji od 1996. živi u Kanadi, u suradnji s povjesničarem Felšinckim (prijatelj ubijenog bivšeg agenta Litvinenka) te šahistima Korčnojem i Guljkom napisao je knjigu “KGB igra šah” u kojoj je Samarancha optužio da je bio agent zloglasne tajne službe ex SSSR-a. MOO je već reagirao i sve navedeno u novoj knjizi nazvao izmišljotinama.

Prema navodima iz knjige, Samaranch je tijekom veleposlaničkog mandata u Moskvi uhićen zbog šverca slika, antikviteta i nakita iz Sovjetskog saveza. Da bi izbjegao međunarodni skandal nije se pozvao na diplomatski imunitet, nego je pristao na vrbovanje KGB-a koji ga je kontrolirajući glasove istočnog bloka instalirao na mjesto predsjednika MOO-a netom prije Igara u Moskvi 1980. U zasad dostupnim izvacima iz knjige ne navodi se da je KGB koristio Samarancha za svoje ciljeve.

- To su gluposti. Zločestoća prema uspješnim ljudima nije naš monopol, nego je raširena po cijelom svijetu, bila je prva reakcija njegova dugogodišnjeg suradnika i prijatelja Antuna Vrdoljaka...

- Samaranch se suprotstavio Brežnjevu kada je ovaj bio na vrhuncu moći, uoči OI 1988. Sovjeti su inzistirali da Seul podijeli igre sa Sjevernom Korejom te je Brežnjev prijetio novim bojkotom istočnog bloka ako se to ne ostvari. Samaranch mu je odgovorio da bojkoti više ne dolaze u obzir i da će ih u tom slučaju isključiti iz olimpijskog pokreta i napustio Moskvu. Eto koliko je Samaranch bio pod utjecajem KGB-a. Osim toga, jedna struja nikada ne bi sama mogla izabrati predsjednika. Ne bi uspio da Amerika i Engleska nisu bile iza njega. Nisu ovo prve lažne optužbe na njegov račun, a vjerojatno ni posljednje, ispričao nam je Vrdoljak.

Samaranch je optuživan zbog fotografija s fašističkim pozdravom iz vremena dok je bio sportski ministar u Francovoj Španjolskoj, a i za korupciju u vezi sa svojim izborom za predsjednika MOO-a. Podatak da je bio agent KGB-a demantiraju i dosjei njemačkih agenata Stasija, koji su ga špijunirali sredinom osamdesetih te samo zaključili da je imao “dar da postane prijatelj svjetskih moćnika”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:18